Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Start Linuxa
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Start Linuxa

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Start Linuxa

    Zainstalowałem Linuxa Mandrake 9.2, lecz nie mogę przejść do środowiska KDE lub GNOME. Gdy Linux startuje, wszystko jest ok, lecz potem polazuje się takie coś, gdzie trzeba podać nazwę użytkownika i hasło. Wygląda to mniej więcej tak
    Linux Mandrake 9.2 (Five Star)
    localhost: (tu wpisuję root)
    password (hasło )
    No i wyświetla się konsola
    Jak przejść do środowiska graficznego Czy ktoś może mi pomóc
    Z góry dziękuję

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Wpisz komendę
    Kod:
    startx
    Powinno pomóc.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  4. #3
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    Wpisz komendę
    Kod:
    startx
    Powinno pomóc.
    Albo po zalogowaniu jako root wyedytowac /etc/inittab tak, aby system domyslnie uruchamiał się w trybie graficznym. Jest tam wpis rodzaju:
    Kod:
    id:3:initdefault:
    Tójkę, trzeba zmienić na 5
    A żeby niepotrzebnie nie restartować komputera można też wpisać
    Kod:
    telinit 5

  5. #4
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Jeszcze gwoli ścisłości małe sprostowanie nazwy wątku.
    Linuks to właśnie ta konsola,a ty chcesz uruchomić nakładkę graficzną na niego (KDE,Gnome lub inną).
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Gwoli scislosci - Linux to jadro...
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Elo! Mam pytanko...
    Na wstepie powiem ze nie jestem "masterem" w tym systemie (dopiero dzis zainstalowalem)..
    Moje pytanko brzmi....Jak wejsc do trybu graficznego
    Bo wlaczam (przez probram Vmware) Linuksa i wpisuje login, haslo i jak wpisuje startx :?: :?: ..
    Z gory dziekuje za okazana pomoc.

    Pozdro
    Silo

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Musisz zainstalowac ze zrodel Wine, na nim odpalic Windowsa, a nastepnie spod Windy odpalic VMware i uruchomic tryb graficzny. Aby miec pewnosc, ze to zadziala, uruchom to zdalnie spod FreeBSD.

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    sorka ale niebardzo rozumiem..mozesz przetlumaczyc jak najprosciej (albo wytlumacz mi to przez gg #1793288)

  10. #9
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    sorka ale niebardzo rozumiem..mozesz przetlumaczyc jak najprosciej (albo wytlumacz mi to przez gg #1793288)
    http://rtfm.bsdzine.org

    Nie licz na odp na gg.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  11. #10
    Dołączył
    Feb 2004
    Postów
    1
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Włącz najlepiej trub graficzny w Centrum sterowania mandrake --> Uruchamianie--> DarkBoot i zaznacz Uruchamiaj srodowisko graficzne.....
    ::: dejta spokuj::::

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mysz Dla Linuxa
    By doctorek in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 29.12.2004, 22:20
  2. Instalacja Linuxa Mandrake 10.1 Community
    By adi014 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30.10.2004, 15:22
  3. Pomożcie pokochac linuxa
    By Chlopiec in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 22.05.2004, 11:06
  4. Ciekawe stronki do Linux'a
    By Anonymous in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 17.04.2004, 15:09

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •