Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Jak to jest z tą Alsą w MDK9.2
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak to jest z tą Alsą w MDK9.2

  1. #1
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    Jak to jest z tą Alsą w MDK9.2

    Czytam w sieci coś takiego:

    "W mandrake 9.2 ALSA jest w standardzie"

    Sam mam MDK9.2 i chciałbym używać Alsy, bo narazie z tego co widzę to używam OSS. Z płytek zainstalowane mam takie pakiety dot. Alsy:

    alsamixergui
    alsa-utils
    libalsa2
    libalsa2-devel
    libalsa2-static-devel
    libalsa-data
    xmms-alsa

    Czy może mi ktoś napisać co muszę zrobić aby domyślnie za obsługę dźwięku odpowiadała u mnie ALSA?

    Dodaję, że czytałem na różnych stronach o instalacji Alsy i piszą tam o kompilacji paczek:
    alsa-lib-0.9.8.tar.bz2
    alsa-utils-0.9.8.tar.bz2
    alsa-tools-0.9.8.tar.bz2,
    Czy jest to konieczne w MDK9.2?
    I o co chodzi z tą emulacją OSS?

    Dodają, że jestem zielony z tej ALSY, jeśli ktoś może to niech rozjaśni mi umysł na ten temat, albo niech zarzuci jakimś linkiem z dobrym opisem ALSY w PL.
    Jest cool!

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Kongiguracjia kompa i włacz ustawiania karty dźwiękowej i tam masz możliwośc zmiany sterownika audio

  4. #3
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Kongiguracjia kompa i włacz ustawiania karty dźwiękowej i tam masz możliwośc zmiany sterownika audio
    Śliczne dzięki za odpowiedź. Wybrałem zamiast i810 sterownik snd-intel8x0
    no i teraz pokazuje mi, że domyślnym dżwiękiem jest ALSA

    Zabrałem się do testów. Zmieniłem w XMMS obsługę z OSS na Alse i cisza nic nie słyszę. Włączam AlsamixerGui a tam suwaków jest tyle, że nie wiem który może być źle ustawiony i powodować brak dźwięku. Niektóre wogóle nie mają suwaków.
    Co mam zrobić aby usłyszeć fanfary z mich kolumn?
    Jest cool!

  5. #4
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    multimedia - dźwięk - kmix - pierwszy suwak - główna głośność, pierwszy suwak z logiem wykresy fal - sterowanie wave - czyli np xmms, a dalej proponuje popróbować

  6. #5
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Wiem już gdzie był problem.
    Musiałem zmienić konfiguracje Alsy w Xmms. Była zaznaczona opcja
    User defined
    Jak ją wyłączyłem to dźwięk ruszył.
    Ale co zrobić aby używając w Xmms Alsy można było zmieniać siłę dźwięku suwakiem, a także lewy prawy suwakiem. Przy OSS umiałem to zrobić a teraz mam rebus.
    Dzięki.
    Jest cool!

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    A u mnie ciekawostka i nie wiem gdzie jeszcze zajrzeć. Nie działa mi wcale dźwięk na tej konfiguracji, jedynie mikrofon.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  8. #7
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    kimx, aumix, alsamixer do wyboru do koloru

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    I wszędzie praktycznie wszystko na full :evil:
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  10. #9
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    21
    Wątków
    6
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No to ja dorzucę swój kamyczek.
    Mam trzech użytkowników systemu. Na dwóch kontach wszystko działa O.K. Na trzecim strajkuje dźwięk w Mozilli. Wszystkiego już próbowałem i nic (uparta jest). Jedynie jak w modules.conf zmienię:
    above snd-emu10k1 snd-pcm-oss
    na
    above snd-emu10k1 snd-pcm-alsa (ma to sens?)
    to mozilla działa, ale cała reszta nie (np. xmms).
    Dodam, że dźwięk z xmms odtwarzam wtyczką ALSA .
    Na razie nikt nic mi nie pomógł.
    Może tutaj jest ktoś mocny
    :wink:

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    To zmień w XMMS wtyczke z ALSY na OSS. Bo w tym momencie XMMS jest ustawiony do korzystania z ALSY, a ty wykorzystujesz OSS.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. zarty i dowcipy
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 964
    Ostatni post / autor: 19.09.2016, 21:59
  2. Mandrake Dla Amd64 Czy Jest Wersja Bezplatna?
    By Majtas in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21.03.2005, 15:40
  3. Gimp 2.0
    By pawelst81 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 43
    Ostatni post / autor: 13.10.2004, 19:28
  4. Tekst Z Netu
    By enterex in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 11.10.2004, 14:41
  5. KOMPILACJA KERNELA - PRZEBIEG :)
    By soba in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 28.08.2003, 23:30

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •