Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Problem z superkarambą
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z superkarambą

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Mława
    Postów
    31
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Problem z superkarambą

    Po każdym uruchomieniu komputera, poustawiane wcześniej tematy superkaramby zmieniają miejsce. Chodzi mi o to, że ustawione wcześniej okienko wyświetlające np pogodę po prawej stronie ekranu wskakuje na lewo, podobnie z innymi tematami wszystko się miesza i nie jest tak jak wcześniej ustawiłem. Może wiecie jak to naprawić, a może to już tak musi być. Superkaramba jest w wersji 32b, z góry dzięki za odpowiedź.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z morza
    Postów
    89
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Po pierwsze:
    - zobacz, czy w katalogu /home/twój_katalog/.superkaramba masz uprawnienia do zapisywania w plikach z rozszerzeniem xxxx.rc ;
    po drugie:
    - przenieś otwarty temat w pasujące Ci miejsce ekranu i zakotwicz;
    - naciśnij Update;
    - nacisnij Close this theme;
    - odpal temat ponownie;
    po trzecie:
    - mam nadzieję, że pomoże;
    - miłej zabawy.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Mława
    Postów
    31
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Dzięki za odpowiedź. Niestety, problem dalej istnieje :-( W sunie to nic poważnego, a jak tematy się poprzestawiają to zawsze mogę je poprawić. Tak czy inaczej wielkie dzięki za odpowiedż.

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z morza
    Postów
    89
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Ja robiłem tak:
    -miałem otwarte 3 tematy- jeden przestawiałem w moje upatrzone miejsce :wink: , kotwiczyłem, reload, close this theme ( nie wszystkie, tylko ten jeden), potem prawoklikiem na otwarty jeden z pozostałych - open new theme - i otwierałem poprzednio zamknięty - otwierał się już na moim wyznaczonym miejscu;
    -tak jak pisałem w poprzednim poście musiałem mieć prawa do zapisu plików z rozszerzeniem xxx. rc w katalogu ~/.superkaramba;
    - później przechodziłem do następnego tematu itd.
    Wcześniej robiłem trochę inaczej:
    - edytowałem ręcznie pliki xxx.rc w katalogu ~/.superkaramba i zmieniałem wielkości współrzędnych położenia na ekranie:
    widgetPosX=....
    widgetPosY=....
    - jedna uwaga - tematy, których pliki xxx.rc edytujesz, muszą być zamknięte bo inaczej zostaną nadpisane przez zamykany temat.
    Może to pomoże .

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Mława
    Postów
    31
    Wątków
    4
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Robię tak jak piszesz, to działa, bo nawet jak poprzestawiają się tematy przy starcie systemu to zamykam superkarambę, potem otwieram kolejno swoje tematy i są tam gdzie je poustawiałem. Tylko właśnie przy starcie się nieraz się to wszystko przestawia. Zauważyłem, że dzieje się to chyba tylko wtedy gdy jakieś okno np XMMS przy starcie pojawia się w miejscu gdzie jest temat. Jeśli chodzi o pliki xxx. rc to śmieszna sprawa bo nawet gdy temat przeskoczy na inne miejsce niż był ustawiony to w pliku xxx. rc są dobre współrzędne i wystarczy tak jak pisałem wcześniej zamknąć temat i otworzyć go ponownie i jest na odpowiednim miejscu

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    z morza
    Postów
    89
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Nigdy nie miałem takich problemów. Może wynikało to z tego, że bawiłem się wersją 0.33. A wiecej nie pomogę, bo tutaj kończy się moja wiedza :roll: .
    Życzę udanego rozwiazania problemu jeszcze w Starym Roku :wink: .

    Ps.
    Jak się uda zapodaj lekarstwo na forum - inni będą mieli gotowe rozwiązanie.
    Powodzenia w Nowym Roku

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Poprostu kliknij prawym na otwarty temat [kiedy juz sie zaladuje kliknij na niego w dowolnym miejscu] i wybierz z menu Toggle Locked Position [albo cos w podobie - jest to druga opcja od gory]. Powinno byc OK. Ja jak tego niezaznaczalem, to po zaladowaniu tematu pchal sie na sam dol pulpitu. Pozdro.

  9. #8
    Dołączył
    Mar 2004
    Skąd
    Wrocek
    Wiek
    38
    Postów
    56
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    ale przy kilku tamatch potrafią się zamienić miejscami, wiec i tak trzeba je przesunąć, ale to zdarza się czasami, zazwyczaj ładują sie obydwa w dobrym miejscu.
    Tak, linux to dopiero wyzwanie, tylko jak mu cholera sprostać ?

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Instalacja Mandrake 9.2 10.0
    By sYn[D]rOm in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04.04.2005, 08:33
  2. Problem Z Dzwiękiem:
    By gottogo in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 10.03.2005, 08:58
  3. Problem Przy Ladowaniu Systemu
    By Aurela in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13.02.2005, 20:16
  4. Problem z kompilacja jadra
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 25.02.2004, 14:03
  5. instalacja drukarki HP Deskjet 3325 - problem
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 12.12.2003, 22:11

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •