Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Modem kablowy konfiguracja netu pod Mandaryna 9.2
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Modem kablowy konfiguracja netu pod Mandaryna 9.2

  1. #1
    Dołączył
    Aug 2003
    Postów
    4
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Modem kablowy konfiguracja netu pod Mandaryna 9.2

    Meczylem sie z tym pare godzin ale w koncu wymyslilem co i jak. To jest tak jakby uzupelnienie do dwoch watkow z ktorych korzystalem w trakcie ustawiania sieci:
    http://www.forum.mandriva.org.pl/viewtopic.php?t=836

    http://www.forum.mandriva.org.pl/viewtopic.php?t=192

    Generalnie to info przyda sie ludziom ktorzy maja net z ASTER.
    Karta sieciowa podpieta do modemu kablowego musi dzialac w trybie 10Mbit Half-Duplex. Jezeli dziala w jakimkolwiek innym trybie wtedy nie bedzie przydzielony adres z DHCP...a tym samym nie bedzie netu nawet pod winda jest identyczna sytuacja. Mam karte na Realteku 8139 i zeby ja zmusic do dzialania w trybie 10Mbit Half-Duplex trzeba w konsoli (oczywiscie majac prawa roota):
    #ifconfig eth0 down
    #rmmod 8139too
    #insmod 8139too media=0x01
    #ifup eth0
    I powinno dzialac (u mnie przynajmniej zadzialalo )

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141

    Re: Modem kablowy konfiguracja netu pod Mandaryna 9.2

    #ifconfig eth0 down
    #rmmod 8139too
    #insmod 8139too media=0x01
    #ifup eth0
    I powinno dzialac (u mnie przynajmniej zadzialalo )
    Oczywiście kolega napisał ten fragment dla osób, które mają kartę sieciową bazującą na Realtek 82129/8139
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Grzebałem po archiwum i wygrzebałem ten temat. Aż dziwne, że nie był przyklejony bo wiele osób się o to pyta.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71

    Thumbs down

    Originally posted by woytaz@Dec 19 2003, 09:58 PM
    Generalnie to info przyda sie ludziom ktorzy maja net z ASTER.
    Karta sieciowa podpieta do modemu kablowego musi dzialac w trybie 10Mbit Half-Duplex. Jezeli dziala w jakimkolwiek innym trybie wtedy nie bedzie przydzielony adres z DHCP...a tym samym nie bedzie netu nawet pod winda jest identyczna sytuacja.
    O to chyba cos o mnie, ja mam Aster.

    No ale sprawdzmy czy to sie zgadza (akurat mam PLD , ale podobno pod Winda tez nie dziala...).
    Mam modem kablowy Motorola SB4200E, sprawdzam konfiguracje:
    # cat /etc/modprobe.conf | grep eth0
    # alias eth0 usbnet
    alias eth0 8139too
    Ooo chyba taka sama karta, jeszcze jakas zaszlosc kiedy podlaczalem do USB

    Ale co mamy dalej...
    # cat /etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0
    DEVICE="eth0"
    ONBOOT="yes"
    BOOTPROTO="dhcp"
    No tak, za wiele to ja tu nie mam....

    A jak dziala ?
    # /etc/rc.d/init.d/network restart
    Wył±czanie interfejsu eth0.........................................[ ZROBIONE ]
    Wył±czanie interfejsu eth1.........................................[ ZROBIONE ]
    Wył±czanie interfejsu eth2.........................................[ ZROBIONE ]
    Wył±czanie interfejsu eth3.........................................[ ZROBIONE ]
    Ustawianie parametrów sieci........................................[ ZROBIONE ]
    Podnoszenie interfejsu eth0........................................[ ZROBIONE ]
    Ustalanie informacji IP dla eth0 (dhcpcd)..........................[ ZROBIONE ]
    Podnoszenie interfejsu eth1........................................[ ZROBIONE ]
    Podnoszenie interfejsu eth2........................................[ ZROBIONE ]
    Podnoszenie interfejsu eth3........................................[ ZROBIONE ]
    No tak, wyglada na to ze sie siec podniosla, adres IP z dhcp zostal przyznany...
    Wiec to moze jest jednak 10Mbit Half-Duplex
    # mii-tool
    eth0: negotiated 100baseTx-FD, link ok
    eth1: negotiated 100baseTx-FD, link ok
    SIOCGMIIPHY on 'eth2' failed: Operation not supported
    SIOCGMIIPHY on 'eth3' failed: Operation not supported
    Och jednak nie :o

    Tak wiec ten opis jest troszeczke nie na miejscu
    Wiec taka mala uwaga... Siec w Aster nie musi byc ustawiana na 10Mbit Half-Duplex Jak widac 100Mbit Full-Duplex dziala bardzo dobrze
    Jednak zgodzil bym sie ze podlaczajac modem do USB moga byc problemy... nie potrafilem tego dobrze ustawic, ciagle mialem bardzo niestabilne transfery.


    Aha moze kolegi opis dziala na jakims innym modemie kablowym, ale nie podal na jakim wiec czlowiek sklonny pomyslec, ze 10Mbit Half-Duplex musi byc z kazdym modemem


    A tak wogule to pozdrawiam

    Ps. Ja sprawdzalem to na PLD, na MDK w najblizszym czasie nie sprawdze, bo MDK mam tylko na laptopie.
    Ps2. eth2 i eth3 to sieciowki na isa, wiec dlatego mii-tool ma z nimi klopot





  6. #5
    Avatar Jacul
    Jacul jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mdk Linux 10.1
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    27
    Postów
    111
    Wątków
    13
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    No wreszcie też cos dla mnie...a nie mam z ASTER ale też mam modem prawie taki sam jak Poul tylko że ja mam Motorola SB 5100
    Tylko że ja nie mam sieciówki...mam podłączony przez USB, pod Windowsem działa...Nie wiem jak to bedzie w Linuxie...Może wiecie coś jak zrobic żeby bez sieciówki działało, bo widziałem ze coś tam jest też z sieciówka, że trzeba o niej coś napisać..

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    100-lica
    Postów
    9
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    oh! wreszcie odpowiedź na moje pytania
    DZIĘkI!

    zobaczymy czy zadziała
    _________________

    Originally posted by woytaz+19 Dec 2003, 22:12--><div class='quotetop'>QUOTE(woytaz @ 19 Dec 2003, 22:12)</div><div class='quotemain'>Karta sieciowa podpieta do modemu kablowego musi dzialac w trybie 10Mbit Half-Duplex.
    [/b]

    jak to sprawdzić? ja mam &#39;3Com EtherLink XL 10/100 PCI NIC&#39; i co z nią?

    <!--QuoteBegin-Lucas_Czejgis
    @20 Dec 2003, 16:12
    Oczywiście kolega napisał ten fragment dla osób, które mają kartę sieciową bazującą na Realtek 82129/8139
    [snapback]5101[/snapback]
    [/quote]
    i to?

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    100-lica
    Postów
    9
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    sory za drugi post....

    ale bardzo mi zależy na tym by to jak najszybciej zrobić...

    czy toto działa na Mandrake&#39;u 10
    wpisywałem
    rmmod 8139too
    insmod 8139too media=0x01
    i powiedziało mi że czegoś takiego nie ma

    co wpisać jak mam tego 3Com&#39;a

    POMOCY!

  9. #8
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Pokaz jaka masz sieciowke...
    Polecenie lspci (z roota najlepiej).

    Jak bedziemy wiedziec jaki to model to wtedy bedzie latwiej powiedziec.

    Ale na poczatek sprawdz to co napisali koledzy wczesniej, tylko zamiast 8139too wpisuj 3c59x





  10. #9
    Dołączył
    Feb 2005
    Postów
    10
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Witam. Dopiero zaczynam przygodę......;-)
    Mam Mandrake 10.1 Official Power Pack i Modem Motorola SURFboard 5100 Cable Modem podłączony przez USB. Brak neta. Czy ktoś mógłby mi pomóc skonfigurować modem i Linuxa by wszystko grało?
    Proszę o pomoc

  11. #10
    Dołączył
    Feb 2005
    Postów
    10
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Udało mi się. Załadowałem sterownik innej firmy ...based USB Kontroler i NET działa. Posiadam Kablówkę i IP zewnętrzne + SURFboard Cable Medem Motorola 5100. Działa aż miło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Modem Kablowy
    By wowo39 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03.12.2004, 19:20
  2. Modem Kablowy Sterowniki?
    By danieel in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16.08.2004, 09:27

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •