Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Jak wrócić do MDK9.2
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Jak wrócić do MDK9.2

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    20
    Wątków
    7
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Jak wrócić do MDK9.2

    Witam
    Muszę sobie zainstalować ponownie XP'ka bo nie umiem na razie nagrywać płyt pod MDK9.2 ( LiteON 52x-nie wiem nawet czy obsługuje )
    No i chodzi mi o to, aby potem móc wrócić do takiego menu startowego (lilo), bo pewnie po instalacji Windowsa będę miał start XP'ka :roll:
    JTZ

    pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Chyba najprościej będzie zrobić po instalce reboot z pierwszej płyty Mandrake, nacisnąc F1, potem wpisać rescue i w menu które się pojawi powinno być coś takiego jak naprawa bootloadera.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wrocław
    Postów
    20
    Wątków
    7
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    A jak zrobić dyskietkę startową
    Bo przy instalacji pominąłem ten krok, a może mi sie b. przydać


    pozdrawiam

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    A jak zrobić dyskietkę startową
    Bo przy instalacji pominąłem ten krok, a może mi sie b. przydać

    man mkbootdisk
    Ewentualnie wyklikać w Centrum sterowania.

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Mozesz sie podpiac pod bootloadera WinXp (w Linuxie musisz miec ustawiony sektor startowy z partycji, na ktorej jest zainstalowany Mandrake). Kopiujesz sektor startowy w linuxie (jako root) poleceniem
    dd if=/dev/hda2 of=/mnt/win_c/bootsect.lnx bs=512 count=1
    Oczywiscie musisz miec zamontowana partycje win_c z systemem WinXP.
    Przeladowujesz komputer, wchodzisz do WinXP i w pliku boot.ini na koncu dopisujesz
    C:bootsect.lnx="Mandrake"
    Zapisujesz zmiane, przeladowujesz kompa, po przeladowaniu masz dodatkowa pozycje w bootloaderze - "Mandrake" i Linux startuje z tej pozycji

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    poprawka

    Kopiujesz sektor startowy w linuxie (jako root) poleceniem
    dd if=/dev/hda2 of=/mnt/win_c/bootsect.lnx bs=512 count=1
    Zapomnialem dodac, ze /dev/hda2 jst przykladowa partycja linuxa (podobnie jak win_c przykladowa partycja WinXp) - musisz wstawic swoje. Mozna to sprawdzic fdiskiem (lub innym).

  8. #7
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    13
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Re: Jak wrócić do MDK9.2

    ...bo nie umiem na razie nagrywać płyt pod MDK9.2 ( LiteON 52x-nie wiem nawet czy obsługuje...
    Wszystko działa, zmień tylko w K3B:
    Ustawienia > Konfiguracja K3B > zakładka "Urządzenia" > Sterownik cdrdao: generic mmc

    I nie będzie potrzebny Ci win.
    <a href='http://jabberpl.org/' target='_blank'>Jabber</a> ID: ketu(na)<a href='http://chrome.pl/' target='_blank'>chrome.pl</a>. Mój status:

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Zrobilem jak napisales(tez mialem ten problem) ale pomimo ze w zakladce "urzadzenia" mam typ interfejsu "Generyczny SCSI" to wyskakuje mi blad "
    No support for ATAPI with cdrdao(..)Solution: The best and recommended solution is to enable ide-scsi (SCSI emulation) for all writer devices. (..)" Tylko jak ja mam to zrobic?

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mdk9.2 - usb&&nvidia&&alsa
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23.05.2004, 17:48
  2. Nie mam mychy pod MDK9.2 :(
    By Snajper in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 23.02.2004, 17:36
  3. Jak to jest z tą Alsą w MDK9.2
    By Hektorek in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 04.01.2004, 09:22
  4. polskie znaki i dzwiek - MDK9.2
    By neoxxx in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 23.12.2003, 18:59

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •