PDA

View Full Version : [Solved] Gentoo 2006.1 i cyrus-sasl - błąd crypt'a

czadczad
28-10-2006, 21:07
Witajcie,

podczas stawiania KDE 3.5.5 wyskakuje mi błąd podczas kompilacji pakietu:
>>> Emerging (1 of 1) dev-libs/cyrus-sasl-2.1.22 to /

Błąd jest następujący
i686-pc-linux-gnu-gcc -Wall -W -O2 -o .libs/dbconverter-2 dbconverter-2.o ../sasldb/.libs/libsasldb.a ../lib/.libs/libsasl2.so -ldl /usr/lib/libdb-4.3.so -lpthread -lresolv
../lib/.libs/libsasl2.so: undefined reference to `crypt'
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [dbconverter-2] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/var/tmp/portage/dev-libs/cyrus-sasl-2.1.22/work/cyrus-sasl-2.1.22/utils'
make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/var/tmp/portage/dev-libs/cyrus-sasl-2.1.22/work/cyrus-sasl-2.1.22'
make: *** [all] Błąd 2

!!! ERROR: dev-libs/cyrus-sasl-2.1.22 failed.
Call stack:
ebuild.sh, line 1568: Called dyn_compile
ebuild.sh, line 937: Called src_compile
cyrus-sasl-2.1.22.ebuild, line 166: Called die

!!! compile problem
!!! If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.

Z problemem spotkałem się wcześniej i ominąłem go kiedyś poprzez usunięcie -fomit-frame-pointer.
Teraz wyłączyłem prawie wszystkie flagi(oprócz O2) i nic;(

Co zrobiłem do tej pory?

Najpierw konsola zażyczyła sobie
echo "dev-libs/cyrus-sasl -gdbm berkdb" >> /etc/portage/package.use co też uczuniłem remerge i nic.
Potem w googlach znalazłem, że to jakiś bug PHP, więc zrekompilowałem PHP (emerge php) i dalej nic.
Potem domergowałem mcrypt, bo to nowsza wersja cryptu i nadal ściana:mur:
Na końcu wyłączyłem wspomniane wcześniej flagi.

Pomysły mi się skończyły:oops:

Proszę o pomoc.

Raku
29-10-2006, 10:37
Coś ci się nie pomyliło ??? Wyślij to na forum Gentoo

czadczad
29-10-2006, 11:13
Widocznie tak, bo nie takiej odpowiedzi się spodziewałem.

Raku
29-10-2006, 11:24
A czego sie spodziewałeś.
Mandrivy używają użytkownicy mało zaawansowani (w większości).
Co zresztą widać po poziomie postów i poruszanych tematach (głównie Nvidia, ATI i problem z instalacją).

Poziom na forum Gentoo jest znacznie większy, ale też wymaga znacznie większej wiedzy o systemie, komputerze.

Nie zadaj więc początkującym pytania o Gentoo, który to opiera się głownie o kompilacje pakietów.

czadczad
29-10-2006, 11:56
Raku

Ja liczyłem (i liczę nadal) na tę zaawansowaną mniejszość, pozatym nie wiem czy zauważyłeś, ale ten post jest w dziale Inne Dystrybucje, czyli w odpowiednim, jak mi się wydaje miejscu na tym Forum. Co do Forum Gentoo, to oczywiście masz rację, pewnie się kiedyś i tam wybiorę. Myślę jednak, że to nie jest aż tak ciężki problem, żeby to Forum nie mogło sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam

czadczad
29-10-2006, 21:43
Problem rozwiązany!:ok:

Skorzystałem z linku (http://bugs.gentoo.org/attachment.cgi?id=100596&action=view) Hagala oraz flagi -crypt,

Z patchy też korzystałem, ale choć działały to wyskoczył mi inny bug:P

Jeden dzień stracony, lecz problem rozwiązany:)

Special thx for Mr. Hagal!:poklony::piwo:

Raku
29-10-2006, 21:55
@Raku :
Skoro jest dział "Inne dystrybucje", to widać w jakimś celu powstał.
Tak więc Szanowny Panie Raku :
jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie, to nie odzywaj się może lepiej, proszę.

Skierowałem gościa na forum gentoo, ty wysyłasz mu rozwiązanie z forum gentoo i każesz mi się nie odzywać bo nic nie wnosze w tym tymacie.

Masz coś więcej do dodania ?