View Full Version : LinQQ - Klient Aqq na linuksa
MoRfeUsz
12-04-2007, 17:42
Od pewnego czasu pisze wraz z przyjacielem komunikator sieci aqq na linuksa. Jak narazie stworzyliśmy biblioteke do obsługi protokołu aqq oraz prostego klienta. Sam klient jest napisany właściwe w pośpiechu jednak jest to dopiero jego pierwsza wersja :) I w następnej postaramy się poprawic kod. Oba projekty nie mają narazie przygotowanych skryptów configure a kompilacja odbywa się przez wydanie polecenia make i make install( w przypadku aqqlib ). Co sądzicie o samym projekcie, opinie na temat działania narazie są zbędne bo jest to dopiero taki szkic i wszystkie błędy znamy :).
Język: C++
Licencja: GPL
Linki:
http://sourceforge.net/projects/aqqlib
http://sourceforge.net/projects/linqq
Screeny:
http://sourceforge.net/project/screenshots.php?group_id=190719
Pozdrawiam
WOW :O
Chylę czoła i trzymam kciuki :okok:
DRACO_WAHATEVER
12-04-2007, 19:56
hmm ponoc kadu 0.5 mialo obslugiwac inne protokoly..moze prosciej bedzie jako wtyczke do kadu?;>
MoRfeUsz
13-04-2007, 13:25
Może i prościej, jednak ten projekt to jednocześnie wynik chęci poznania komunikatora od środka:). I chcemy zrobić klienta aqq w przyszłości z połączeniem GG ;).
Pozdrawiam
Jak widzę używane jest Qt
Mieć tylko nadzieję, że wymagane będzie tylko Qt, a nie biblioteki KDE - narodziła by się kolejna "krowa" która ma więcej zależności niż funkcjonalności.
Jeśli tylko Qt, to trzymam kciuki i życzę powodzenia.
Pozdrawiam
MoRfeUsz
13-04-2007, 14:08
Tak, w zamyśle ma to używać jedynie QT4, aqqlib i być przenośne między Windowsem/Linuksem.
Pozdrawiam
vnu007dl
26-04-2007, 10:52
NO bardzo fajnie, ale ja bym wolał to jako wtyke do Gaima, zeby miec jeden komunikator.
A propos, moze to glupie pytanie............. ale jak zainstalowac QT4? Po wpisaniu w urpmi sa rózne pakiety mające w nazwie qt4, ale nie ma dokaldnie qt4, jak wiec mozna to zainstalowac? Szukalem tez na stronie Trolltecha, ale tam sa jakies wersje trial.
Jedyn slowem wstyd nie umiem zainstalować tego qt4 :wstyd:
MoRfeUsz
26-04-2007, 12:50
Wiele osób mówi tylko o wtyczce :), a my chcemy komunikator!. Biblioteka jest, dokumentacja chyba nawet jasno napisana. Zapaleńcy mogą sobie wtyczke skonstruować. Narazie naszym priorytetem jest komunikator.
http://www.trolltech.com/developer/downloads/qt/x11
Źródła QT :)
Pozdrawiam
vnu007dl
26-04-2007, 13:06
Rozumiem ze wasza idea to popularozywanie protokołu AQQ na Linuxie. Rozumiem tez ze chcecie napisac swoj komunikator. Mam jednak pytania:
1 Co oferujecie segmentowi który juz ma swoje ulubione komunikatory jak np Kopete albo Gaim i dlaczego tak bardzo nie chcecie napsac do nich pluginow? Jesli nie wy to moze ktoś inny by sie tego podjął?
2 Czy ta wasza biblioteka AQQ wspolpracuje z Wapsterem i czy tez mozna zdobywac te punkty?
3 Czy wasz komunikator bedzie wzorowany na tym orginalnym z windowsa?i bedzie do niego pododbny,mial pododbne funkcje i mozliwosci i pluginy tak samo kadu jest pododbne do GG, czy moze to bedzie zupelnie inny komunikator?
4 Jak trwają pracę i kiedy mniej wiecej mozna sie spodziewac wydania stabilnej wersji na której mozna pracowac z minimlanym komfortem pracy?
MoRfeUsz
26-04-2007, 13:26
Nie mamy podejścia "nie chcemy napisać pluginów", mamy podejście "chcemy zrobić komunikator i nie mieszać się w kolejne projekty", rozwijamy 2 projekty naraz i to i tak jest dużo:).
2. Punkty są naliczane za korzystanie z AQQ i nie są wysyłane jakieś specjalne pakiety, więc punkty są nabijane i można sprawdzać ich stan przez naszą biblioteke:)
3. Nie chcemy zbytnio tworzyć idealnej kopii aqq , jednak podstawowe funkcje programu zostaną zachowane. No a reszta dodatków, to narazie nie chce nic obiecywać:).
4. Trudno mi przewidzieć datę następnego wydania, ponieważ mamy sporo rzeczy do ogarnięcia w kodzie(uparliśmy się żeby odrazu wprowadzić opcje obsługi wielu protokołów co związane jest niepewną przyszłością protokołu aqq, oraz chcemy do najbliższego wydania wprowadzić normalną liste kontaktów) no a poza tym pozostaje jeszcze szkoła :)
Pozdrawiam
vnu007dl
05-05-2007, 19:46
Hej
Nie mialem ostatnio czasu, dopiero dzisiaj siadłem nad tym projektem.
Bez problemu skompilowałem i zaisntalowałem AQQlib wymaganą do obslugi AQQ a także tą biblioteke SocketW. Jednak mam problem z LinQQ. W redame pisze ze wystarczy wydac polecenie make i odpalic program......... jednak dostaje taki bląd:
[darek@Linux_Mandriva Nowy Folder]$ make
make: *** Brak reguł do zrobienia obiektu `/usr/share/qt4/mkspecs/linux-g++/qmake.conf', wymaganego przez `Makefile'. Stop.
Mam wszystko wymagane do uruchominie programu, te wyzej biblioteki co napisalem a także QT4, sam mi linka podales, z tym ze ja najpierw zrobilem z tego paczke RPM, chyba ponad godzine sie to kompilowalo :/ i dopiero wtedy instalowałem bo lubie miec porządek. Może z tym QT4 cos nie tak?
Ono mi sie zainstalowało w /usr/local/Trolltech/Qt-4.2.3/
i są w tym katalogu takie pliki:
[darek@Linux_Mandriva Qt-4.2.3]$ ls
bin/ doc/ include/ mkspecs/ plugins/ translations/
demos/ examples/ lib/ phrasebooks/ q3porting.xml
Co jest nie tak ze nie moge odpalic tego AQQ, nie masz moze paczki RPM z tym LinQQ? Bylo by prosciej.
MoRfeUsz
06-05-2007, 12:05
Hm.. Szczerze mówiąc to nie wiem czemu pojawia Ci się ten błąd. Zapewne coś z instalacją QT, ustawianiem ścieżek. Przez przypadek w tym ostatnim wydaniu zostawiłem binarke(LinQQ) więc nie musisz kompilować. Możesz jednak spróbować samemu wygenerować sobie makefile.
qmake -project
qmake
Potem edycja makefile i dodanie do CXXFLAGS `pkg-config --cflags glib-2.0` a do LIBS -laqq
vnu007dl
06-05-2007, 13:04
Wydalem te polecnia co podales, pozniej edytowalem plik i wyglada on tak:
CC = gcc
CXX = g++
LEX = flex
YACC = yacc
CFLAGS = -pipe -Wall -W -O2 -DQT_NO_DEBUG -DQT_SHARED -DQT_THREAD_SUPPORT
CXXFLAGS = -pipe -Wall -W -O2 -DQT_NO_DEBUG -DQT_SHARED -DQT_THREAD_SUPPORT pkg-config --cflags glib-2.0
LEXFLAGS =
YACCFLAGS= -d
INCPATH = -I/usr/lib/qt3/mkspecs/default -I. -I. -I$(QTDIR)/include
LINK = g++
LFLAGS =
LIBS = $(SUBLIBS) -L$(QTDIR)/lib -L/usr/lib -lqt-mt -lXext -lX11 -lm -laqq
i pozniej daje "make" i dostaje:
[darek@Linux_Mandriva Nowy Folder]$ make
g++ -c -pipe -Wall -W -O2 -DQT_NO_DEBUG -DQT_SHARED -DQT_THREAD_SUPPORT -I/usr/lib/qt3/mkspecs/default -I. -I. -I/usr/lib/qt3//include -o aqqcontact.o aqqcontact.cpp
In file included from /usr/include/aqq/listener.h:29,
from /usr/include/aqq/thread.h:24,
from /usr/include/aqq/aqqlib.h:40,
from aqqcontact.h:4,
from aqqcontact.cpp:4:
/usr/include/aqq/message_queue.h:24:18: error: glib.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
In file included from aqqcontact.cpp:4:
aqqcontact.h:5:19: error: QString: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/usr/include/aqq/message_queue.h:34: error: expected ‘;’ before ‘*’ token
/usr/include/aqq/thread.h:36: error: expected ‘;’ before ‘(’ token
/usr/include/aqq/thread.h:37: error: expected ‘;’ before ‘(’ token
/usr/include/aqq/thread.h:38: error: expected ‘;’ before ‘(’ token
/usr/include/aqq/thread.h:39: error: expected ‘;’ before ‘(’ token
/usr/include/aqq/thread.h:40: error: expected ‘;’ before ‘(’ token
aqqcontact.h:11: error: expected class-name before ‘{’ token
aqqcontact.h:13: error: ‘QString’ has not been declared
aqqcontact.h:14: error: ‘QString’ has not been declared
aqqcontact.h:15: error: ‘QString’ does not name a type
aqqcontact.h:16: error: ‘QString’ does not name a type
aqqcontact.h:18: error: ‘QString’ does not name a type
aqqcontact.h:19: error: ‘QString’ does not name a type
aqqcontact.cpp:6: error: variable or field ‘setPhoneNumber’ declared void
aqqcontact.cpp:6: error: ‘int AqqContact::setPhoneNumber’ is not a static member of ‘class AqqContact’
aqqcontact.cpp:6: error: ‘QString’ was not declared in this scope
aqqcontact.cpp:7: error: expected ‘,’ or ‘;’ before ‘{’ token
aqqcontact.cpp:10: error: variable or field ‘setEmail’ declared void
aqqcontact.cpp:10: error: ‘int AqqContact::setEmail’ is not a static member of ‘class AqqContact’
aqqcontact.cpp:10: error: ‘QString’ was not declared in this scope
aqqcontact.cpp:11: error: expected ‘,’ or ‘;’ before ‘{’ token
aqqcontact.cpp:14: error: ‘QString’ does not name a type
aqqcontact.cpp:18: error: ‘QString’ does not name a type
make: *** [aqqcontact.o] Błąd 1
[darek@Linux_Mandriva Nowy Folder]$
Co jest nie tak? Czy moze cos źle zrozumiałem?
MoRfeUsz
06-05-2007, 13:35
pkg-config --cflags glib-2.0 musi być otoczone znakami ` czyli tamta linijka powinna miec taka postac:
CXXFLAGS = -pipe -Wall -W -O2 -DQT_NO_DEBUG -DQT_SHARED -DQT_THREAD_SUPPORT `pkg-config --cflags glib-2.0`
Sir_Yaro
06-05-2007, 15:33
error: glib.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
jakos wydaje mi sie ze blak glibc nie pomaga w kompilacji :D
vnu007dl
06-05-2007, 18:36
No przy WYDATNEJ pomocy morfeusza udało mi sie skompilować i odpalić program,ale jest jakis problem i nie mozna sie zalogowac:/ Program jest jak narazie widze na bardzo ze tak powiem rozwojowym etapie i ciezko sie fo uzywac, no ale jakies punkty sie nalezą, no i mam nadzije ze program bedzie sie rozwijał
MoRfeUsz
26-07-2007, 22:24
NO bardzo fajnie, ale ja bym wolał to jako wtyke do Gaima, zeby miec jeden komunikator.
A propos, moze to glupie pytanie............. ale jak zainstalowac QT4? Po wpisaniu w urpmi sa rózne pakiety mające w nazwie qt4, ale nie ma dokaldnie qt4, jak wiec mozna to zainstalowac? Szukalem tez na stronie Trolltecha, ale tam sa jakies wersje trial.
Jedyn slowem wstyd nie umiem zainstalować tego qt4 :wstyd:
W związku z tym ,że numerkowa sieć AQQ zostanie zastąpiona na rzecz Jabbera postanowiłem z Mateuszem Manią, zawiesić rozwój LinQQ. Obecny klient dostępny na svn pozwala na zwykłą rozmowę bez udziwnień. Jednak aby do czasu zniknięcia sieci aqq można było swobodniej rozmawiać w tej sieci. Przygotowałem na bazie aqqlib wtyczke do programu pidgin.
Źródła:
http://morfeusz-pl.republika.pl/pidgin_plugin/aqq_pidgin_plugin.tar.gz
Pakiet deb:
http://morfeusz-pl.republika.pl/pidgin_plugin/aqq-pidgin-plugin_0.1-1_i386.deb
Plugin przygotowany do wersji 2.0.2.
vnu007dl
27-07-2007, 14:35
Hej.
Wtyczka działa ok, już ją testowałem. Brawo dla morfeusza, to naparwde dobra robota, oby tak dalej.
Jesli ktoś w tym momencie mysli.......a po co mi to, przeciez jest gg i jabber? To juz mówie ze konto na AQQ jest powiązane z portalem www.wapster.pl i uzywająć konta mozna zarabiac darmowe wapstery. Pozwala to raz na miesiąc sciągnać sobie cos za free na komure.
vBulletin v3.5.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.