Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
D-Link DWL 520+ pod LINUXEM
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: D-Link DWL 520+ pod LINUXEM

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    D-Link DWL 520+ pod LINUXEM

    Skad wziac strery i jak to zainstalowac? Mam linuxa Mandrake 8,2

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Aug 2003
    Postów
    9
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    witam

    witam

    mam podobny problem zainstalowałęm Mandrake 9.0 ale niewiem jak zainstalować ta karte (:
    Karta to DWL 250+

    pozdrawiam

  4. #3
    Dołączył
    Aug 2003
    Postów
    9
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    witam

    wkoncu znalazłem strone gdzie są sterowniki do tej strony
    jest tu instrukcja jak to zainstalować ale nie zabardzo rozumiem
    moze ktoś by mi tak to prościej opisał

    Oto instrukcja

    Environment supported

    Linux kernel 2.4.18 or latest version.

    Installation guide for ACX100_PCI

    1. Open a console (text-only mode).
    2. Create a network script for your new wlan device.
    $cd /etc/sysconfig/network-scripts
    $ls ifcfg-wlan*

    (You may see none or more than one file name showing)
    (If you do not have anything in this directory, create one and name it ifcfg-wlan0)

    $vi ifcfg-wlan0

    (If you have one or more than one ifcfg-wlan file, create one and name it with the greatest number plus one. For example, if the file [ifcfg-wlan0] has existed, we will need to create a file named ifcfg-wlan1.)





    hit insert key and type in the information below:

    ###################################
    # This is just a sample network-script file #
    ###################################

    DEVICE=wlan0 ## this will follow the file naming rule. It can be wlan0, wlan1,...
    BOOTPROTO=no
    IPADDR=192.168.98.55
    NETMASK=255.255.255.0
    NETWORK=192.168.98.0
    BROADCAST=192.168.98.255
    ONBOOT=no ## automatically start when the system boot up

    3. Copy Module to the kernel

    $cp /mnt/cdrom/acx100_pci.o /lib/modules/2.4.18*/kernel/drivers/net/.
    $cd /lib/modules/2.4.18*/kernel/drivers/net/
    $chmod 700 acx100_pci.o

    4. Test your module

    As 'root', load the module using "insmod acx100_pci.o" and execute 'route '.
    Check on the column "Use Iface" if the wlan0/1 is shown.

    If the wlan0/1 does not display, check on the module file "acx100_pci.o" is in the correct path. Also, go to step 2 check on the network-script file.

    5. Make your wireless device automatically start when your system boot up

    If the networking works correctly, add the module to your system configuration. For Slackware and most other systems, add the insmod command to /etc/rc.d/rc.inet1 or /etc/rc.d/rc.local. RedHat users should add the insmod line to /etc/rc.d/rc.modules or copy driver.o to /lib/modules/`uname -r`/net/ and add the following line to etc/conf.modules or etc/modules.conf:

    alias wlan0 acx100_pci

    You also need to modify the network-script file. You may find it under the directory /etc/sysconfig/network-scripts

    ONBOOT=yes ###### change this option to “yes”


    pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Aug 2003
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Re: D-Link DWL 520+ pod LINUXEM

    sory jeśli już wiesz jak to zrobić to mógłbym prosić o odpowiedz JAK TO ZROBIĆ bo ta instrukcja co tam jest jest zbyt skomplikowana oki

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    ja skonfigurowałem d-linka na red hat 9.0 auroxie 9.2 i mandrake 9.2 i 10.0 community
    nigdy nie miałem rzadnych problemów ale powiem tylko tyle ze potrzebujecie mieć zainstalowane w systemie pare pakietów aby to wszystko chodziło czyli binutils wireles....... i kernel source należy je wyszukać na płytach instalacyjnych lub prościej w mandraku włączyć druida doinstalowywania pakietów

    aha jeżeli po komendzie iwconfig będzie jakiś problem z łączem to zmniejszcie szybkość np. u mnie chodzi tylko na szybkości 2Mb/s bo mam daleko antene nadawczą jakieś 3.5km

    opis instalacji jest na linux.pl trzeba poszukać aha u mnie chodzi tylko jeden pakiet na mandrake 10.0

    UWAGA tylko ten a testowłem ich chyba z 15
    BARDZO WAZNE JEŻELI KORZYSTACIE Z LINUX>PL

    acx100-0.2.0pre7_plus_fixes_4.tar.bz2

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Witam!

    Sam zmagałem się jakiś czas temu z DWL 520+ (chipset ACX100). Używając googla znalazłem ileś tam howtos, manuali itd itp. Jeden z nich okazał się właściwy, linka podaje niżej. Zawiera on dokładnie wszystko co jest potrzebne do konfiguracji tej sieciówki. Tekst jest po angielsku ale skoro z moją przeciętną znajomością tegoż sobie poradziłem to nie widze problemu..

    http://www.houseofcraig.net/acx100_howto.php

    pzdr

  8. #7
    Avatar arE
    arE jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva cooker, gentoo
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Białystok
    Postów
    154
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    9
    Z dwl520 pod mandrake nie ma problemow. Standardowo w jajku dystrybucyjnym jest modul acx100_pci. Wystarczy skopiowac z wersji windowsowej pliczki (wymienione na stronie acx100.sf.net) i odpalic modprobe acx100_pci firmware_dir=/katalog z plikami (pod 2.6, a pod 2.4 nalezy dodac jeszcze debug=0x01). Pozniej iwconfig parametry, nastepnie ifconfig parametry, route add default i dziala
    Andrzej.

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Cytat Napisał arE
    Z dwl520 pod mandrake nie ma problemow. Standardowo w jajku dystrybucyjnym jest modul acx100_pci. Wystarczy skopiowac z wersji windowsowej pliczki (wymienione na stronie acx100.sf.net) i odpalic modprobe acx100_pci firmware_dir=/katalog z plikami (pod 2.6, a pod 2.4 nalezy dodac jeszcze debug=0x01). Pozniej iwconfig parametry, nastepnie ifconfig parametry, route add default i dziala
    Ten sposób działa? jeśli tak to proszęo coświęcej i adres żekomej stronki

    gg-3980469 DDR

  10. #9
    Avatar arE
    arE jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva cooker, gentoo
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Białystok
    Postów
    154
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    9
    Sposob dziala. Podaje przepis od a do z
    Zaczynamy:

    (wszystko piszemy jako root)

    Dla jaka 2.4.x

    modprobe acx100_pci firmware_dir=/acx100/firmware debug=0x01
    iwconfig wlan0 channel 1 mode managed txpower 5 essid MOJE_ESSID
    ifconfig wlan0 192.168.2.3 netmask 255.255.255.0 up
    route add default gw 192.168.2.1

    W katalogu /acx100/firmware powinny znajdowac sie nastepujace pliki:

    AIRPLUS.BIN
    AIRPLUS.SYS
    RADIO0d.BIN
    RADIO11.BIN
    WLANGEN.BIN

    (wszystkie do znalezienia na plycie dolaczonej do karty lub na stronie www dlinka).

    Dla jajka 2.6.x

    modprobe acx100_pci firmware_dir=/acx100/firmware
    iwconfig wlan0 channel 1 mode managed txpower 5 essid MOJE_ESSID
    ifconfig wlan0 192.168.2.3 netmask 255.255.255.0 up
    route add default gw 192.168.2.1


    I tyle. Dziala 100%.
    Ja to odpalam z rc.local - dopisalem po prostu na koncu te kilka linijek. Dziala poprawnie, wstaje bez problemu.
    Andrzej.

  11. #10
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    sdsad
    Postów
    5
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    poradnik jak zainstalować karte wireless lan na d-link 520+

    100% pewność że to sie powiedzie
    ------------------------------------------------------------ --------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ --------------------
    1.najpierw skompiluj kernel w auroxie lub innym linuksie w którym niema wkompilowanych wireless

    a.) z tego co ja wiem to jest to tylko w mandraku od wersji 10.0 community, jeżeli masz mandrake 10 to przejdź do punktu 3 lub jeżeli chcesz to skompiluj sobie nowe jądro
    b.) jeżeli jest to aurox 9.2 lub inny linux to przejdź do czynności kompliacji jądra i niezawracaj sobie narazie głowy czymś innym
    ------------------------------------------------------------ --------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ --------------------
    2. kompilacja jądra

    strona z kompilacją jądra http://anarchia.dolsat.pl/kernel.html
    lub http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=...=msg&goto=70954 &rid=5010&S=057665f2227476e9c75aca60606e41a7&SQ = 22348ea0ce1e23a20212c8847e3a5187#msg_70954

    poszczególne komendy

    ściągnij ze strony www.kernel.org najnowszy kernel i rozpakuj go do folderu /usr/src/
    no to niego będziesz kompilował
    nie kompiluj raczej kernela z dystrybucji bo wszystko może sie zawalić, a tak jest duż o bezpieczniej i prościej


    a.) wejdz w lini komend do katalogu /usr/src/linux-*******/
    *****-tak oznaczam twoją wersje jądra

    b.)wpisz polecenia
    make xconfig -ładny tryb graficzny bardzo funkcjonalny ja go bardzo lubie
    make menuconfig -ja go nie urzywamn ale jeżeli lubisz

    make config - dla maniaków którzy niewiedzą co z wolnym czasem robić

    pamiętaj o włączeniu podczas kompilacji wireless bo to po to kompilujemy kernel


    c.)wpisz po zapisaniu ustawień (domyślny plik .config) każdy plik i folder z kropką na początku jest ukryty wyjaśniam

    d.)
    # make dep
    # make clean
    # make bzImage
    # make modules
    # make modules_install
    # depmod -ae

    jeżeli towje menu uruchomieniowe to grub

    to wpisz make install
    i skopiuj plik /usr/src/linux-********/.config do /boot/ zmień mu nazwe na config-**********
    *******-twoja wersja kernela

    e.) uruchom ponownie system

    jeżeli masz zainstalowane wcześniej wireless-tools kernel-source i bin-utils to ściągnij teraz sterownik ze strony http://rhlx01.fht-esslingen.de/~andi/acx100/



    ------------------------------------------------------------ --------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ --------------------
    4.) po działającej kompilacji
    co sie działo u mnie przy kompilacji (brak obsługi ext3 i muzyki) to była moja pierwsza kompilacja ale już w drugiej wszystko pięknie chodziło

    jak już skompilowałeś jądro to rozpakuj sterownik acx100 do, katalogu root

    uruchom ./Configure
    make
    make install

    to jest konfiguracja ze strony www.linux.pl


    Na początek:

    1. U mnie działa. Niekoniecznie musi działać u Ciebie.
    2. Powinieneś umieć czytać - najlepiej ze zrozumieniem. Szczególnie teksty w języku angielskim.
    3. Nie mam Mandrake'a/Red Hat'a/Fedory/itp. wynalazków z RPM'ami - nie pytaj mnie skąd wziąść jakiegoś rpm'a, jak skompilować tam jądro, itp.
    4. Na początek zajrzyj tutaj.
    5. Jak nic nie znajdziesz to wejdź tutaj.
    6. Musisz umieć własnoręcznie skompilować jądro. Co to jest kernel, jak to się kompiluje, itp. - poszukaj sam (hint: HOWTO).
    7. Musisz umieć własnoręcznie kompilować programy. Jak to się robi? Czytaj README.


    Co zrobiłem, że u mnie działa:
    1. Ściągnąłem źródła sterownika, są tutaj. Do wyboru jest kilka wersji. Najnowszy driver nie zawsze jest najlepszy. W moim przypadku znakomicie się sprawuje acx100-0.2.0pre6_plus_fixes_5.tar.bz2. W momencie pisania tego artykułu, najnowszą wersją była pre6_plus_fixes_10, testuję ją dopiero od niedawna, więc nie mogę zbyt wiele o niej powiedzieć. Wersja pre6_plus_fixes_9 była nie do użycia - po paru minutach traciła połączenie.

    2. Skompilowałem (i zainstalowałem) jajko z następującymi opcjami: CONFIG_NET_RADIO=y
    CONFIG_NET_WIRELESS=y
    CONFIG_SMP=n

    Wniosek - musisz mieć źródła kernela (ewentualnie już skompilowany kernel z tymi opcjami, w tym wypadku musisz mieć tylko pliki nagłówkowe jądra). Moduł działa z jajkami z serii 2.4. Zalecany oczywiście jest najnowszy kernel.

    3. Potrzebujesz jeszcze Wireless Tools. Zazwyczaj jest w dystrybucji, wystarczy je zainstalować. Zalecana najnowsza wersja. Możesz ją pobrać stąd. Więcej informacji jest na tej stronie.

    4. Ostatnią rzeczą która jest konieczna to firmware. Znajdziesz je w archiwum ze sterownikami do karty dla Windowsów. Są to cztery pliki: WLANGEN.BIN
    RADIO0d.BIN
    RADIO11.BIN
    AIRPLUS.BIN lub RADIO15.BIN
    Wielkość liter w nazwie plików jest bardzo ważna.

    5. Skompilowałem moduł acx100.
    Rozpakowałem archiwum. Uruchomiłem skrypt ./Configure - tutaj może się wysypać jeśli nie masz właściwie zainstalowanych plików nagłówkowych jądra. Co robić w takim wypadku? Przeczytać co Configure wysypało na ekran i odpowiednio zareagować. Jeszcze nigdy mi się nie przytrafił bład na tym etapie, wieć wiecej porad nie mogę udzielić.
    Możemy już przystąpić do kompilacji sterownika. Uruchamiamy make i czekamy chwilke. Po udanej kompilacji w katalogu ./src powinien sie pojawić plik acx100_pci.o - to jest nasz moduł jądra.

    6. Zainstalowałem sterownik.
    W katalogu root'a zrobilem następujące podkatalogi: /root/wlan
    /root/wlan/firmware
    /root/wlan/module

    Do katalogu firmare skopiowałem pliki WLANGEN.BIN, RADIO0d.BIN, RADIO11.BIN, AIRPLUS.BIN lub RADIO15.BIN. W katalogu module umieściłem plik acx100_pci.o. Do katalogu /root/wlan skopiowałem następujące pliki: start_net i stop_net - są w archiwum ze źródłami sterownika.
    Następną rzeczą którą zrobiłem było zmodyfikowanie skryptu start_net: zmieniłem IP, NETMASK, GATEWAY, ESSID (tutaj jest bardzo ważna wielkość liter), RATE, CHANNEL (można zostawić wyłączone - sterownik sam znajdzie właściwy kanał), MODE (do wyboru managed - z access pointem lub ad-hoc) oraz DEBUG (na 0x00). Uaktualniłem też zmienne
    MODULE_AT="/root/wlan/module/acx100_pci.o" oraz
    FIRMWARE_AT="/root/wlan/firmware"

    Już mamy wszystko co jest potrzebne do uruchomienia sieci: ./start_net
    Czekami krótką chwilę i odpalamy iwconfig. U mnie wyświetla takie coś:

    wlan0 IEEE 802.11b+ ESSID:"access_point" Nickname:"acx100 v0.2.0pre6"
    Mode:Managed Channel:3 Access Point: 00:02:2D:07:72:93
    Bit Rate=5.5Mb/s Tx-Power:20 dBm
    Retry min limit:5
    Encryption key:off
    Link Quality:100/100 Signal level:23/100 Noise level:0/100
    Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
    Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0



    Czasami, za pierwszym uruchomieniem start_net może się nie udać połączenie z access pointem - iwconfig zwraca: Access Point: 00:00:00:00:00:00. U mnie działa uruchomienie skryptu start_net jeszcze raz.

    Co zrobić gdy nie działa?
    # sprawdz czy wpisałeś właściwe dane do start_net
    # zmien zmienną DEBUG na 0x0b lub więcej, uruchom start_net ponownie. Obserwuj co pokaże dmesg
    # zmień wersje sterownika - najnowsze nie zawsze jest najlepsze
    # problem może też wynikać ze strony access pointa - może pomoże uaktualnienie firmware w AP?
    # przeczytaj README w archiwum ze sterownikiem, zajrzyj na strone acx100.sf.net, a szczególnie na forum.

    ------------------------------------------------------------ --------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ ----------------------------------------
    ------------------------------------------------------------ --------------------
    mój dopisek do tej konfiguracji

    i moje własne problemy z tą kartą

    a.) nigdy nie ustawiam na DHCP bo mi niedziała wtedy DHCP=0 i wpisuje własne numery IP pobrane wcześniej z win XP
    b.) niekiedy najnowszy sterownik ma więcej błędów niż starsze uwarzaj na to który bierzesz u mni działa ver7fix4
    c.) jestem nowym urzytkownikiem linuksa i skoro mi się to udało to to musi być banalne
    d.) zmianiam niekiedy szybkość przes
    yłu danych gdy nie chce znaleźć sieci internetowej
    e.) przejrzyj wszystkie strony które wypisałem jeżeli robisz to pierwszy raz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Notowania Giełdowe Pod Linuxem
    By dworzec in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 25.11.2004, 15:30
  2. Przegladanie Fat32 pd Linuxem
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 26.05.2004, 11:29
  3. mandrake10 +neostrada
    By Photo5 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15.04.2004, 11:14
  4. D-Link i Realtek radiówka pod linuxem
    By admirał in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 08.04.2004, 10:02
  5. Zmiana MAC adresu karty sieciowej pod Linuxem
    By Krzysiek.M in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 30.12.2003, 10:10

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •