Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet. Please take a second, Click here to register, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: chcę dodać nowego użytkownika

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    chcę dodać nowego użytkownika

    No i tak...

    Wchodze do konsli GNOME... wpisuje komende adduser user1 wyskakuje mi informacja ze nie znana jest taka komenda .... o co chodzi?

    Szukałam na goglach i tak własnie jedna z porad brzmi...
    "Użytkownicy
    Teraz musisz(jeśli nie zrobiłeś tego podczas instalacji) dodać użytkowników. Nawet jeśli sam pracujesz na komputerze(nikt inny nie ma do niego dostępu), dobrze jest mieć drugie konto na którym będziesz pracował na codzień. Jeśli wybierzesz ryzyko i prace na końcie "root-a" to dalej nie musisz czytać.
    Dodajemy nowego użytkownika


    adduser malenstwo"

    AA
    Nie zadaję sie z profesjonalistami :-)
    GG 652666
    AA

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Najprawdopodobniej pomoże zalogowanie się na konto roota i dopiero wtedy próba dodania użytkonika.
    Poza tym możesz to zrobić w Centrum Sterownania Mandrake bez wychodzenia do trybu graficznego.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Najprawdopodobniej pomoże zalogowanie się na konto roota i dopiero wtedy próba dodania użytkonika.
    Poza tym możesz to zrobić w Centrum Sterownania Mandrake bez wychodzenia do trybu graficznego.

    Linuxa Mandrake 9.0 mam od wczoraj... nie wiem czy ja dobrze rozumuję? Ale ja jestem na kocie roota w tej chwili bo to moje jedyne konto. Dlatego chce załozyc inne... z konta roota wlasnie mnie informuje ze nei nza komendy adduser. Czemu nie zna?

    Czy mogłbys mi tak krok po kroku opisać?
    Szukam po goglach... ale tam znajduje ogólniki.

    pozdrawiam

    AA
    Nie zadaję sie z profesjonalistami :-)
    GG 652666
    AA

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    Takie czynności jak dodawanie użytkowników, instalowanie pakietów itp. musisz wykonywać to zrobić z konta administratora ( root ). Żeby przejść na konto roota wpisz w terminalu su -, zostaniesz poproszona o podanie hasła root - wpisz je (uwaga nie pojawi się na ekranie).

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    DG
    Wiek
    42
    Postów
    683
    Wątków
    38
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    213
    Reputacja
    2735
    hmm spóźniłem się z powyższym postem .
    Jeśli nie ma polecenia adduser to spróbuj useradd

  7. #6
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Kod:
    [root@penetrator /root]# useradd -d /home/users/pawelek pawelek
    Ja tak dodaje.
    Jesli nie chcesz dodawac uzytkownika z koncoli tylko z trybu graficznego, to jest cos takiego userdrake i chyba adduserdrake
    Ogolnie trzeba szukac czegos z drake w nazwie :-)

    Aha i chyba na roota trzeba sie zalogowac, bo z tego co pamietam, to Mandrake przy instalacji nie pojdzie dalej jak nie stworzy sie jakiegos zwyklego uzytkownika





  8. #7
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Ale ja jestem na kocie roota w tej chwili bo to moje jedyne konto. Dlatego chce załozyc inne... z konta roota wlasnie mnie informuje ze nei nza komendy adduser. Czemu nie zna?
    A co pokazuje komenda whoami

    Jak mowie sprawdz useradd





  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Kod:
    [root@penetrator /root]# useradd -d /home/users/pawelek pawelek
    Ja tak dodaje.


    zrobiłam tak:

    [kinga@localhost kinga]$ [b]su - enter
    wyskoczyło mi
    [root@localhost root]# [b]adduser baby i enter.

    i teraz załozenie hasła...
    [root@localhost root]# [b]passwd enter
    New UNIX password: wpisałam długie bo tak chciał :-)
    Retype new UNIX password: powtorzyłam to długie hasło :-)

    napisało mi:
    Passwd: all autentication tokens update successfully.

    i wrociło do pozycji
    [root@localhost root]#

    wylogowałam się aby sprawdzić czy sie... i kurde... podczas logowania sie na roota weszłam na stare hasło..ale podczas wejscia do kionsoli... bedac rootem.... weszlam na hasło zmnienione (ktore załozyłam do BABY).
    cos tam w trakcie pisało Chenging password ale myslałam ze ta zmiana bedzie dotyczyła hasła dla usera BABY bo było za krótkie.


    i co teraz?

    AA
    Nie zadaję sie z profesjonalistami :-)
    GG 652666
    AA

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Wpisując passwd jako root zmieniłaś właśnie jego hasło
    Żeby zmienić hasło innego użytkownika (nie znając starego hasła) należy, jako root wpisać:
    passwd <nazwa_użytkownika>, np
    passwd baby
    Oczywiście można to polecenie wywołać nie będąć rootem, ale wtedy trzeba znać stare hasło użytkownika, któremu je zmieniamy
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Wpisując passwd jako root zmieniłaś właśnie jego hasło
    Żeby zmienić hasło innego użytkownika (nie znając starego hasła) należy, jako root wpisać:
    passwd <nazwa_użytkownika>, np
    passwd baby
    Oczywiście można to polecenie wywołać nie będąć rootem, ale wtedy trzeba znać stare hasło użytkownika, któremu je zmieniamy
    o widzisz ty mi wyjaśniłeś b.dobrze :-) a ja czułam ze siezapętlam.
    Spróbuję teraz powinno się udać bo ma to sens.
    pozdrawiam
    AA
    Nie zadaję sie z profesjonalistami :-)
    GG 652666
    AA

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10.0 nie chce się zainstalować!!!
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 24.01.2008, 20:31
  2. Nie Mogę Dodać Nowego Nośnika Oprogramowania
    By wieczk in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.02.2005, 09:01
  3. *.mpg Chce Dodać Napisy
    By NEWDAY in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.12.2004, 20:12
  4. http://www.mandrakesecure.net/en/docs/postfix-sasl.php
    By motto in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 04.04.2004, 00:54

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •