Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [HOW-TO] Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

  1. #1
    Avatar alpin19
    alpin19 jest nieaktywny Gold Member
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Epox EP8RDA+
      • Procesor:
      • Intel(R) Celeron(R) CPU 2.60GHz
      • Karta Graficzna:
      • Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device
      • Karta Dźwiękowa:
      • Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller
      • Kernel:
      • 2.6.12
    Dystrybucja: Gentoo 2005.1-r1 | 2.6.12
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    34
    Postów
    1,144
    Wątków
    81
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    13

    [HOW-TO] Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    Qemu to prosty w obsłudze, a przy tym dość wydajny emulator maszyny typu PC. Istotą tego programu nie jest emulacja systemu operacyjnego (podobnie jak Wine), ale symulacja procesora, oraz podstawowych urządzeń zawartych w naszym prawdziwym komputerze.

    1. Przygotowanie plikopartycji dla qemu.
    Qemu, tak jak prawdziwy komputer wymaga do pracy dysku twardego (tak, wiem niektóre livecd można uruchomić nie posiadając wogóle dysku twardego, ale wiekszość jednak tworzy ramdisk).
    Temu wymaganiu sprostamy bez trudności, ponieważ nie musimy kupować nowego dysku, ale zrobimy go sobie samodzielnie, korzystając z programu dd.
    Wygląda to w następujący sposób:

    $ dd of=hd.img bs=1024 seek=7000000 count=0

    Określamy teraz funkcje użyte w tym poleceniu:
    dd - nazwa użytego programu, czyli 'dd'
    of=hd.img - określamy nazwę (opcjonalnie położenie) generowanego przez nas pliku. Zawsze podajemy rozszerzenie *.img
    bs=1024 - Odczytuje i zapisuje bajtów naraz. Przesłania ibs i obs. (Wg man dd)
    seek=7000000 - Pomija bloki obs-bajtowych bloków pliku wyjściowego przed kopiowaniem. (Wg man dd)
    count=0 - Kopiuje tylko bloki ibs-bajtowych bloków wejściowych z plikuwejściowego, zamiast kopiowania wszystkiego aż do końca pliku.(Wg man dd)

    Wygenerowany w ten sposób plik powinien prezentować się w następujący sposób:
    -rw-r--r-- 1 alpin19 alpin19 7168000000 mar 6 12:00 hd.img

    2. Przygotowanie do instalacji.
    UWAGA - Dla każdej plikopartycji należy przygotować osobny folder !

    Kiedy mamy już gotową plikopartycję możemy rozpocząć proces instalacji wybranego przez nas systemu lub też uruchomić dowolne livecd linuksa lub unix'a.

    Tu znów zastosuję przykładowe polecenie i szczegółowo je rozpiszę:

    qemu -hda hd.img -cdrom /dev/cdrom -boot d -m 256

    Wyjaśnienie:
    qemu - nazwa użytego programu, czyli 'qemu'
    -hda hd.img - parametr {-hda} określa położenie dysku twardego, które to wskazujemy przez podanie nazwy pliku lub jego dokładną lokalizację, czyli {hd.img}
    -cdrom /dev/cdrom - parametr {-cdrom} określa położenie pożądanego przez nas napędu cdrom. Jego lokalizację wskazujemy podobnie jak w przypadku plikopartycji, czyli przez podanie ścieżki do pliku: {/dev/cdrom}
    -boot d - parametr {-boot} określa wybór urządzenie bootowalnego, które to wskazujemy przez podanie odpowiedniego parametru.
    Są tu do wyboru trzy opcje:
    - {a} - bootowanie z napędu dyskietek
    - {c} - bootowanie z dysku twardego (czyli hd.img)
    - {d} - bootowanie z napędu cdrom (czyli /dev/cdrom)
    -m 256 - parametr {-m} określa ilość pamięci z jakiej ma korzystać uruchamiane qemu. Pamięć ta działa na zasadzie ramdisk'u. Ilość jej określa się poprzez podanie jej w Mb, czyli, tak jak w przykładzie: {256}

    To była zasadnicza część, mająca jedynie zobrazować możliwości programów dd i qemu.

    Oczywiście, zamiast /dev/cdrom można podstawić ścieżkę do bootowalnego pliku *.iso znajdującego się na dysku twardym. Można bootować z dysku twardego przez -boot c - ale wówczas kiedy mamy już zainstalowany system operacyjny.

    Stąd pobierzesz program qemu oraz kilka gotowych obrazów dysków:
    Qemu





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 10

    Komentarze:
     Mr.Raggahashish  zgadza się   przydało się
    Ostatnio edytowane przez Sir_Yaro ; 22.05.2005 o 16:50

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    katowice
    Wiek
    39
    Postów
    1,437
    Wątków
    26
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    34
    Reputacja
    63
    Originally posted by alpin19@6 Mar 2005, 19:03
    -cdrom /dev/cdrom - parametr {-cdrom} określa położenie pożądanego przez nas napędu cdrom. Jego lokalizację wskazujemy podobnie jak w przypadku plikopartycji, czyli przez podanie ścieżki do pliku: {/dev/cdrom}
    [snapback]67336[/snapback]
    dodam tylko, że jako urządzenie cd-rom można również zamontować obraz iso. przełącznik będzie wtedy miał postać:
    -cdrom /ścieżka_do_obrazu/obraz.iso
    podobnie jest ze stacją dyskietek.

    Istnieje jeszcze KQEMU akcelererator QEMU, który powoduje że część kodu "systemu gościa" jest wykonywana na rzeczywistym procesorze, a nie emulowanym. Skutkuje to wzrostem prędkości działania emulowanego środowiska. Niestety KQEMU nie jest dostępny na licencji GPL i żeby go używać trzeba przekompilować QEMU po zainstalowaniu KQEMU.
    KQEMU - QEMU Accelerator
    Bardzo były moderator działu oprogramowanie.

  4. #3
    Avatar Saddamus
    Saddamus jest nieaktywny Bulgotnik Wanienny
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Betonowa
      • Procesor:
      • Intel(R) Celeron(R) CPU 540@ 1.86GHz
      • Karta Graficzna:
      • Intel X3100
      • Karta Dźwiękowa:
      • intel
      • Monitor:
      • LCD
      • Kernel:
      • 2.6.26-1-amd64
    Dystrybucja: Rozwojowa *.deb
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    36
    Postów
    1,271
    Wątków
    129
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    40
    Reputacja
    178
    tak, czy owak nie należy liczyć na zbyt wiele od qemu. Jeśli chcemy "na poważnie" korzystać z danego systemu, trzeba go zainstalować na niewirtualnym twardzielu. Jeśli chodzi o windowsy, ostatnim który "jakoś działa" jest 98, kolejne wersje już mocno zamulają. Wygodny jednak jest fakt, że możemy sobie bezpiecznie instalowac codziennie jakis system i "trenować" go. Napewno dla wielu z nas sama instalacja i konfiguracja systemu daje wiele frajdy, więc warto skorzystać
    ROOT

  5. #4
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854

    Odp: Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    Powiem wam ze wlasnie porzebowalem jednego programiku z windy, odkurzylem wiec plytke z w98, po niewielkich meczarniach zainstalowalem qemu+kqemu i jestem mile zaskoczony....
    Normalnie zapier....a jak krolik po koksie
    szkoda ze netu w tym nie moge wykombinowac....

    jak co to sobie pomagalem tym:
    http://oui.com.br/n/content.php?article.21
    Ostatnio edytowane przez Sir_Yaro ; 22.05.2005 o 14:36

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    katowice
    Wiek
    39
    Postów
    1,437
    Wątków
    26
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    34
    Reputacja
    63

    Odp: Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    Cytat Napisał Sir_Yaro
    [...] po niewielkich meczarniach zainstalowalem qemu+kqemu i jestem mile zaskoczony....
    kompilowałeś czy z paczek?
    Bardzo były moderator działu oprogramowanie.

  7. #6
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854

    Odp: Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    "klompilowalem" bo kqemu nie ma mozliwosci miec inaczej....

  8. #7
    Avatar zonko
    zonko jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva2007.1 Spring
    Dołączył
    Jun 2005
    Postów
    33
    Wątków
    6
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    25
    Reputacja
    1

    Odp: Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    Odpaliłem WIN98 pod Qemu w Mandrivie. Tylko nie mogę zmienić rozdzielczości i ilości kolorów (jest 640x480 i 16kolorów) Niby stery do cirrus logic się wgrały a przy zmianie rodzdzielczości WIN98 się wiesza (nie daje się przeładować). Oryginalnie w komputerze siedzi GF4 MMX440.
    A jak u Was ? Nie ma problemów ze zmianą rozdzelczości. A może ta emulacja Cirrus Logic"a w Qemu jest do kitu?

  9. #8
    Avatar zolwi
    zolwi jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva 2005 LE
    Dołączył
    Dec 2005
    Postów
    20
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    Chciałbym pod qemu zainstalować DosFree ale niebardzo wiem jak to sie robi, a ten kursik u góry jest zatrudny dla mnie.
    Czy ktoś mógłby mi w tym pomuc

  10. #9
    Dołączył
    Mar 2006
    Postów
    23
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: Qemu - Instrukcja Obslugi Dla Każdego

    Czy Quemu może kożystać z istniejących partycji na dysku, nie z obrazów. Bo chciałbym otwierać Windowsa którego mam już zainstalowanego na twardzielu.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Qemu - Błąd Wirtualnego Dysku
    By Janson in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 20.02.2005, 02:15

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •