Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
urpmi Mandriva - Strona 3
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: urpmi Mandriva

  1. #21
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: urpmi Mandriva

    Nikt nie może pomóc z konsoli jako rot też otrzymuję np :

    ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/D...esis.hdlist.cz
    ...pobieranie nie powiodło się: curl: (28) connect() timed out!
    ...pobieranie nie powiodło się: curl nie powiodło się: zakończono z 28
    nie można uzyskać dostępu do pliku hdlist "main_release", zignorowano nośnik
    nie można zaktualizować nośnika "main_release"
    usuwanie nośnika "main_release"

    Próbuję z różnych serverów i zawsze to samo. Dodam iż Konqueror i Kmail chodzą.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #22
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,400
    Wątków
    230
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: urpmi Mandriva

    Czy ze skryptu get_urpmi_2.sh też otrzymujesz taki komunikat ?
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #23
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Downloads
    7
    Uploads
    1
    Siła Reputacji
    271
    Reputacja
    3619

    Odp: urpmi Mandriva

    probowales z roznymi wersjami ?tzn skompresowanymi i nie?

    ( synthesis.hdlist.cz
    hdlist.cz )
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 06.06.2007 o 14:46

  5. #24
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: urpmi Mandriva

    Z pliku otrzymuję to samo:
    Wybrano urpmi dla Mandriva 2007.1

    Zainstalowana wersja : Mandriva Linux release 2007.1 (Official) for i586
    `----------------------------------------------------------

    Aby kontynuować naciśnij klawisz T lub Y ... oraz <ENTER> T
    --09:29:57-- http://mandrivauser.ovh.org/.urpmi1/urpmi_2007_1
    => `/tmp/urpmi1/urpmi_mdv'
    Translacja mandrivauser.ovh.org... 1.0.0.0
    Connecting to mandrivauser.ovh.org|1.0.0.0|:80... nieudane: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie.

    Próbowałem pełną listę i spakowaną. Różne serwery w tym polecane na forum czeskie i francuskie. Sprawdziłem zaporę z nią czy bez jest tak samo.uruchomiłem proxy na neostradę, sprawdziłem router przez który mam połączenie (wszystko OK nie znalazłem też na forum by w jakiś szczególny sposób trzeba było konfigurować router pod Mandrive). Mam typowe pakiety które się zainstalowały z płyty. Co jeszcze mi nie działa to Mozilla, program nie wczytuje stron. Nie wiem, ale może to wina że gdzieś w pliku konfiguracyjnym jest zbyt krótki czas oczekiwania na odpowiedź z serwera? Dodam że wszystko inne chodzi mogę ściągać pliki z ftp.

  6. #25
    Avatar arE
    arE jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva cooker, gentoo
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Białystok
    Postów
    154
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    27
    Reputacja
    9

    Odp: urpmi Mandriva

    Cytat Napisał Toki
    Translacja mandrivauser.ovh.org... 1.0.0.0
    Connecting to mandrivauser.ovh.org|1.0.0.0|:80... nieudane: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie.
    Masz coś nie tak z DNSami. Jak Ci rozwiązuje mandrivauser.ovh.org na 1.0.0.0 to nie ma prawa się połączyć.
    Andrzej.

  7. #26
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    157
    Reputacja
    1854

    Odp: urpmi Mandriva

    Cytat Napisał arE
    Masz coś nie tak z DNSami. Jak Ci rozwiązuje mandrivauser.ovh.org na 1.0.0.0 to nie ma prawa się połączyć.
    ja bym powiedzial nawet ze "cos nie tak" to delikatne okreslenie. Co sie porzadnie zwalone.....

  8. #27
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: urpmi Mandriva

    Dzięki arE za naprowadzenie. Rozwiązałem ten problem może komuś się przyda:

    Jeśli łączysz się przez router i działa KMail i Konqueror, natomiast Mozilla nie wczytuje stron i przy urpmi masz Time out to należy zmienić servery DNS :

    Otwieramy Mandriva->System->Konfiguracja->Konfiguracja komputera->Sieć i internet->Zmiana różnych ustawień internetu. Tutaj tam gdzie jest Pierwszy srewer DNS(opcjonalnie) podświetlamy adres i kopiujemy w puste miejsce jako Drugi server DNS .
    Następnie jako pierwszy server DNS wpisujemy 208.67.222.222 (polecam)
    drugi nasz z pierwszej pozycji np.192.168.1.1
    jako trzeci np. 194.204.152.34 Zatwierdzamy OK

    I wszystko działa Mozilla nawet szybciej od Konquerora
    NIe trzeba resetować komputera jedynie wyłączyć i włączyć programy np. Mozille

    UWAGA! Jeśli po restarcie systemu jest po staremu to należy jeszcze raz powtórzyć
    kroki wyżej i w konsoli jako root ( Czyli w konsoli su i podać hasło) wpisać :

    chattr +i /etc/resolv.conf

    co zatwierdzi zmiany na stałe.
    Co do get_urpmi_2 to super. Więcej takich programów

  9. #28
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,400
    Wątków
    230
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: urpmi Mandriva

    Stosowanie polecenia
    Kod:
     chattr +i /etc/resolv.conf
    zalecałbym wyłacznie jako ostateczność.

    Lepiej zablokować to przy nadawaniu adresów przez dhcp w pliku konfiguracyjnym interfejsu.
    Np dla eth0 w pliku ifcfg-eth0 zmienić wartość parametru PEERDNS z yes na no

    Nie polecaj innym serwera DNS, który jest z wewnętrznej sieci tj
    192.168.1.1
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:44
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  10. #29
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Downloads
    9
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    40
    Reputacja
    226

    Odp: urpmi Mandriva

    @POL_ED mógłbyś dodać do skryptu repo z plf, może też z mdf ale te drugie bywają niestabilne.
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  11. #30
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,400
    Wątków
    230
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: urpmi Mandriva

    @ fragless,

    Ależ są dodawane plf.
    Sprawdź
    Kod:
    urpmq --list-url
    Np dla MDV2008.0
    Kod:
    Non-free (2008.0-9) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/release
    Non-free Updates (2008.0-10) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/updates
    Non-free Testing (2008.0-11) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/testing
    Non-free Backports (2008.0-12) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/backports
    plf free 2008.0 ftp://mandriva.contactel.cz/plf/mandriva/2008.0/free/release/binary/i586
    plf non-free 2008.0 ftp://mandriva.contactel.cz/plf/mandriva/2008.0/non-free/release/binary/i586
    Nośniki z mdf mogą wprowadzić problem dla początkujących, tym bardziej jak pójdą mieszane z oficialnymi.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:45
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •