Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
instalacja PSI 0.9.1 na Mandrake 9.1
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: instalacja PSI 0.9.1 na Mandrake 9.1

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    instalacja PSI 0.9.1 na Mandrake 9.1

    ściągnełem sobie źrudło PSI 0.9.1 z http://psi.affinix.com/?page=download no i rozpakowuje,
    ./configure - leci dobze, i make - a tu zonk. tojest text z konsoli:

    Kod:
    Good, your configure finished. Now run 'make'. 
    
    
    
    [root@localhost psi-0.9.1]# make 
    
    cd libpsi/psiwidgets && qmake -o Makefile 
    
    /bin/sh: line 1: qmake: command not found 
    
    make: *** [libpsi/psiwidgets/Makefile] Błąd 127 
    
    [root@localhost psi-0.9.1]#

    przy linku do pliku jest napisane że potrzebuje Qt 3.1 tylko ja nie wiem jak tościągnąć, zainstalować i w ogule nie wiem co to jest (tak sie domyślam ze może biblioteki ptrzebne do skompilowania). pomóżcie. co mam zrobić ?
    karbos

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    A może przeczytasz ten komunikat jeszcze raz? Nie ma tam słowa o tym, że brakuje QT. Proponuję znaleźć słownik angielsko-polski i przetłumaczyć wszystkie słowa.

    PS
    Nie masz qmake (dziwne, że ./configure tego nie wykrył)

    PPS
    Konto root służy tylko i wyłącznie do administracji. Czynności takie jak kompilacja należy wykonywać na koncie zwykłego użytkownika.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    no nie wiem za bardzo co tu tłumaczyć (ścieżki?). to na pewno o te Qt nie chodzi?
    karbos

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    /bin/sh: line 1: qmake: command not found

    To sobie przetłumacz Doinstaluj pakiet zawierający qmake.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    a jak znależć taki pakiet? bo iwesz ja novice jestem :roll:
    karbos

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    a jak znależć taki pakiet? bo iwesz ja novice jestem :roll:
    Kod:
    urpmi libqt3-devel
    Cholera! Przepraszam. Faktycznie qmake należy do pakietu qt. Coś mi sie z gmake pokręciło

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    i znowu coś nie trybi...
    Kod:
    [root@localhost karbos]# urpmi libqt3-devel
    
    nie można przypisać nośnika "update_source" do konta, gdyż nie istnieje plik listy [/var/lib/urpmi/list.update_source]
    
    nie można uzyskać dostępu do pliku hdlist "urpmi.addmedia contrib", zignorowano nośnik
    
    wszystko zostało już zainstalowane
    karbos

  9. #8
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Siła Reputacji
    32
    Reputacja
    1
    "Przybic to do kontuaru, Lordzie Ferguson, i niech licho porwie mleczarzy!"

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517
    Właśnie też miałem to wkleić
    Ale jeszcze mi przyszło do głowy, żeby ./configure odpalić w ten sposób:
    Kod:
    ./configure --qtdir=/usr/lib/qt3

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    heh. urpmi mam skonfigurowane tak jak jest w tym poscie. te configure z parametrami to nic nie dalo. dalej to samo.
    karbos

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 04.08.2007, 10:03
  2. Instalacja Mandrake 9.1 - błędy
    By DeeL in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09.07.2004, 16:44
  3. Instalacja Mandrake przez FTP
    By daniel_d in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 01.07.2004, 01:37
  4. Instalacja Mandrake 9.2
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 15.12.2003, 09:53

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •