Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
NVIDIA on Mandrake 9.2 HOWTO - to działa.
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: NVIDIA on Mandrake 9.2 HOWTO - to działa.

  1. #1
    Avatar motto
    motto jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Włocławek
    Wiek
    40
    Postów
    939
    Wątków
    101
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    NVIDIA on Mandrake 9.2 HOWTO - to działa.

    Rozwiązałem problem nie instalowania się u mnie i prawdopodobnie u większości narzekających sterowników na Mdk 9.2.
    Do rozwiązania problemu przyczynili się wszyscy którzyprzysłali na moją prośbę logi. Zarówno Ci którym te sterowniki działały, jak i te, którym nie działały. Problem zazwyczaj występował na komputerach zprocesorami AMD i płytami głównymi na chipsecie VIA. Udało mi się zainstalować sterowniki na kernelach kompilowanych pod Athlona w wersji:
    2.4.22-10mdk, 2.4.22-21mdk, 2.4.23, 2.6.0 (stable)
    Oto rozwiązanie.
    Jeśli posiadamy Athlona zanim przystąpimy do instalacji sterowników edytujemy plik lilo.conf dopisując w liniach zaczynających się od append na końcu mem=nopentium.
    U mnie wygląda to tak:
    (...)image=/boot/vmlinuz
    label="linux"
    root=/dev/hda1
    initrd=/boot/initrd.img
    append="devfs=mount (...) splash=silent mem=nopentium"
    vga=788
    read-only
    (...)
    następnie $ lilo -v
    Jeśli posiadamy płyty główne na chipsecie VIA wchodzimy do BIOSu i zmieniamy opcję AGP Driving Control z (zazwyczaj auto) na EE.
    Jeśli posiadamy Athlona na VIA robimy obie w/w rzeczy.
    Teraz standardzik:
    $ sh ./NVIDIA...run +n +a (wersja 1.0-4496)
    (parametry nie konieczne, ale skracają czas instalacji).
    W stosownym pliku zmieniamy nv na nvidia.
    Nie dopisujemy nvidia do /etc/modules (zbędne).
    UWAGA! reboot wymagany aby to co dopisaliśmy do lilo sie uaktywniło.
    To koniec działa!
    ps. WAŻNE! agpart musi być wkompilowane jako modół, w większości fabrycznych kerneli mdk jest ono w samym kernelu.

    W KOŃCU IDĘ SIĘ WYSPAĆ! Tydzień walki nie poszedł namarne.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wejherowo
    Postów
    187
    Wątków
    30
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    Jeśli posiadamy Athlona zanim przystąpimy do instalacji sterowników edytujemy plik lilo.conf dopisując w liniach zaczynających się od append na końcu mem=nopentium.
    Proszę tłumaczyć jak osłowi, bo ja mało co rozumiem. Gdzie znajdę plik "lilo.conf"?

    Dzięki za poświęcenie swojego czasu na rozwiązanie tego poblemu! Proszę na przyszłość tłumaczyć bardziej szczegółowo - nie zaszkodzi, a na pewno pomoże.

    Jeśli ma ktoś czas to może napisał by jeden duży BARDZO szczegółowy opis instalacji tych sterowników uwzględniając wszystkie możliwe problemy? Mam Linuxa od tygodnia i byłem z niego badzo zadowolony. Dziś jednak jak wzięłem się za instalowanie tych sterowników jestem zrezygnowany. Wasze instrukcje są za trudne, nie poradzę sobie. Idę się powiesić...

    Jeśli ktoś jednak zdecyduje się napisać ten duży opis instalacji to proszę napisać. Odłoże sznur.

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Pliki konfiguracyjne, zazwyczaj znajdują się w /etc. I tam też znajdziesz plik lilo.conf
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Wejherowo
    Postów
    187
    Wątków
    30
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Poczekm jednak na pożądne sterowniki. Jak myślicie? Długo będę musiał czekać?

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Ja mam mandrake 9.1 i Rive TNT 2 M64 32mb ram i sterowniki się instalują. Po zainstalowaniu sterowników i po wyedytowaniu pliku tego co trzeba w katalogu etc/X11 (nie ma u mnie linijek Load "Dri" i Load "GLcore" a Load "gfx" #3d Acceleration było od początku) wpisuje startx i pięknie logo NVIDI (czego nie było) KDE się uruchamia, instaluje quake 3 wszystko działa elegancko. Ale po restarcie gdy chce uruchomić KDE pisze że nie może sie połączyć do X servera. Spanikowałem. ale postanowiłem wszystko zrobić w tym pliku jak było po staremu mianowicie zmieniłem tylko wpis z "nvidia" na "nv" wpisałem startx KDE się uruchamia ale nie ma już loga Nvidi i quake 3 nie działa czy ja mam ten sam problem co wy prosze pomóżcie .... ps. u mnie w biosie nie ma opcji EE w "AGP Driving control" tylko jest Auto i Manual.

    Mój komputer to
    Riva TNT 2 M64 32mb ram
    AMD Duron 702Mhz
    320 SD Ram dim
    Dysk WD 14 gb 5400 rpm (linux) i WD Caviar 120gb 7800rpm (windows XP)
    Płyta Główna na Chipsecie VIa
    karta muzyczna on-board zintegrowana AC'97

    Aha i jeszcze jeden problem powiedzcie mi jak zainstalować lub zrobic te sterowniki ALSA bo nie mam głosu w quake3
    Pozdrawiam Wszystkich Dobrze że takie forum jest

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    rzeszów
    Postów
    1
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    hellppppp

    A u mnie się wszystko niby zainstalowało (ofkozz po wcześniejszej instalacji kernel-source), ale po wydaniu komendy startx przy Driver w sekcji "Device" w pliku XF86Config-4 ustawiony na "nvidia" X-y nie zaczynają działać a następuje zwis systemu próbowałem już instalować sterownik NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run jak i najnowszy NVIDIA-Linux-x86-1.0-5328-pkg1.run i przy zmianie powrotnej na "nv" X-y działają spowrotem


    Mój system to:
    Mandrake 9.2 (FiveStar) z jądrem 2.4.22-10 (i takim samym zainstalowanym jego źródłem) na Celeronie 700 MHz z kartą Riva TNT2 m64 32mb z płytą główną opartą na chipsecie Via694

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    czyli mamy ten sam problem tyle ze ja mam mandrake 9.1 i Durona

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    radze skompilowac stery z pakietow *.src.rpm. nie wiem dlaczego ale tylko w ten sposob uruchomilem X-window (a prubowalem wszystkiego: zrodel, .run, .rpm) :roll:

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    a mógł byś mi jeszcze powiedzieć z kąd to wziąść, będę bardzo wdzięczny ciekawe czy pod MDK 9.0 było by to samo. i czemu nie mozna uruchomic X-y po tej instalce driverów jakiś błąd w komputerze ? pozdrawiam

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    a co zrobic jak sie nie ma opcji AGP driving control?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Nowy Problem Z Nvidia I Mandrake 10.1
    By zalany_108 in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 15.02.2005, 10:43
  2. Mandrake 9.2 + jajko 2.6.x howto + NVIDIA driver dla 2.6.x
    By motto in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 25.10.2004, 12:18
  3. Mandrake 10 +neo na usb, działa?
    By BANO in forum Sieć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 23.04.2004, 21:26
  4. nvidia gf i mandrake 10 --pomocy
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 04.04.2004, 11:51
  5. Q3, Mandrake 10.0, Nvidia
    By ..::Smelu::.. in forum Gry
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25.03.2004, 23:10

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •