Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Mdk9.2 Problem z chipsetem Via KT400
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Mdk9.2 Problem z chipsetem Via KT400

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    5
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Mdk9.2 Problem z chipsetem Via KT400

    Mam poważny problem.Posiadam karte graficzną Ati Rodeon 9600Pro Herkulesa.I jak możan by było to przewidzieć nie dział mi OpenGL.Więc zaczołem szukać Znalazłem mnustwo opisów na ten temat .Wypróbowałem conajmniej 10 różnych sposobów.I przez przypadek nadchnełem sie na takie coś

    "Fixed in 3.2.8 release:

    Driver now builds against Linux kernel 2.6.0-test6
    Fixes for Via KT400 systems
    Fixes for Athlon K7 systems with 2.4.19 and 2.4.20
    Improved GLX 1.3 features (pBuffers)
    AGP updates for the following AGP chipsets:
    intel i865, SiS648/651/746
    VIA PLE133/KL266/KM266/P4M266
    Added glxATI.h to driver package for Developer Use
    Moved ATI source tarballs to /usr/src/ATI"

    dalej nie opisuje tego Ale wiem że to wina chipsetu KT400 .Sprawdzałem karte u kumpla i działa bez zażutu na OpenGL .Więc to napewno wina tego chipsetu .

    I teraz mam proźbę .Jeśli ktoś wie gdzie można znajeść fixa do chipsetu Via KT400 wraz z opise to będe szczęśliwy i wdzięczny

    Z góry dzięki
    Athlon 2000+ ,PŁ Gigabyte GA-7VAX1394 KT400 ,Dys.120GB i 40GB ,DDR 512Mb ,SB Live 5.1 ,Ati Rodeon 9600Pro Herkules , CdRw Liton 40x12x48 ,Systemy Mandrake v9.2 Windows XP

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    1) Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki
    2) Co dokładnie Ci nie działa ? Tzn. co zrobiłeś i w którym momencie ci się krzaczy ?
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    5
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Dokładnie to wygląda to tak : instalowałem już wszystkie rodzaje sterowników łącznie z najnowszymi (obecnie posiadam fglrx-glc22-4.3.0-3.7.0.i386.rpm ) i Kombinowałem już z kompilacją jądra włączonym agpgart i z wyłączonym .Wszystko co robiłem powinno działać .A przynajmniej robiłem to na u kulpla na mojej karcie graficznej i wszystko chodzło OK . Niestety na mojej płycie głównej najprawdopodobniej nie dzaiała port AGP i wszystko inne chodzi startx bez żadnego problemu .Tylko brak OpenGL i wyczytałem w jakimś artykule że jest jakiś patch do chipsetu KT400 żeby poprawić port AGP.Artykół jest TU i tam jest wspomniane o patchu . Jeśli jestcze czegoś nie opisałem to mówce to dopisze .będe bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje .Może ktoś ma Ati rodeona i płyte gł z KT400 .
    Athlon 2000+ ,PŁ Gigabyte GA-7VAX1394 KT400 ,Dys.120GB i 40GB ,DDR 512Mb ,SB Live 5.1 ,Ati Rodeon 9600Pro Herkules , CdRw Liton 40x12x48 ,Systemy Mandrake v9.2 Windows XP

  5. #4
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    5
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    OK znalazłem problem więc sie nim podziele Faktycznie nie trzeba żadnego patha bo już nowsze sterowniki działają bez zażutu ,ale niestety OpenGL nie chce działać na KT400 OTO OPIS

    [b]<span style='color:red'>1. Opened up Mandrake Control Center, Software Mgmt, RPM Drake, then did
    search for "kernel". It brought up the kernel source, select it and hit the
    install button.
    komentarz - gość nie miał zainstalowanych źródeł jądra - trzeba
    je zainstalować dowolnym poprawnym sposobem

    2. open up a terminal as root go to directory with rpm driver. install the
    rpm with the following command. rpm -Uhv .rpm don't use the <> in
    the command.

    On użył sterowników ati, ja tych "od Niemców w wersji
    _poprzedniej_do_obecnie_obowiązującej (chyba 3.2.5)
    http://schneider-digital.de/html/download_ati.html
    podczas instalacji musiałem wymusić --force dla rpm

    3. go to /lib/modules/fglrx/build_modules and edit the agpgart_be.c, search
    for 8377, a couple lines below you will see the following line...
    via_generic_setup}, //AGP v2 change this line to read...
    via_kt400_setup}, //AGP v2 save the file.

    czyli znalazłem w pliku linijkę i zmodyfikowałem ją jak wyżej

    4. in terminal type
    cd /lib/modules/fglrx/build_mod
    and hit enter.
    type
    ./make.sh
    then type
    cd .. and press enter.
    type
    ./make_install.sh

    proste jak drut

    5. type fglrxconfig go thru the options and pretty much take default
    choices. (i did change the monitor resolution and refresh rates). when it
    comes up and asks you if you want to use the external agp use the default
    option of NO. select YES when prompted to save.

    czyli trzeba wygenerować plik konfiguracyjny dla X
    z zastrzeżeniem, aby używał wbudowanego modułu obsługi AGP
    (nie agpgart)

    6. restart xserver, or simply reboot.


    Od siebie mogę dodać - przed punktem 6 należy:
    - wyedytuj - plik /etc/X11/XF86Config-4
    znajdź " BusID "PCI:1:0:1" # vendor= ..."
    zmień na BusID "PCI:1:0:0" # vendor= ...
    reboot - </span>

    Serdeczne podziękiwania dla wszystkich

    OpenGL Śmiga
    Athlon 2000+ ,PŁ Gigabyte GA-7VAX1394 KT400 ,Dys.120GB i 40GB ,DDR 512Mb ,SB Live 5.1 ,Ati Rodeon 9600Pro Herkules , CdRw Liton 40x12x48 ,Systemy Mandrake v9.2 Windows XP

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. NVIDIA pod MDK9.2 problem.
    By Snajper in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 19.12.2003, 17:19
  2. Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 12.12.2003, 01:26

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •