Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Problem z internetem
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z internetem

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    z Domu
    Postów
    10
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem z internetem

    Jestem podłączony do netu przez Kablówke(modem podpięty do sieciówki) I nie moge pdłączyć się do sieci w Knoppixie. Próbowałem jóż ok 2h i nic. Jak to ustawić
    Ja być Lama jwśli chodzi o Linuxa

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Mam podobny problem, tyle z Mandrakem...

    Za cholere nie moge skonfigurowac polaczenia z internetem...
    Lacze sie przez kablowke (Olsztynska Vectra), a wyglada to mniej wiecej tak:
    Komp -> Karta sieciowa -> Modem zewnetrzny -> Internet
    Karta sieciowa zostaje wykryta, wpisuje wszystko co trzeba (ip, maske, dhcp, dns, czyli to wszystko co dowiedzialem sie z Windowsa), a tu nic, zero reakcji...

    Moglby mi ktos powiedziec jak sie dokladnie konfiguruje takowe polaczenie? Ew. jakis poradniczek czy cos w tym stylu.

    Z gory dzieki za pomoc..

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    problem z netem

    proponuję sprubować na Auroxie np 9.2 najpierw w wersji Live bootowanie z płyty. Na ogół odpala od kopa. Jak zadziała zainstalowac i po problenie z netem. Dlaczego nie wiadomo chyba Mandrake nie obsługuje (nieprawidłowo) pobieranie numeru IP od dostawcy (dynamiczne Ip) lub nieprawidłowo obsługuje pewne karty

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    A może tak najpierw powiecie nieco więcej? Np. jaka sieciówka? Z tego co pamiętam, Mandrake miewa problemy z kartami Via Rhine :twisted:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    No wlasnie, mam karte Via, na plycie glownej...
    Myslisz ze to przez Mandrake'a? Zastanawiajace jest to, skoro ja sam wykryl i wrzucil do niej sterownik...

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    647
    Wątków
    18
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    No wlasnie, mam karte Via, na plycie glownej...
    Myslisz ze to przez Mandrake'a? Zastanawiajace jest to, skoro ja sam wykryl i wrzucil do niej sterownik...
    Tak mogl to byc mandrake, mogl zle przypisac sterownik
    <img src='http://siara.moon-station.us/images/signatures/2532798644039441935ad9.gif' border='0' alt='user posted image'>

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Skombinuj sobie ino jakiegoś taniego Realtek'a 8139. U mnie działał bez problemów, czego o Via nie dało się powiedzieć... :twisted:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    problem z Realtek 8139

    Skombinuj sobie ino jakiegoś taniego Realtek'a 8139. U mnie działał bez problemów, czego o Via nie dało się powiedzieć... :twisted:
    Mam Reltek 8139 nie mogę uzyskać połączenia z siecią. Czy poza wpisaniem IP itd..... trzeba jeszcze coś ustawić?

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    35
    Postów
    2,467
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    68
    Reputacja
    517

    Re: problem z Realtek 8139


    Mam Reltek 8139 nie mogę uzyskać połączenia z siecią. Czy poza wpisaniem IP itd..... trzeba jeszcze coś ustawić?
    A moduł załadowałeś? Żeby było wygodniej dopisz coś takiego do /etc/modules.conf :
    Kod:
    alias eth0 8139too
    Oczywiście jeśli używasz modułu 8139too. Taki wpis spowoduje, że przy próbie wykorzystania urządzenia eth0 zostanie załadowany odpowiedni moduł.
    A oprócz samego IP pewnie przydałoby się jakieś DNSy podać...

  11. #10
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Juz wiem, trzeba wylaczyc APIC w BIOSie, wtedy Mandrake powinien obsluzyc kazda sieciwke...

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Internetem
    By trihold in forum Sieć
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 06.02.2005, 13:44
  2. Problem Z Internetem
    By ariv1 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04.01.2005, 16:46
  3. Problem Z Internetem
    By tabaza in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22.09.2004, 22:38
  4. Kolejny Problem Z Internetem...
    By V90 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 16.09.2004, 22:33

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •