Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
zwaliłem sprawe i nie wiem co robić :)
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: zwaliłem sprawe i nie wiem co robić :)

  1. #1
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    zwaliłem sprawe i nie wiem co robić :)

    chyba zwaliłem całe XFree :twisted:
    historia była taka że se kciałem zainstalować PSI 0.9.1 (zaczyna sie tak niepozornie i spokojnie...) całą chistorie pt. "z psi męczenie sie ciągłe" można przeczytać na forum mandrake-http://www.forum.mandriva.org.pl/viewtopic.php?t=1532 i chrome-http://www.chrome.pl/viewtopic.php?t=494. no i mi ciągle brakowało "ibXss.so.1" no i doszedłem że to jest w pakiecie "XFree86-libs-4.3.99.901-0.1.i586.rpm". no to gościągnełem i instaluje. pojawia sie jakieś okienko że musi usunąć to i tamto żeby zainstalować to klikam [ok] i sobie wyszedłem na chwile z pokoju. ja wrućiłem to nie było okna z instalacją więc se pomyślałem że klikne jeszcze raz na ten plik i sie okienko nie włączyło tylko sie zaczeło wszystko psuć (czcionki nie takie wszystko nie tam co trzeba) no to go restartuje. a po restarcie tylko konsola :roll: . jest na to jakaś rada (oprucz reinstala) ?
    karbos

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    hmmm co to znaczy, że musi usunąć to i tamto - napisz co dokładnie jeśli możesz. Co do startu systemu to jeśli ci wstaje do konsoli (trybu tekstowego - dobrze rozumiem ?) to po podaniu loginu i hasła spróbuj wpisać startx i obacz co się bedzie działo Jeśli nie namieszałeś zbytnio to powinno ruszyć

  4. #3
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    1.Z twojego postu zostały wycięte przekleństwa i został on przeniesiony do właściwego forum.

    2.Może gdybyś poinformował nas co dokładnie pisze Ci kiedy próbujesz uruchmoić tryb graficzny. Bo stwierdzenie że nie działa to trochę mało.

    I postaraj się oduczyć windowsowego nawyku klikania na wszystkim co ci wyrzuci na ekran bo, jak widać na powyższym przykładzie może się to źle skończyć.
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Przypuszczam ze odinstalowales cale oprogramowanie, ktore zalezalo od pakietu XFree, czyli KDE, Gnome i cokolwiek miales. Jesli masz plytki z linuksem to z konsoli jako root wydaj polecenie:
    urpmi kdebase kdelibs kdenetwork rpmdrake drakconf
    To powinno zainstalowac ci te pakiety wlacznie z zaleznosciami (czyli XFree miedzy innymi). Mozesz miec jedynie mala dyskoteke czyli zmienianie plytek. Jeslby byly jakies problemy z zainstalowana niewlasciwa wersja XFree to odinstaluj ja recznie uzywajac
    rpm -e nazwa_pakietu_xfree
    a pozniej postepuj tak jak napisalem wyzej.
    W razie czego pisz do mnie na przez żabe manux@chrome.pl

    pozdrawiam
    Marcin

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    strtx nie działa. nie moge powiedzieć co usunełem bo tego tam dużo było (pamiętam że było napisane że żeby zainstalować ten nowy pakiet musi je usunąć). urpmi tak nie bardzo mi działa bo przez przypadek usunełem pierwszą płyte jako nośnik (jak wiecie jak to zrobić to to jest forum->http://www.forum.mandriva.org.pl/viewtopic.php?t=1539. przy 2 pierwszych plikach nie ma dostępu do pliko hadelist (albo coś w takim stylu).
    karbos

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Jesli masz w miare szybki dostep do sieci (z linuksa) to zamias plytek mozed dodac zrodla pakietow w sieci. Uzyj nastepujacych polecen aby to zrobic:
    urpmi.addmedia main ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9...6/Mandrake/RPMS with ../base/hdlist.cz
    urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9....2/contrib/i586 with ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz
    urpmi.addmedia plf http://mandrakeusers.com/PLF/mandrake/9.2 with hdlist.cz
    urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/u...dates/9.2/RPMS/ with ../base/hdlist.cz

    Repozytorium main odpowiada plytkom instalacyjnym, contrib to dodatkowe pakiety ktore nie zmiescily sie w dystrybucji, updates to wiadomo a plf to dodatkowe zrodlo pakietow tworzonych przez penguin liberation front.

    pozdrawiam
    Marcin

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    To wyzej to oczywiscie dla Mandrake 9.2. Jakiej wersji dystrybucji uzywasz? Dla Mandrake 9.1 polecenia musza wygladac odpowiednio:
    urpmi.addmedia main ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9...6/Mandrake/RPMS with ../base/hdlist.cz
    urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/9....1/contrib/RPMS with ../../i586/Mandrake/base/hdlist2.cz
    urpmi.addmedia plf ftp://mandrake-forum.org/pub/PLF/mandrake/9.1 with hdlist.cz
    urpmi.addmedia --update updates ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/mandrake/u...dates/9.1/RPMS/ with ../base/hdlist.cz

    Wpisuj w jednej linii "urpmi .... with xxx/xxx.cz".

    pozdrawiam
    Marcin

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    44
    Wątków
    11
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    uzywam mandrake 9.1 i sprubowałem z sieci doinstalować to czego brakowało. ale to trwa za dłuuuuuuuuuuuugo... no to zrobie reinstala
    dzięki za pomoc.
    karbos

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: zwaliłem sprawe i nie wiem co robić :)

    chyba zwaliłem całe XFree :twisted:
    historia była taka że se kciałem zainstalować PSI 0.9.1 (zaczyna sie tak niepozornie i spokojnie...) całą chistorie pt. "z psi męczenie sie ciągłe" można przeczytać na forum mandrake-http://www.forum.mandriva.org.pl/viewtopic.php?t=1532 i chrome-http://www.chrome.pl/viewtopic.php?t=494. no i mi ciągle brakowało "ibXss.so.1" no i doszedłem że to jest w pakiecie "XFree86-libs-4.3.99.901-0.1.i586.rpm". no to gościągnełem i instaluje. pojawia sie jakieś okienko że musi usunąć to i tamto żeby zainstalować to klikam [ok] i sobie wyszedłem na chwile z pokoju. ja wrućiłem to nie było okna z instalacją więc se pomyślałem że klikne jeszcze raz na ten plik i sie okienko nie włączyło tylko sie zaczeło wszystko psuć (czcionki nie takie wszystko nie tam co trzeba) no to go restartuje. a po restarcie tylko konsola :roll: . jest na to jakaś rada (oprucz reinstala) ?
    Wystarczy przed "make" wykonać dwa polecenia:

    export PATH=/usr/local/qt/bin:$PATH
    export PATH=$QTDIR/bin:$PATH

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Wiem, To Juz Bylo --- Instalacja Mandrake Na Winxp
    By adeusz in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 07.08.2004, 13:29
  2. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 07.06.2004, 21:39
  3. partycje, wiem wiem, ale....
    By tt48 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 24.01.2004, 22:58

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •