Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
urpmi Mandriva - Strona 3
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: urpmi Mandriva

  1. #21
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: urpmi Mandriva

    Nikt nie może pomóc z konsoli jako rot też otrzymuję np :

    ftp://sunsite.mff.cuni.cz/OS/Linux/D...esis.hdlist.cz
    ...pobieranie nie powiodło się: curl: (28) connect() timed out!
    ...pobieranie nie powiodło się: curl nie powiodło się: zakończono z 28
    nie można uzyskać dostępu do pliku hdlist "main_release", zignorowano nośnik
    nie można zaktualizować nośnika "main_release"
    usuwanie nośnika "main_release"

    Próbuję z różnych serverów i zawsze to samo. Dodam iż Konqueror i Kmail chodzą.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #22
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: urpmi Mandriva

    Czy ze skryptu get_urpmi_2.sh też otrzymujesz taki komunikat ?
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  4. #23
    Avatar DRACO_WAHATEVER
    DRACO_WAHATEVER jest nieaktywny "Jego Upierdliwość"
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte 7VT600P-RZ
      • Procesor:
      • Amd Athlon XP 2600+
      • Karta Graficzna:
      • HiS Excalibur ATI Radeon 9000 pro
      • Karta Dźwiękowa:
      • zintegrowana ac'97 realtek
      • Kernel:
      • 2.6.24.5-desktop-2mnb i 2.6.24.5-laptop-2mnb
    Dystrybucja: Mandriva 2010 One
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    32
    Postów
    2,054
    Wątków
    40
    Siła Reputacji
    273
    Reputacja
    3619

    Odp: urpmi Mandriva

    probowales z roznymi wersjami ?tzn skompresowanymi i nie?

    ( synthesis.hdlist.cz
    hdlist.cz )
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 06.06.2007 o 14:46

  5. #24
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: urpmi Mandriva

    Z pliku otrzymuję to samo:
    Wybrano urpmi dla Mandriva 2007.1

    Zainstalowana wersja : Mandriva Linux release 2007.1 (Official) for i586
    `----------------------------------------------------------

    Aby kontynuować naciśnij klawisz T lub Y ... oraz <ENTER> T
    --09:29:57-- http://mandrivauser.ovh.org/.urpmi1/urpmi_2007_1
    => `/tmp/urpmi1/urpmi_mdv'
    Translacja mandrivauser.ovh.org... 1.0.0.0
    Connecting to mandrivauser.ovh.org|1.0.0.0|:80... nieudane: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie.

    Próbowałem pełną listę i spakowaną. Różne serwery w tym polecane na forum czeskie i francuskie. Sprawdziłem zaporę z nią czy bez jest tak samo.uruchomiłem proxy na neostradę, sprawdziłem router przez który mam połączenie (wszystko OK nie znalazłem też na forum by w jakiś szczególny sposób trzeba było konfigurować router pod Mandrive). Mam typowe pakiety które się zainstalowały z płyty. Co jeszcze mi nie działa to Mozilla, program nie wczytuje stron. Nie wiem, ale może to wina że gdzieś w pliku konfiguracyjnym jest zbyt krótki czas oczekiwania na odpowiedź z serwera? Dodam że wszystko inne chodzi mogę ściągać pliki z ftp.

  6. #25
    Avatar arE
    arE jest nieaktywny Sprzedawca Żywopłotów
    Mężczyzna
    Dystrybucja: Mandriva cooker, gentoo
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Białystok
    Postów
    154
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    9

    Odp: urpmi Mandriva

    Cytat Napisał Toki
    Translacja mandrivauser.ovh.org... 1.0.0.0
    Connecting to mandrivauser.ovh.org|1.0.0.0|:80... nieudane: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie.
    Masz coś nie tak z DNSami. Jak Ci rozwiązuje mandrivauser.ovh.org na 1.0.0.0 to nie ma prawa się połączyć.
    Andrzej.

  7. #26
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    39
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Siła Reputacji
    159
    Reputacja
    1854

    Odp: urpmi Mandriva

    Cytat Napisał arE
    Masz coś nie tak z DNSami. Jak Ci rozwiązuje mandrivauser.ovh.org na 1.0.0.0 to nie ma prawa się połączyć.
    ja bym powiedzial nawet ze "cos nie tak" to delikatne okreslenie. Co sie porzadnie zwalone.....

  8. #27
    Dołączył
    Jun 2007
    Postów
    4
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Odp: urpmi Mandriva

    Dzięki arE za naprowadzenie. Rozwiązałem ten problem może komuś się przyda:

    Jeśli łączysz się przez router i działa KMail i Konqueror, natomiast Mozilla nie wczytuje stron i przy urpmi masz Time out to należy zmienić servery DNS :

    Otwieramy Mandriva->System->Konfiguracja->Konfiguracja komputera->Sieć i internet->Zmiana różnych ustawień internetu. Tutaj tam gdzie jest Pierwszy srewer DNS(opcjonalnie) podświetlamy adres i kopiujemy w puste miejsce jako Drugi server DNS .
    Następnie jako pierwszy server DNS wpisujemy 208.67.222.222 (polecam)
    drugi nasz z pierwszej pozycji np.192.168.1.1
    jako trzeci np. 194.204.152.34 Zatwierdzamy OK

    I wszystko działa Mozilla nawet szybciej od Konquerora
    NIe trzeba resetować komputera jedynie wyłączyć i włączyć programy np. Mozille

    UWAGA! Jeśli po restarcie systemu jest po staremu to należy jeszcze raz powtórzyć
    kroki wyżej i w konsoli jako root ( Czyli w konsoli su i podać hasło) wpisać :

    chattr +i /etc/resolv.conf

    co zatwierdzi zmiany na stałe.
    Co do get_urpmi_2 to super. Więcej takich programów

  9. #28
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: urpmi Mandriva

    Stosowanie polecenia
    Kod:
     chattr +i /etc/resolv.conf
    zalecałbym wyłacznie jako ostateczność.

    Lepiej zablokować to przy nadawaniu adresów przez dhcp w pliku konfiguracyjnym interfejsu.
    Np dla eth0 w pliku ifcfg-eth0 zmienić wartość parametru PEERDNS z yes na no

    Nie polecaj innym serwera DNS, który jest z wewnętrznej sieci tj
    192.168.1.1
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:44
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  10. #29
    Avatar fragless
    fragless jest nieaktywny Alchemik
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Msi K7N2 delta
      • Procesor:
      • alton 2600+
      • Karta Graficzna:
      • Radeon 9600
      • Karta Dźwiękowa:
      • na płycie
      • Monitor:
      • iiyama lm704ut a
      • Kernel:
      • 2.6.27-desktop-0.rc8.2mnb
    Dystrybucja: MDV2010,2free
    Dołączył
    Sep 2005
    Skąd
    Ustroń
    Wiek
    44
    Postów
    995
    Wątków
    109
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    226

    Odp: urpmi Mandriva

    @POL_ED mógłbyś dodać do skryptu repo z plf, może też z mdf ale te drugie bywają niestabilne.
    Wszyscy ludzie wszystko wiedzą...

  11. #30
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,411
    Wątków
    232
    Siła Reputacji
    1272
    Reputacja
    18333

    Odp: urpmi Mandriva

    @ fragless,

    Ależ są dodawane plf.
    Sprawdź
    Kod:
    urpmq --list-url
    Np dla MDV2008.0
    Kod:
    Non-free (2008.0-9) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/release
    Non-free Updates (2008.0-10) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/updates
    Non-free Testing (2008.0-11) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/testing
    Non-free Backports (2008.0-12) ftp://ramses.wh2.tu-dresden.de/pub/mirrors/mandrake/official/2008.0/i586/media/non-free/backports
    plf free 2008.0 ftp://mandriva.contactel.cz/plf/mandriva/2008.0/free/release/binary/i586
    plf non-free 2008.0 ftp://mandriva.contactel.cz/plf/mandriva/2008.0/non-free/release/binary/i586
    Nośniki z mdf mogą wprowadzić problem dla początkujących, tym bardziej jak pójdą mieszane z oficialnymi.
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 11:45
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •