PDA

View Full Version : Eternal Lands - darmowy RPG 3D!

Mortas
28-02-2004, 23:33
Eternal Lands to świetny sieciowy RPG. Grafika bardzo cieszy oczy. Kamerą możemy dowolnie manipulować. Rozmawiamy z ludźmi, zdobywamy przedmioty, walczymy, handlujemy i wykonujemy zadania. Narazie jest dostępnych 8 przygód. Instalacja nie sprawia kłopotów. Po rozpakowaniu ściągniętego pliku nadajemy mu prawa i odpalamy. Ściągnąć możecie ze strony gry: www.eternal-lands.com

Może się umówimy i będziemy grać razem? Stworzymy drużynę i przejdziemy grę razem? Polacy będą siać postrach na międzynarodowym serwerze ;). Możemy uzgodnić na przykład, że w soboty o tej i o tej i na tyle się spotykamy.

Jeśli ktoś przeszedł tą grę to proszę, by napisał ściągawkę. Nie wszyscy umieją angielski, a do czytania jest wiele. Będę bardzo wdzięczny. Dla zachęty mogę takiej osobie odstąpić miejsce na moim 10 gigowym serwerze.

Anonymous
06-04-2004, 00:11
Zagralem, na razie wydaje sie fajne choc chcialbym miec mozliwosc wiekszego zoom outa. Troche za male pole widzenia ale moze sie przyzwyczaje :) Moje GG: 1299426 jakby cuś.

Anonymous
06-04-2004, 12:55
kurcze mam problem z instalka eternala nie wiem co zrobic z tym binem prosze o pomoc

Sir_Yaro
06-04-2004, 12:58
RTFM
http://www.eternal-lands.com/index.php?con...ontent=download (http://www.eternal-lands.com/index.php?content=download)

npck
06-04-2004, 16:12
Wygląda ciekawie na screenach. Wieczorkiem wypróbuję :D

Anonymous
06-04-2004, 18:37
W grze działa pewna grupa Polaków, którzy zajmują się dystrybucją spodni ;). Każdy kto chciałby zarobić na start, oswoić się z grą i poznać Polaków to na moje GG: 2264263. Hasło wywoławcze, bym wiedział co i jak: "ET górą!". Praca jest prosta. To nie żaden przekręt. Szczegóły na GG.

pandaboy
06-04-2004, 21:36
A to jest gierka tylko sieciowa czy singiel tez jest?

npck
06-04-2004, 23:02
Tylko sieciowa .... ech czuję że się wciągnę w to :(

Borry
07-04-2004, 02:24
Ueeetam... I tak UO jest ponad wszystkie :twisted:

A jak znajdę trochę czasu to z chęcią spróbuję.

Pytanie do grających - czy ta gra to bardziej Diablo (hack&slash) czy Ultimy (musisz zrobić 10 rzeczy żeby uszyć koszulę) ?

nożycoręki
07-04-2004, 15:30
Grałem w UO 2 lata - szkoda, że ludzie na polskich serverach nie wiedzą w 99% co to klimat. Sprowadza się to do grania w trochę bardziej rozbudowane Diablo.

Co do Twojego pytania: grałem krótko, ale jeśli już porównywać to bardziej jest to Ultimowate :)

Anonymous
07-04-2004, 18:16
fajnie, ale kilkadziesiat sekund po uruchomieniu, gra sie wylacza a na konsoli widnieje napis Broken pipe :oops:

smuki
07-04-2004, 20:10
mam problem z uruchomieniem tej gierki. ściągam plik el_000_970.zip. w katalogu domowym tworze katalog eternal_lands i tam kopiuje zawartość w/w pliku. póżniej ściągam plik el.x86.linux.bin [z tego co zrozumiałem to tak trzeba] i podmieniam z tym co był w zipie. odpalam konsole loguje sie jako root i pisze:

chmod 775 el.x86.linux.bin

nie ma żadnych błędów to pisze:

el.x86.linux.bin

i mi wyskakuje z textem "comand not found" a jak odpalam przez gui to mi pisze że "nie można znależć programu 'el.x86.linux.bin'. co z tym zrobić?

Anonymous
07-04-2004, 20:15
wpisując samą nazwę programu nie uruchomisz go z katalogu który nie jest w zmiennej $PATH a z tego co widze to masz to rozpakowane w ethernal_lands.

więc musisz odpalić tak:
./el.x86.linux.bin

hint kropka oznacza katalog bieżący. Na przyszłość zainteresuj się podstawami :)

smuki
07-04-2004, 21:23
jeśli chodzi o podstawy to taki już mój charakter że od razu chciałbym być specjalista :) .
pisze jak karzesz i mam tyle:

./el.x86.linux.bin: error while loading shared libraries: libopenal.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

sprubowałem zainstalować wspomnianą biblioteke z urpmi ale ma problemy i zaproponował akrualizacje nośnika to aktualizuje... jak skończe to napisze co i jak.

[ [i]Add: Sro 07 Kwi, 2004 ]
zaktualizowałem baze i dalej jest to samo - czyli:

Instalacja zakończona niepowodzeniem, brakuje kilku plików:
/var/cache/urpmi/rpms/libopenal0-0.0.6-4mdk.i586.rpm
Może zachodzić potrzeba aktualizacji bazy danych urpmi

to chyba przez te problemy z mirorami.

pgobi
07-04-2004, 22:06
Dokladnie. Wiele rzeczy jest nie dostepnych. Ja wchodze przez ftpa na serwery i szukam danego rpma w innych katalogach. Bo niektore po prostu nie dzialaja. Zazwyczaj te, ktore ja mam dodane do urpmi ;)

smuki
07-04-2004, 22:17
na mirrorach biblioteki nie znalazłem :( ale npck był tak dobry i mi ją udostęnił :) . po zainstalowaniu gierka chodzi. jakby jej ktos terz potrzebował to daje ją w załączniku.

[ Add: Czw 08 Kwi, 2004 ]
gra si już normalnie uruchamia [musiałem jescze zainstalować sterowniki nvidi - mylałem że to jakaś trudn żecz a poszło mi jak z płatka :) ] ale niestety do momentu logowania. stworzyłem postać i wpisuje login hasło i sie wyłącza a konsola wypluwa tyle:

Segmentation fault

wiecie może co to jest?

npck
10-04-2004, 14:31
Czy komuś działa dzwięk w Eternal Lands ??? i jak go usłyszeć ??

zolty
10-04-2004, 14:40
Czy komuś działa dzwięk w Eternal Lands ??? i jak go usłyszeć ??
Trzeba el.ini poprawić:
#no_sound = 0

:D

pandaboy
15-04-2004, 15:24
A może się umówimy na jakiś dzień i godzinę i byśmy sobie razem pograli? Co wy na to ? Chyba najlepiej by było w sobotę albo w niedzielę. Osobiście wolałbym niedzielę...

pozdrawiam

npck
15-04-2004, 15:31
ja bardzo chętnie :D może na Isla Prima przy "ognisku" - termin się dogada ;)
acha moje statystyki -> http://eternal-lands.solexine.fr/~radu/vie...p?player=napcok (http://eternal-lands.solexine.fr/~radu/view_user.php?player=napcok)

pochwalcie się swoimi albo podajcie nazwy userów, bo wiem że parę osób gra w to.

Może kiedyś udałoby się nam założyć gildię ??? np MDK_PL :D

pgobi
15-04-2004, 15:53
Chyba jeszcze nas na to nie stac :( O ile dobrze pamietam to sie wiaze z dosc sporymi kosztami. No chyba ze mamy kogos strasznie bogatego ;) A spotkanie jak najbardziej. Nicka mam takiego jak na forum wiec latwo mnie poznac :)

nożycoręki
16-04-2004, 11:54
Grałem tylko chwilę w EL ale może przyda się niektórym info: pisząc #beam me up możecie od razu znaleźć się przy ognisku. To tak w razie gdyby ktoś jeszcze tego nie wiedział :)

Pozdr, nożycoręki
http://www.ufoai.prv.pl

pandaboy
17-04-2004, 14:16
A wiecie może dlaczego mi wyciąga tylko tak od 9 do 15 fps'ów?
I takie podstawowe pytanko : gdzie tam są stworki ? Jak narazie to zabijałem tylko króliki :P...

pozdrawiam

Borry
17-04-2004, 15:19
Zabieram się za tą grę i zabrać się nie mogę. Dla polepszenia humorów fragment FAQ

Q. I am a cute, fluffy, pink, innocent 12 years old girl, and I am very offended by words such
as: fuck, shit, dick, ass, etc. Is there any way I can filter them out?
A. Not yet, but we will make, soon, a file where you can put all the words you don't want to
see, and they will be filtered out. The server will filter nothing, only the client will
do that.

Q. UR SO MEAN CUZ U MAEK FUN OF LITLE GIRLS LIEK ME! I WILL TELL MY MOM!
A. K

pgobi
17-04-2004, 17:07
I takie podstawowe pytanko : gdzie tam są stworki ? Jak narazie to zabijałem tylko króliki :P...

Nooo jest cale mnostwo:) Na Isla Prima (tam sie zaczyna) sa kroliki, bobry i jelenie. To na dosc dlugo wystarcza ;-)

pandaboy
17-04-2004, 17:31
A ile Wam wyciąga FPS'ów ? Mi to malutko od 9 do 16 czy 17.... trochę kiepsko, że tak mało... jak ktoś coś wie na ten temat to będę wdzięczny za jakieś pomocne info...

pozdrawiam

Borry
17-04-2004, 17:47
W katalogu z EL masz plik el.ini - pogrzeb troche w nim. Niestety nie udało mi się uruchomić tej gry (pewnie wina nowego jądra 2.6.3) i nie wiem czy można to ustawiać w grze, ale z tego co widziałem w tym pliku oferuje on całkiem ładną konfigurowywalność.

pandaboy
19-04-2004, 15:24
A ile Wam wyciąga FPS'ów? Wiem, że w tym pliku jest konfiguracja ale nic tam nie znalazłem dotyczącego mojego problemu...

pozdrawiam

zolty
19-04-2004, 15:29
W katalogu z EL masz plik el.ini - pogrzeb troche w nim. Niestety nie udało mi się uruchomić tej gry (pewnie wina nowego jądra 2.6.3)
Chyba nie jest to wina jajka. Działało na 2.6.3 i działa na 2.6.4(z łatką ck2). Przyczyna jest pewnie gdzieś indziej.

pandaboy
19-04-2004, 21:38
kurde... jak piszecie coś innego to nie możecie przy okazji napisać ile średnio FPS'ów Wam wyciąga ? Będę bardzo wdzięczny za tą informację...
Nie przyjmijcie tego jako krytykę czy coś takiego. To jest poprostu ponaglenie prośby. Staram się być grzeczny i kulturalny...

pozdrawiam

npck
19-04-2004, 22:37
U mnie wyciąga 25-30FPS na celeronie 633 + GF2 - wyłączam zawsze opcje Shadows, Clouds, Reflections.

zolty
20-04-2004, 06:46
kurde... jak piszecie coś innego to nie możecie przy okazji napisać ile średnio FPS'ów Wam wyciąga ?
MIędzy 40 a 60. P3 600Mhz, GF2MX na sterownikach nvidii 5336. Cienie wyłączone.

pgobi
20-04-2004, 14:44
Podobnie na P4 2.4 i GF4-440MX. Tyle, ze wszystko powlaczane.

pandaboy
20-04-2004, 16:19
Kurde to u mnie jest chyba coś nie tak. U mnie wyciąga tylko 10 do 20 FPS'ów... powyłączam wszystkie zbędne opcje i zobacze jak chodzi...

pozdrawiam

pgobi
22-04-2004, 15:31
W katalogu z EL masz plik el.ini - pogrzeb troche w nim. Niestety nie udało mi się uruchomić tej gry (pewnie wina nowego jądra 2.6.3) i nie wiem czy można to ustawiać w grze, ale z tego co widziałem w tym pliku oferuje on całkiem ładną konfigurowywalność.

No i racja. Zrobilem update jajka do 2.6.3 i sie juz nie uruchamia. Nawet nic na konsole nie wywala. Po prostu cisza. :-(
Sa tez plusy takiej sytuacji: duza oszczednosc czasu ;-)

--------
Hm. Nagle zadzialalo. Tak sobie kliknalem i dziala. Dziwne doprawdy...

jax
12-06-2004, 12:50
Spodobała mi się gierka, niestety jest jedno ale.
Jak pod linem chcę ją uruchomić to pluje czymś takim

[jax@charon el]$ ./el.x86.linux.bin

./el.x86.linux.bin: /usr/lib/libGL.so.1: no version information available (required by ./el.x86.linux.bin)

./el.x86.linux.bin: relocation error: ./el.x86.linux.bin: undefined symbol: xmlReadFile

I za diabła nie wiem co z tym zrobić Plik na miejscu jest.
Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?

Mortas
12-06-2004, 16:19
W sumie nie mam zielonego pojęcia. Mogę jedynie na ślepo strzelać.
Kiedyś w odpowiedzi na mój problem, choć nie do końca podobny do Twojego dostałem takie coś:
1. wydaj polecenie: /sbin/ldconfig -p | grep GL
powinienes dostac cos podobnego do:

libGLw.so.1 (libc6) => /usr/X11R6/lib/libGLw.so.1
libGLU.so.1 (libc6) => /usr/X11R6/lib/libGLU.so.1
libGLU.so.1 (libc6) => /usr/lib/libGLU.so.1
libGLU.so (libc6) => /usr/X11R6/lib/libGLU.so
libGLU.so (libc6) => /usr/lib/libGLU.so
libGL.so.1 (libc6) => /usr/X11R6/lib/libGL.so.1
libGL.so.1 (libc6) => /usr/lib/libGL.so.1
libGL.so (libc6) => /usr/X11R6/lib/libGL.so
libGL.so (libc6) => /usr/lib/libGL.so

2. Jesli nic nie dostales do prawdopodobnie bedziesz
musial sam znalezc te biblioteki. Raczej nie jest mozliwe zebys ich
nie mial bo na OpenGL-u stoja X-y. Szukamy libGL.so.*. Prawdopodobnie
musi byc w /usr/X11R6/lib bo to standartowy katalog.

Dopisz sciezke do libGL.so.* w /etc/ld.so.conf i odpal
/sbin/ldconfig jako root.

3. Sprawdz jeszcze raz /sbin/ldconfig -p | grep GL

Jesli nie zadziala w dalszym ciagu to wyedytuj plik Makefile
w glownym katalogu hreh-a i znajdz linijke, podajze 5 od gory.
Jest cos takiego:

GLLIBS=-lGL -lGLU -L/usr/X11/lib

zamien ja na:

GLLIBS=-lGL -lGLU -L/sciezka_do_libGL.so.*

jax
13-06-2004, 13:32
Jest tak.

[jax@charon jax]$ /sbin/ldconfig -p | grep GL

libformsGL.so.1 (libc6) => /usr/X11R6/lib/libformsGL.so.1

libGLcore.so.1 (ELF) => /usr/lib/libGLcore.so.1

libGLU.so.1 (libc6) => /usr/X11R6/lib/libGLU.so.1

libGL.so.1 (libc6) => /usr/lib/libGL.so.1

libGL.so (libc6) => /usr/lib/libGL.so

i co na to powiesz :D
Zresztą tamten komunikat błędu mówi o braku informacji o wersji

./el.x86.linux.bin: /usr/lib/libGL.so.1: no version information available (required by ./el.x86.linux.bin)

i coś czego nie rozumiem
/el.x86.linux.bin: relocation error: ./el.x86.linux.bin: undefined symbol: xmlReadFile
Więc co robić dalej ?

Mortas
13-06-2004, 13:37
A zrobiłeś wszystko jak pisało?
Nie mam pojęcia co może być. Nigdy nie słyszałem, by miał ktoś problemy z EL na Linuksie.

jax
13-06-2004, 14:08
Tak, ale bez tego co jest w 3 punkcie. Nie wiem o co z tym chodzi.
katalogu hreh-a
Co to jest hreh ????

Mortas
13-06-2004, 15:16
Przepraszam, rzeczywiście nie pasuje do Twojego problemu :D HREH to gra, z którą miałem problem, ale EL nawet nie ma makefile.
Może zainstaluj jakieś pakiety OpenGL? Może pomoże ;) Jak nie to nie mam zielonego pojęcia :(

jax
13-06-2004, 15:22
:| szkoda. Jeszcze się pomęcze albo wkońcu zainstauje MDK 10.0. Official :D

Mortas
13-06-2004, 15:39
No to się nie męcz tylko instaluj! A co ty masz teraz?

jax
13-06-2004, 18:07
Niech żyje lenistwo :D MDK 9.1
Jedyny minus to to, że muszę 10.0 zassać, a to potrwa bo kiepawe łącze :?

npck
02-07-2004, 12:50
Version 0.9.9 Beta [6 June 2004]
- 3 new maps
- Totally new interface, which includes the console and game map
- A quick bar with the first 6 items, and some status bars on the side of the new interface.
- Ability to click on the map and go to that place.
- 2 new monsters (awaiting server implementation)
- Support for music (music files not avialable yet)
- Support for Buddy List (awaiting server implementation)
- A few bug fixes.
- A quest log. (awaiting new quests)
- Encyclopedia window.
- Overhead text support.
- Some new configuration variables.
- Texture compression
- Windows installer/updater

Do pobrania: stąd (http://el.tfm.ro/el_099.zip)
Więcej na Eternal-lands.net (http://www.eternal-lands.net/)
Zainstalowałem i chyba znowu zacznę pogrywać czasem :D

jax
02-07-2004, 18:09
Ha. poprzedni problem na mdk 9.1 okazał się być banalny - wystarczyło wrzucić nowszy libxml2 (w wersji co najmniej 2.6) i EL już śmiga :D