Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
prawa dostepu i logowanje jako root
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: prawa dostepu i logowanje jako root

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    prawa dostepu i logowanje jako root

    jak mozna sie zalogowac jako root w X-ah. poczebne mi to bo prawie wszystkie pliki jakich uzywalem pod winbadziewiem nie daja sie otwozyc. w drodz kompromisu moglo to by byc nadanie praw dostepu wszystkim uzytkownikom do wszystkich plikow (jedna komenda oczywiscie ). czy wtedy rowniez programy przezemnie uruhomione bada mnialy prawa dostepu do wszystkich plikow z gory dzieki za pomoc.
    karbos

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    wpisac na konsoli:
    su
    i haslo - teraz bedziesz zalogowany jako root #
    wyjscie - exit

    mozna tez pod KDE uzyc menadzera plikow w trybie administratora - latwo wtedy mozna zmieniac uprawnienia

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    a czy mozna automatycznie po starcie systemu zalogowac ie jako root i joz z poziomu pulpitu mniec wszystkie praw
    karbos

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Przy logowaniu do środowiska graficznego, można przecież wybrać użytkownika...
    I pamiętaj, że jak najrzadziej należy się logować na konto roota, ponieważ ma on wszystkie możliwe prawa, i nawet doświadczony użytkownik, może bardzo szybko rozwalić system, nawet tego nie zauważając! :evil:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    owszem mozna wybrac uzytkownika ale roota tam nie ma. skoro mowisz ze logowanie jako root jest niebezpieczne to przynajmniej powiedzcie mi jak moge mniec prawo doadministrowania zwyklymi plikami i folderami bo to jest uciazliwe jak na przyklad zrobilem zobie w win folder na maile do ktorego the bat zzoca wszuho co sciagne i nie moge go usunac pod linuxem a pod win moge. jest tez cos takiego ze zrobilem tego samego tempa dla emule i xmule tak zeby sie takie same pliki sciagaly w obu systemach i pod windows wszyho dobze a w mdk xmule nie ma praw dostepu do wieksosci plikow z tempa. no i co z tym zrobic :roll:
    karbos

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Pisz porządnie, bo oczy bolą jak się to czyta...
    Nie możesz wybrać użytkownika root, ale możesz wpisać użytkownika root :roll:
    Wiesz zapewne, że możesz zostać rootem tymczasowo: su -

    +
    man chown
    man chgrp
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Postaram sie pisać lepiej (wiesz - przyzwyczajenie). A co z eMule i xMule ?
    karbos

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    To już osobny wątek...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    To robimy następny temat. Dzięki za pomoc.
    karbos

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Budowanie Rpm-ów Z Rpms
    By Pankracy in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 27.01.2005, 23:12
  2. Brak Logow W /var/log
    By Sir_Yaro in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 10.08.2004, 07:54
  3. Widze ciemnosc - Klopot z Media Playerem w GUI
    By celmar in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 03.07.2004, 20:28
  4. Problem z Netscape
    By Tomasz Małko in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 22.01.2004, 04:22
  5. Procesów jak mrówków
    By locohamster in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27.12.2003, 18:40

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •