Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
INTERNET na sieciowce D-LINKA DWL 520+ pinguje ale to wszys
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: INTERNET na sieciowce D-LINKA DWL 520+ pinguje ale to wszys

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    INTERNET na sieciowce D-LINKA DWL 520+ pinguje ale to wszys

    Mam karte D-Linka DWL 520+ korzystajac z pomocy w postaci wielu HOWTO sciagnalem sobie do niej sterowniki acx100 . zainstalowalem tak jak w opisach duzo ich testowalem. Ostatecznie na dzien dzisiejszy po wpisaniu ping i jakiegos adresu karta mi pinguje ten adres - czylw wg mnie jest dopsze, ale nie do konca bo na pingowaniu sie konczy tzn nie wyswietla mi stron, po wpisanu
    # ftp ftp.republika.pl
    wyskakuje info unknown host
    Czyli net nie dziala. Cala konfiguracja, po zainstalowaniu sterow w oim przypadku jest nastepujaca.
    Zawsze najpier uruchamiam skrypt startowy tak on wyglada:

    ./startnet

    #! /bin/bash

    ifconfig eth1 192.168.0.27
    iwconfig eth1 mode maneged essid PROXIMA nick wokr rate 22M
    iwconfig eth1 ap 00:02:xx:xx:xx:xx // ( i tu podaje nr jaki mam w konfiguracji pod windowsem))
    iwconfig eth1 power on
    route and default gw 192.168.0.1


    To skrypt startowy :/

    plik ifcfg-eth1 w /etc/sysconfig.network-scripts wyglada nastepujaco:

    # /etc/sysconfig/network-script/ifcg-eth1


    DEVICE=eth1
    BOOTPROTO=no
    IPADDR=192/168.0.27 //tu podalem swoje IP wew
    NETMASK=255.255.255.0 // tu maske sieci
    NETWORK=194.204.159.1 // tu serwer DNS

    // informacje o nr wzialem z Windowsa


    neta uruchamiam (powiedzmy) przez wywolanie skryptu ./startnet


    potem juz ping dziala

    po wpisaniu polecenia route wypisuje mi takie info:

    #route

    Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
    192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth1
    127.0.0.0 * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
    default 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth1



    --------------------------------


    a po ifconfig
    #ifconfig eth1

    Link encap: Ethernet HWaddr: 00:08:xx:xx:xx:xx /* tu moj nr sieciowki taki jak pod windowsem - no prawie w win zamiast 08 mam 80 nie wiem czemu ale reszta jest ok wiec linuks to widzi poprawnie chyba NIE ZNAM SIE */
    inet addr: 192.168.0.27 BCAST 192.168.0.255 Mask: 255.255.255.0
    UP BROADCAST RUNNING MULICAST MTU:1500 Metric 1
    RX packets: 1400+ errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
    TX packets: 6 errors: 0 dropped: 0 overruning: 0 carier 0
    colissions 0 txqueuelen:100
    RX bytes: 12302295(11,7 Mb) TXbytes: 514(514.0 B);
    Interrupt: 1a

    --------------------------------


    A po wpisaniu polecenia iwconfig eth1 :

    #iwconfig eth1

    eth1 v0.9.0.3a 11bit ESSID:"tuWpisalemSSIDTakieJakPodWindowsemCzyliNazw eMojegoProvidera" Nickname:"TuNieWiedzialemCoWpisacWpisalemWiecWybra nyDowolnyNick"
    Channel 1 AccessPoint: 00:02:2D:65:96:65 BitTate: 22 Mb/s
    RTS thr: off Fragment thr: off
    Encryption key: off
    Power Menagement 22 Mb/s: on

    -------------------------

    I net nie hula nie wiem co robie zle jak mowie ping juz dziala a nie dzialal pinguje mi co chce wiec wg mnie czlowieka co o linuksie wie niewiele polaczenie z netem jest jakies :/ no bo skad by se bral wartosci ? CO JEST NIE TAK ? POMOZCIE


    H E L P M E

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    69
    Reputacja
    517
    A ustawiłeś adresy DNS w /etc/resolv.conf ?

  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    1
    W pliku /etc/sysconfig/network-script/ifcfg-eth1 w NETWORK podajesz adres swojej sieci a nie adres serwera DNS. W Twoim przypadku powinno to byc 192.168.0.0
    A siec Ci dziala. Nie dziala tylko DNS. Powinienes go wpisac w pliku /etc/resolv.conf jako nameserver=numer. Moze byc ten numer ktory masz podany w tym zlym miejscu. To numer serwera DNS tepsy.

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    NIE POMAGA

    Nie mialem ustawionego DNS poprawilem i w pliku
    /etc/resolv.conf , ktory byl pusty wpisalem

    nameserver-194.204.159.1

    zmienilem rowniez w pliku ifcfg-eth1 NETWORK na 192.168.0.1

    NIC TO NIE ZMIENILO NIESTETY jest tak jak bylo

    CO TERAZ

  6. #5
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    1
    Wpisales
    nameserver-194.204.159.1
    czy
    nameserver=194.204.159.1
    ?
    Bo to dosc istotne...

  7. #6
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Banalne pytanie, ale jak to mówią najciemniej jest zawsze pod latarnią.

    A nie zablokowałeś przypadkiem tych portów w firewallu ?
    Działa Ci TYLKO ping czy jakieś (jakiekolwiek) inne usługi ?
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    CD...

    chyba tylko ping nie wiem jak sprawdzic co innego
    po pingowaniu wchodze w mozille i w pole adresuwpisuje cos po czym od razu mam monit ze nie obejrze se wpisywalem tez
    # ftp ftp.republika.pl
    i w rezultacie mialem
    ftp> unknown host

    Co do postu wyzej wpisalem '=' .

    Nie wiem jak sie blokuje porty w firewallu ale pod winda dziala ok wiec ... nie wiem co i jak

  9. #8
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    1
    No to klopot.
    Dla formalnosci sprawdz jeszcze czy jak wpiszesz w przegladarke IP(np. to forum: 195.136.53.25) czy bedzie dzialac.
    Ale moim zdaniem to dokladnie tylko DNS...
    Tylko co z tym dalej, to musze pomyslec... Moze ktos wymysli cos szybciej...
    "Przybic to do kontuaru, Lordzie Ferguson, i niech licho porwie mleczarzy!"

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •