Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Mandrake i WinXp - wspolna instalcja
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Mandrake i WinXp - wspolna instalcja

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Mandrake i WinXp - wspolna instalcja

    Czy ktos moglby lopatologicznie wytlumaczyc, jak zainstalowac oba te systemy razem na jednym dysku (kilka partycji) aby to dzialalo poprawnie i czy jest (pewnie tak) prosta mozliwosc "doinstalowania" Mandrake 9.2 do chodzacego juz WinXP, tak zeby XP dzialal tak jak dzialal. Z gory przepraszam jesli to juz gdzies bylo omawiane, ale szukalem i niewiele znalazlem, a bardzo mi na tym zalezy.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    86
    Wątków
    21
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Jeśli już masz XP zainstalowane to aby dodać Mandrake to musisz jedynie wygospodarować trochę miejsca na HDD - może to być nawet partycja rozszerzona. Potem zrób instalacje Linuksa, który podczas instalacji wykryje zainstalowanego XP i odpowiednio skonfiguruje program boot'ujący tj. LILO.
    Będziesz mógł po włączeniu kompa wyprać system.

    Jeśli nie masz XP zainstalowane to pamiętaj najpierw zainstaluj XP a potem Linuksa.

    Powodzenia
    Jest cool!

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Dzieki, i jeszcze jedno pytanie, mam 1 dysk na 1 mam xp i 98, chcialbym teraz podpiac 2 dysk (nowy) jako slave, czy moge go w calosci wykorzystac na Linux'a i czy tez bede mogl korzystac z xp, wina 98 i mandrake'a razem.

  5. #4
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    6
    czy moge go w calosci wykorzystac na Linux'a
    Oczywiście, że możesz.

    zy tez bede mogl korzystac z xp, wina 98 i mandrake'a razem.
    To jeszcze zależy od rodzaju partycji jakie tam wrzucisz. Zasada jest taka że:

    Win Xp i 98 nie widzą partycji Linuksowych
    Win 98 nie widzi partycji NTFS (standatowa pod Xp)
    Linuks nie może zapisywać na NTFS (w zasadzie może, ale jest to w wersji testowej i jest odradzane)

    Wydawałoby się, iż najlepszym systemem plików byłoby FAT 32 (standartowy 98 ) - wszystkie trzy systemu radzą sobie z nim bez problemów.

    Dodatkowo możesz bezpośrednio na FAT-cie zainstalowac Linuksa, ale spowolni to znacząco jego pracę.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  6. #5
    Avatar motto
    motto jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • JetWay VB400
      • Procesor:
      • Athlon XP 2400
      • Karta Graficzna:
      • GeForce IV
      • Karta Dźwiękowa:
      • AC'97
      • Monitor:
      • Philips170B
      • Kernel:
      • zazwyczaj najnowszy...
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Włocławek
    Wiek
    40
    Postów
    939
    Wątków
    101
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Dzieki, i jeszcze jedno pytanie, mam 1 dysk na 1 mam xp i 98, chcialbym teraz podpiac 2 dysk (nowy) jako slave, czy moge go w calosci wykorzystac na Linux'a i czy tez bede mogl korzystac z xp, wina 98 i mandrake'a razem.
    Kompletnie niewiem po co Ci XP i 98 z miasta Redmont jednocześnie, a już naprawdę nie wiem, po co Ci Linux i do tego Windows (jakikolwiek)? Wyjaśnisz mi to?
    Tomasz 'motto' Motyliński
    Linux jest dla leniwych, raz zainstalowany działa wiecznie

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    o! Krótko powiedziane i Mocno powiedziane!

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. 2 Dyski! Winxp + Mandrake 10.0
    By czezz in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 18.01.2005, 14:25
  2. Winxp Pro + Mandrake 10
    By Cyrano in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24.08.2004, 14:26
  3. Wiem, To Juz Bylo --- Instalacja Mandrake Na Winxp
    By adeusz in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 07.08.2004, 14:29
  4. Intalacja Mandrake 10.0 z WinXP
    By seba0325 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 07.07.2004, 11:53
  5. Mandrake 9.1 na WinXP
    By GRZESIO in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 24.11.2003, 19:34

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •