Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Jaja z czcionkami.... Jak zawsze :)
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Jaja z czcionkami.... Jak zawsze :)

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    44
    Postów
    346
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    Jaja z czcionkami.... Jak zawsze :)

    Open Office 1.1 - dołączony do Mandrake na płytkach.. Zainstalował się jak najbardziej prawidłowo, nie ma z nim żadnych problemów.. Ale literki:"ę", "ń", "ś", "ź" pokazują się w formie kwadratów zarówno w MENU jak i tworzonych dokumentach.... W innych aplikacjach jest oczywiście wszystko OK. I powstaje zatem pytanie czy jest gdzieś odp. ustawienie w MENU - znalazłem opcje językowe ale służą do czego innego - czy może trzeba zainstalować inne czcionki. A jeśli tak to poproszę o jakąś podpowiedź....
    Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice
    KaDu: 1408008
    -------------------------------------------
    LINUX Registered User: 356880

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    36
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Miałem ten sam temat, pogrzebałem w menu i udało się to ustawić, należy wybrać na wyśwuetlanie menu jakąś sprawdzoną czcionkę Nimbus coś tam 9 - u mnie to działa

    A u mnie jest jeszcze ciekawszy temat. Zainstalowałem do mandrake 9.2 i OpenOffice 1.1 drukarkę Epson Stylus C43SX. Zrobiłem sobie fakturkę w arkuszu, wybrałem czcionkę Fixed 10 jako oszczędną dla tuszu i ładnie mi wczoraj drukowała. Dziś odpaliłem komputer, chciałem jeszcze raz to druknąć "na czysto" i kicha, w niektórych miejscach czcionka jest pogrubiona, w innych barkuje niektórych (nie wszystkich) polskich znaków. Problem dotyczy tylko drukarki, na ekranie (podgląd wydruku) wszystko jest w nalepszym porządku. No i niech ktoś mi wytłumaczy, co się stało przez ten czas jak ja sobie spałem :-) Mandrake się skonfigurowało samodzielnie bez prądu ? :-) Proszę o pomoc, sprawa pilna.

    yogi

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    36
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    ustawienie czionki w edytorze np.

    narzędzia-opcje-dokument_tekstowy -> wszędzie wrzuciłem Nimbus Roman No9 L
    narzedzia-opcje-open_office -> wyłączyłem tabelę zamian czcionek i mam na dole też Nimbus Roman No9 L

    poszperaj, to się da przestawić, choć przyznaję ci rację, że polska dystrybucja powinna mieć polski OO, tym bardziej że poprzednie wersje były ustawione jak należy

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    36
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    zobacz jeszcze

    narzędzia-opcje-łąduj/zapisz -> pole zgodność z formatem:

    ISO 8859-2 (u mnie tak jest to ustawione)

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    44
    Postów
    346
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Działa ) I to jeszcze jak ) Dzięki za pomoc. Napewno coś jeszcze mi się urodzi....
    Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice
    KaDu: 1408008
    -------------------------------------------
    LINUX Registered User: 356880

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Olsztyn
    Postów
    36
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    A co do tej mojej walki z czcionkami..

    .. to w linuksie one się nie powinny nazywać czcionki, tylko, jak to kiedyś mój student napisał na zaliczeniu, czcionki. Jakie działanie taka nazwa. Zamieniłem wszystko w arkuszu z czcionki fixed na czcionkę gothic L i teraz wydruki są odpowiednikiem tego, co pokazuje podgląd wydruku w OO 1.1. Mimo wszystko odnoszę wrażenie, że ktoś z firmy Sun jednak robił to troszkę po libacji chyba. A może to zachęta do kupna komercyjnej wersji OO (to się chyba nazywa StarOffice, przynajmniej tak było drzewniej). Czyli, jednym słowem, Adam Słodowy, "zrób to sam", pokombinuj, strać nockę, żeby problem rozwiązać poprzez typowe "oszukanie" programu, albo znaleźć rozwiązanie przechodząc obok problemu, nie rozwiązując go w istocie. To nie do końca mnie cieszy.

    yogi009@o2.pl
    GG 5422806
    Ostatnio edytowane przez vorlog ; 13.11.2008 o 17:12

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. [my_sql] błąd składniowy zawsze.
    By andrewb in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.06.2004, 19:45
  2. problem z czcionkami w operze 7.50
    By smuki in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 03.05.2004, 17:17

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •