Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
instalacja kadu kadu...
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: instalacja kadu kadu...

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    instalacja kadu kadu...

    Witam
    Mandrake 9.0.
    Pogoglowałam. Znalazłam stronę http://www.kadu.net/install.html
    Wszystko wydaje się być b. dobrze opisane no ale ja mimo to zagrzęzłam:-)
    Prosiłabym was abyście mi nico rozsupłali pewne rzeczy.
    I tak:
    Punkt 2 na w/w stronie "mówi" że:
    Logujemy się do systemu jako root poleceniem
    bash-2.05b$ [b]su <----- właśnie to bash-2... mnie zastanawia u mnie zamiast tego bash jest
    [user1@m10 user1]$ i wpisuje "[b]<span style='color:red'>su -" </span>wtedy przechodzę na root'a. Wpisuję
    hasło którego nie widać.
    Punkt 3.
    Przechodzimy do katalogu gdzie pobraliśmy pakiet binarny [root@localhost]#[b]cd ~/nazwa katalogu gdzie jest plik rpma
    u mnie wyskakuje [root@m10 user1]#<----- co to za "m10" ?wpisuję dalej "cd ~/ i po kolei wpisuję ścieżkę
    dostępu... enter no i proszę...."No such file directory. Proszę o wyjaśnienie
    tej sprawy.
    Z góry dziękuję

    AA
    Nie zadaję sie z profesjonalistami :-)
    GG 652666
    AA

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Rpmy możesz instalować z pozimu zwykłego użytkownika

    Wejdz do katalogu z rpm-em i wpisz

    Kod:
    chmod +x nazwapliku.rpm
    
    rpm -ivh nazwapliku.rpm
    Jeżeli chcesz wyjść do katalogu głównego ("/") wpisz

    Kod:
    cd /
    A m10 to nazwa hosta którą wpisywałaś podczas instalacji.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  4. #3
    Avatar Yoghurt
    Yoghurt jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: mandrake 10.1
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    WaWa
    Postów
    115
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Po koleji co zrobić aby zainstalować kadu:
    1. Po ściągnięciu przechodzisz do właściwego kotaglogu komendą cd przykład:
    Kod:
    cd /tmp/instalki/kadu/
    2. logujesz się używając komendy su przykład:
    Kod:
     su root
    3. wpisujesz rpm -ihv nazwa_pliku.rpm przykład
    Kod:
     rpm -ihv kadu-3.5.0-1mdk.rpm
    4. wpisujesz exit aby opuścić konto roota po instalacji
    5. poleceniem uruchom np w gnome albo kde wywołujesz kadu

    Chyba jaśniej sie nie da

    Powodzenia

    Yoghurt

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    re: instalacja kadu z rpm

    Na poczatek musisz zlokalizowac, do jakiego katalogu sciagnalas instalke. Najprawdopodobniej jest to katalog domowy (jesli nic nie zmienialas). Jesli jestes zalogowana jako uzytkownik, z ktorego sciagalas kadu, to wpisz
    cd
    Przejdzesz do katalogu domowego (jesli w nim nie jestes). Teraz wpisz
    su + haslo roota.
    Jak juz jestes rootem to mozesz sprawdzic poleceniem
    ls
    czy w katalogu jest plik kadu, ktory sciagnalas, jesli nie ma no to musisz przejsc do tego katalogu
    cd /home/(nazwa uzytkownika, z konta ktorego sciagalas plik)
    Jezeli jestes w tym katalogu to wpisz
    rpm -ivh kadu-0.3.6-1mdk.i586.rpm
    (taka jest ostatnia wersja pod mdk. Jezeli ci nie wywali komunikatu o bledzie, to masz kadu zainstalowane. Jak ci wywali komunikat, to musisz doinstalowac pakiety z plyt instalacyjnych mandarynki - wykaz tych potrzebnych pakietow jest na stronie, o ktorej pisalas (najprawdopodobniej beda tez w komunikacie o bledzie..

  6. #5
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    Ja proponuje zainstalować kadu tak:
    najpierw su, potem hasło root. A na koniec:
    rpm -ivh http://www.kadu.net/distributions/mandrake...6-1mdk.i586.rpm

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    647
    Wątków
    18
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Ja proponuje zainstalować kadu tak:
    najpierw su, potem hasło root. A na koniec:
    rpm -ivhhttp://www.kadu.net/distributions/mandrake/9.2/kadu-0.3.6-1mdk.i586.rpm
    No tak, najlatwiej isc na latwizne , ale napwno nie masz najnowszej wersji 0.3.7 ktorej nie ma na .rpm (.rpm zawsze pojawia sie pozniej niz pliki zrodlowe)

  8. #7
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    No tak, najlatwiej isc na latwizne , ale napwno nie masz najnowszej wersji 0.3.7 ktorej nie ma na .rpm (.rpm zawsze pojawia sie pozniej niz pliki zrodlowe)
    Hmmm, jakie ja mam kadu...? 0.3.7-cvs

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Sosnowiec
    Postów
    44
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    Czas na LAMERSTWO:):):):)))))))))))))))

    kurde tak sobie czytam i oczom własnym nie wierzę..... Zastanawiam się dlaczego tak ciężko jest człowiekowi wpaść na najprostrze rozwiązania. Jak kiedyś instalowałem kadu to też trzaskałem kilometry komend... a nie przyszło mi do głowy najprostrze. Ale niestety nie ja wpadłen na rozwiązanie Niedawno kumpel pożyczył sobie ode mnie płytki z mandrake 9.1 (to po tej aferze z nalotami policji) i stwierdził że bez gadulca to on się nie obejdzie. No to mu dałem adres coby sobie ściągnął. Na następny dzień pytam się go czy mu się udało zainstalować mandaryne... mówi że bez problemu. Pytam więc a co z Kadu? Stwierdził że też bez bólu.... Jak się okazało, wystarczył zwykły doubleclick na ikonce w środowisku graficznym i po sprawie :shock:
    Wniosek: nie prościej laikowi powiedzieć żeby kliknął na ikonce rpm`a w X-ach :?:
    Tożto ułatwiona najłatwiejsza łatwizna 8)

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517

    Re: Czas na LAMERSTWO:):):):)))))))))))))))

    Wniosek: nie prościej laikowi powiedzieć żeby kliknął na ikonce rpm`a w X-ach :?:
    Tożto ułatwiona najłatwiejsza łatwizna 8)
    Nie, z prostego powodu. Nie można z góry założyć, że każdy korzysta z KDE. Wiele osób używa też Gnome i IceWM, a tam nie jest tak prosto. Instalowanie z lini poleceń jest najbarzdzien uniwersalnym rozwiązaniem i tyle. Każdy, kto używa Mandrake ma zainstalowanego rpma, ale nie każdy musi mieć GUI do tego.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    znikajace pliki czary mary

    Jak się okazało, wystarczył zwykły doubleclick na ikonce w środowisku graficznym i po sprawie :shock:
    Wniosek: nie prościej laikowi powiedzieć żeby kliknął na ikonce rpm`a w X-ach :?:
    Tożto ułatwiona najłatwiejsza łatwizna 8)
    Wiesz ja też tak analogicznie jak przy instalacji windowsa zadziałałam... ale odpisało mi w komuniacje ze "nie powiodło się". Dalej jak drążyłam to okazało sie.. UWAGA ze z mojego CDRW znikaja pliki. Wchodze i patrze na zawartosc krążka, kopiuję do "home"... w home okazuje sie ze jest pusto... wracam na krążek.. a tam tez pliku który przed chcwila kopiowałam nie ma.... zupełnie jakbym go wycieła :-). Zatem wyciagam płytkę wsuwam na powrót do napędu.... czary mary ... plik jest :-). Jesli powtórze operacje z kopiowaniem,... zabawa zaczyna sie od nowa. O co tutaj chodzi?

    AA
    Nie zadaję sie z profesjonalistami :-)
    GG 652666
    AA

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Kadu Kadu Na Mandrake 10.1
    By szymes in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 15.02.2005, 10:13
  2. Problem Z Kadu Pro:tlc
    By naskaxp in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06.02.2005, 11:45
  3. Kadu
    By Grzechu in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08.10.2004, 23:36
  4. Kadu, Gnu Gadu, Gdzie Dodac Innego Uzytkownika
    By dlugidll in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20.09.2004, 23:43

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •