Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
4 sysytemy na jednym LILO z 2 hdd mastrea i slave
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: 4 sysytemy na jednym LILO z 2 hdd mastrea i slave

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    4 sysytemy na jednym LILO z 2 hdd mastrea i slave

    Mam takie pytanie. Mam 2 hdd i jeden bdzie jako master i na nim bedzie madnrake 9.2 i winda xp a na 2 slave freebsd 5.2 i fedora 1 jak zrobic zeby w LILO mozna było wybrac te 4 OS z 2 oddzilenych hdd mastera i slave na jednym LILO? z góry Dziękuje

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    Ja mam trochę inną sytuację, ale może Cię to naprowadzi. Mam jeden dysk, a na nim Windows, Mandrake i Slack. Slacka uruchamiam z LILO Mandrake'owego. Do katalogu /boot gdzie jest MDK skopiowałem kernel z /boot Slacka. Do /etc/lilo.conf dopisałem:
    Kod:
    image=/boot/slack
    
        root=/dev/hda10
    
        label="Slackware"
    
        read-only
    Ważny jest parametr root, który wskazuje na "główną" partycję. Nie wiem, jak będzie wyglądała sprawa z FreeBSD, bo jeszcze nie miałem z tym do czynienia

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    FreeBSD ma własnego bootloader'a i inaczej nazywa partycje
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    No to FreeBSD, bedzie trzeba uruchamiac z bootkietki (płyty?)

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Jesli ostatnia zainstalujesz fedore, to POWINNA wykryc systemy na hda i dodac je do bootloadera (swojego).

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    No i wychodzi na wierzch zmęczenie
    Wczoraj miałem taką oto sytuację:
    miałem podłączony jeden dysk, na którym zainstalowany był FreeBSD 5.1
    podłączyłem drugi dysk, na którym miałem zainstalowany Windows 98 i Windows 2000
    Na dysku z FreeBSD miałem zainstalowany jego boot-menedżer. Kiedy podłaczyłem drugi dysk, obok pozycji:
    F1 FreeBSD
    pojawiła się dodatkowa pozycja. Nie sprawdzałem, gdzie prowadzi, ale wydaje mi się, że po jej wybraniu, pojawiło by się windowsowe menu wyboru OS'a.
    Wygląda więc na to, że FreeBSD ma inteligentnego boot-menedżera
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    93
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Ale to forum o mandrake. ;-P
    -- CLOSED -- 8)

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Niemniej, podany sposób może stanowić rozwiązanie postawionego problemu :idea:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Tajemnica Lilo Na Dyskietce ?
    By numerek in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 05.02.2005, 20:55
  2. Hmm. Cięzka Sprawa
    By Tomi915 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 09.12.2004, 18:39
  3. Instalacja 2 linuxów na jednym dysku (LILO).
    By SlawkoPL in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 05.04.2004, 14:53
  4. /problem z LILO/ - mdk9.2 i mdk10 na jednym kompie staly
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16.03.2004, 10:08

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •