Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
mplayer i dzwiek
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: mplayer i dzwiek

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    mplayer i dzwiek

    Po wielu bojach i przekompilowaniu jadra w Mdk 9.2 na 2.4.23, udalo mi sie w koncu zainstalowac oryginalne sterowniki Nvidia 1.0.4996 na moim Duronku 1.2.
    Wszystko jest cacy z wyjatkiem dzwieku w mplayerze. Kombinowalem na rozne sposoby z gui i na konsoli. Wyprobowalem wszystkie dostepne sterowniki dzwieku przy opcji -ao i wszystko na nic. Mam karte fm-801, uzywajaca alsa, ale niestety mplayer nie chce zaskoczyc. :x
    W innych programach dzwiek jest OK, rowniez na innych odtwarzaczach i w mp3. Jakby ktos mial jakies doswiadczenia i jakis :idea: , to prosilbym o wsparcie.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    A nie masz zajetego dzwieku przez inny program?
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    A nie masz zajetego dzwieku przez inny program?
    Odpalalem na rozne sposoby, od razu po uruchomieniu MDK, tak ze jest niemozliwe, aby dzwiek byl zajety. Przekompilowalem mplayera i dalej nic (uzywam wersji 1.0 pre 3 instalowanego ze zrodel). :?

    A tak przy okazji jeszcze mam 2 pytanka:
    1. Dlaczego w gmplayerze czcionki nie chca sie skalowac (ustawiam rozne pozycje suwaka w preferencjach i nic) :?:
    2. Jak odinstalowac mplayera (przy instalacji ze zrodel, a nie rpm) :?:

    Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    A nie masz zajetego dzwieku przez inny program?
    Odpalalem na rozne sposoby, od razu po uruchomieniu MDK, tak ze jest niemozliwe, aby dzwiek byl zajety. Przekompilowalem mplayera i dalej nic (uzywam wersji 1.0 pre 3 instalowanego ze zrodel). :?
    Jak uruchamiasz mplayera w linii polecen, to wyświetlają się komunikaty. Przejrzyj je, czy nie ma czegoś o dźwięku

    A tak przy okazji jeszcze mam 2 pytanka:
    1. Dlaczego w gmplayerze czcionki nie chca sie skalowac (ustawiam rozne pozycje suwaka w preferencjach i nic) :?:
    Bo GUI mplayera jest nie dopracowane?

    2. Jak odinstalowac mplayera (przy instalacji ze zrodel, a nie rpm) :?:
    Jeśli zostawiłeś źródła to make uninstall. A na przyszłość polecam program checkinstall.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Jesli chodzi o gui mplayera to polecam kmplayer - dobra nakladka z KDE.

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    No w koncu, Victoria :!: Okazalo sie, ze powod braku dzwieku byl banalny - podczas kompilacji jadra zostal zmieniony wpis w /etc/modules.conf. Na szczescie mialem kopie pliku sprzed kompilacji i moglem porownac.
    Swoja droga zastanawia mnie, jak to sie stalo, ze w innych programach dzwiek byl, tylko mplayer zastrajkowal :?:
    Co do skalowania czcione w gmplayerze, to nadal sie zastanawiam, bo przy fullscreen-ie wali mi takie kobyly, ze napisy na 4 linie sie rozjezdzaja
    Jakis czas temu mialem s.p. Red Hata i tam mi czcioki sie skalowaly. Byc moze jest to sprawa ustawienia odpowiedniej czcionki, bo tam mialem zainstalowane ttf-y z winzgrozy.
    Jesli chodzi o odinstalowanie zrodel, to rzeczywiscie dziala 'make uninstall'. Dzieki za sugestie :!:

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    nie chce zakladac nowego tematu......
    hmm,moze mi ktos powiedziec jak zrobic fullscreen w wyswietlanym filmie na mplayerze
    wyczytalem ze mozna wpisac vo_fullscreen .......
    a poza tym to odpalam go przez terminal tak wiec prosiłbym o jak cos podanie kodu czy czegokolwiek......
    p.s.
    mandrake mam od soboty :roll:

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    bocian przyniosl
    Postów
    127
    Wątków
    8
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    opcje fullscreena

    Z konsoli wpisujesz
    mplayer -vo x11 -fs -zoom ... itd
    Te '-fs' i '-zoom' sa wlasnie do osiagniecia fullscreena.
    Na gui prawy klawisz myszy.

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    czyli naprzyklad jak wlaczam film to :
    mplayer -vo x11 -fs -zoom....itd
    a mozesz mi napisac co to jest to itd... ?
    wiem taboret jestem ......
    i jak to bedzie wygladac z przykladowym filmem.....calość
    Święta się zbliżają
    licza na pomoc

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    nie chce zakladac nowego tematu......
    hmm,moze mi ktos powiedziec jak zrobic fullscreen w wyswietlanym filmie na mplayerze
    wyczytalem ze mozna wpisac vo_fullscreen .......
    a poza tym to odpalam go przez terminal tak wiec prosiłbym o jak cos podanie kodu czy czegokolwiek......
    p.s.
    mandrake mam od soboty :roll:
    W czasie odtwarzania wciskasz f.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mplayer Brak Trybu Graficznego
    By mefior in forum Mplayer
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28.02.2005, 00:17
  2. Pilot Do Tv
    By bobo in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.02.2005, 00:42
  3. Suse 9.1 I Mplayer ;)
    By ..::Smelu::.. in forum Suse
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 20.10.2004, 09:55
  4. Mplayer - problem z uruchomieniem
    By Wilu in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 20.07.2004, 11:33
  5. mplayer po raz n-ty...
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 29.04.2004, 00:28

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •