Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Mandrake 9.2 + kernel 2.6.0
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Mandrake 9.2 + kernel 2.6.0

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Katowice
    Postów
    240
    Wątków
    25
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Mandrake 9.2 + kernel 2.6.0

    Od dwu dni próbuje sobie skompilować i zainstalować kernela 2.6.0 pod mój sprzęt i Mandrakea 9.2, robie wszystko zgodnie z postami jakie się tu ukazały i jedyne co mi się udaje uzyskać to po odpaleniu mojego jajka to jakieś 4 sekundy pracy dysku, stuknięcie w głośnikach i czarny ekranik (tj przy włączeniu wygaszania ekranu). Mam kompa w konfiguracji:
    Amd Athlon XP 1700+
    płyta K7vat3 Pro na Via
    512MB DDR 333
    GForce Ti 4200 128 DDR
    Sound Blaster Audigy

    Zainstalowany Mandrake 9.2 z sterownikami Nvidi w wersji 4496

    mam jądro 2.6.0 ustawiam configa zgodnie ze swoim sprzętem w wersji raczej minimalistycznej (tzn nie instaluje niczego czego nie mam) kompiluje, wrzucam do odpowiednich katalogów, robie wpisy w lilo.config, przeładowuje lilo i przy wyborze startu z nowego kernela sytułacja jak powyżej. Prosze o sugestje co mogę robić źle bo nie mam już koncepcji.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Opisz to troche dokladniej, nie wiemy, czy jadro sie zbootuje, czy czarny ekran jest juz podczas bootowania czy moze podczas wchodzenia do srodowiska graficznego...
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  4. #3
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Jeżeli nie chce ci uruchomić środowiska graficznego to dlatego, że te sterowniki nie działają z jądrem 2.6.0 . Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat zajrzyj na http://www.minion.de/
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Katowice
    Postów
    240
    Wątków
    25
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    kilka szczegółów

    Ok podaje kilka szczegółów:

    W trakcie kompilacji wszystko jest ok, tzn nie wywala żadnego błędu.
    Po uzupełnieniu i przeładowaniu lilo restartuje komputer
    Na początku włącza się Lilo, wybieram z niego nowe jądro, na dole ekranu (w Liolo ) przesuwa się pasek, na chwile przystaje tak w 2/3 długości po czym szybko rusza do końca, normalnie wtedy przy innym jądrze pojawia się graficzny obraz ładowanie Linuksa (a'la windows), u mnie natomiast po wybraniu nowego jądra w tym momęcie chwilke chodzi dysk, słychać cichy trzask w głośnikach i ciemny ekran, więc prawdopodobnie nie startuje wogóle Linuch. Konfiguracje i kompilacje przeprowadzam zgodnie z wskazówkami w http://www.mandrake.pl/viewtopic.php?p=722#722

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    To, ze linuch nie staje to pewnie, bo takie cos *nie istnieje*.

    Wkompilowales frame buffer w jajko?
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Katowice
    Postów
    240
    Wątków
    25
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Problemy z jądrem ;)

    Tak wkompilowałem. Sorki za zwłokę ale ganiają mnie po delegacjach. Narazie dałem sobie z tym spokój bo skoro sterowniki NVidii nie chodzą to nie mam po co narazie zmieniać kernela. Dzięki za pomoc
    AMD Athlon XP Barton 2800+
    Płyta Główna Epox 8RDA+ Nforce2
    DDR 512MB/PC400 (2*256) Twinmos CL2.5
    GeForce TI 4200 128MB DDR
    SB Audigy

    Gg 5266627

  8. #7
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    Nie ma to jak cytować samego siebie.
    Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat zajrzyj nahttp://www.minion.de/
    Sterowniki nVidii (oficjalne) nie działają z jądrem 2.6.0, ale na tej stronie są zmodyfikowane nieoficjalne sterowniki które tą współpracę umożliwiają.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Katowice
    Postów
    240
    Wątków
    25
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Dzięki za przypomnienie

    No tak Borry zapomniałem Jak narazie nie odpaliłem jeszcze kernela 2.6.0 ale też nie miałem na to czasu. W ten weekend powalczę i mam nadzieję odniosę sukces, wtedy przejdę do sterowników.
    A teraz jak odpalić grę którą dostaję w formie .tar.bz2 ? ale to temat do całkiem innego działu
    AMD Athlon XP Barton 2800+
    Płyta Główna Epox 8RDA+ Nforce2
    DDR 512MB/PC400 (2*256) Twinmos CL2.5
    GeForce TI 4200 128MB DDR
    SB Audigy

    Gg 5266627

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Kartą Dźwiękową
    By Mantir in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 23.01.2005, 23:41
  2. Dzwięk = Trzaski
    By Krajan in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 16.12.2004, 17:54
  3. Problem Z Podłączeniem Aparatu Pentax 33l
    By grapess in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17.09.2004, 22:00
  4. mandrake10 +neostrada
    By Photo5 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15.04.2004, 11:14

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •