Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Ratunku - Mandrake 9.2 i dźwięk
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Ratunku - Mandrake 9.2 i dźwięk

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Ratunku - Mandrake 9.2 i dźwięk

    Zainstalowałem dystrybucję Mandrake 9.2 w komputerze z płytą ASRock typu P4i45PE , płyta ta posiada Chipset karty dźwiekowej typu AC 97 - chanels 5.1. Instalator wykrył ten chipset dźwiękowy i wszystko na pozór jest w porządu. Pliki dźwiekowe np. mp3 przez aplikację xmms pieknie się odtwarzają tylko nie słychać żadnego dźwieku. Przy próbie zwiększenia głośności z głośników wydobywa się jedynie wysoki pisk. System rozpoznał ten chipset dźwiekowy jako " ich4 845G/GL chipset AC97" i uzył do niego modułu sterownika snd_intel 8x0 . Prosze o pomoc jak ten błąd naprawić Dodaję, że wcześniej instalowałem na tym sprzęcie Auroxa 9.2 i nie było żadnego problemu. POMOCY

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    A próbowałeś zmienić sterownik na "i810_audio" Tylko po zmianie wskazany jest restart, przynajmniej u mnie.

    Przy tych ustawieniach co Ty masz u mnie również nie działa. Mam płyte ASRock P4I45D również AC'97 Audio 5.1 channels z tym, że mi wykrył jako: ICH2 810 Chipset AC'97 Audio Controller
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    odpal w konsoli "alsamixer" i odznacz "mute" (jeśli to to)

  5. #4
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    niestety

    Alsmixer też przerabiałem i nic a sterownik i810 też bez zmian. Będe wdzięczny za jakies inne ciekawe pomysły

  6. #5
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    7
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Witam!
    ja mam zgola podobny problem (mandrake 9.2 + karta Ess Solo 1 na laptopie) tyle ze u mnie charczy jak otdwarza jakikolwiek dzwiek na pozor wszystko dziala ok ale nie
    probowalem juz sterownikow z alsa oraz oss ale zawsze to samo
    chyba ze cos zle robilem bo zabardzo sie nie znam
    ale bede wdzieczny za jakas pomoc

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    647
    Wątków
    18
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Ja przy AC97 tez mialem klopot z chraczacym dzwiekiem, wystarczylo ze zmienialem sterownik o inny o podobnej nazwie i pomoglo
    <img src='http://siara.moon-station.us/images/signatures/2532798644039441935ad9.gif' border='0' alt='user posted image'>

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    NIe da rady zmiana sterownika probowalem w moim wypadku zarowno es1938 jaki osssolo1 obydwa sterowniki charcza

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    ja rónież mam problemu z dźwiękiem pod 9.2 i nie wiem co mam robić miałem zintegorwaną kartę dźwiękową i kupiłem inną i też dupa. Mam kartę C-Media nie jest wysokich lotów. Nie mam problemów gdy zainstalowałem 9.1 i Auroxa 9.2 czy ma ktoś jakieś rozwiązanie. I jeszcze jedno pod 9.1 nie mogę wykożystać programu KB3 do nagrywania wyskakuje komunikat związany z jakimś syfem dotyczącym sam nie wiem czego

  10. #9
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Świdnica
    Postów
    32
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Jak już tak piszecie o problemach z AC97 i nietylko to ja też się dołączę.
    Mam płytę z AC97 na VIA, sterownik snd-via82xx. Xmms odtwarza, ale nie mogę regulować głośności chyba, że dam na 0 to się wyłącza. To samo w aumixie - jak 0 to cisza, a jak więcej to po prostu jest na reszcie zakresu ta sama głośność. Co ciekawe jak oglądam filmy w Totemie to regulacja głośności w tym programie działa. Jak próbuje odpalić Quake 3 arena to wiesza się przy inicjalizacji dźwięku.

    Pomocy !

    Może coś jest nie tak w pliku modules.conf ? Byłbym wdzięczny za treść tego pliku na tym samym sprzęcie.

  11. #10
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Dźwiek W Mandrake
    By bleir in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 11.10.2004, 17:10
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 01:53
  3. Dysk w Mandrake 10 !!!
    By Snuff in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 05.05.2004, 22:47

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •