Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Mandrake 9.1 i karta WLAN
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Mandrake 9.1 i karta WLAN

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Mandrake 9.1 i karta WLAN

    Wiec, zaczne od tego ze to moj pierwszy linux i mam go od kilku dni.
    Nauczylem sie dopiero tylko podstawowe rzeczy jak kompilowanie wchodzeni do folderow kasowanie itp (to te co pod konsole) a te inne to graficznie narazie jade .
    Mam taki problem otorz mam karte Realteka RTL8180, i pod XPka dziala mi ok, ale pod Mandrake 9.1 pupa, a mianowicie sciagnelem sterowniki z www.realtek.com.tw popatrzylem ze sa tam 2 wersje do Linuxow dowiedzialem sie ze jaka wersje to zalezy od wersjia jadra czy jakos tak i dowiedzialem sie ktora wersja jest dlamnie (z 3.xx) moje jadro to 2.4.21-0.13mdk, i z tego co ktos mi powiedzial i co czytalem musialem po rozpakowaniu edytowac plik makefile i zemianic wersje jadra na taka co mam, zminilem i potem z konsoli wszedlem do tego folderu i wydalem rozkaz "make" i skompilowalo sie ok bo nie nie bylo zadnego errora.
    Z tego wynika ze karta jest w Linuxie zainstalowna prawidlowo, a mam problem z ustawniami zeby chodzila, mainowicie nie wiem co gdzie sie zmiania zeby bylo ok (podejrzewam ze to w pliku wlan ale nie jestem pewnien) prosze o pomoc.
    Mam Linuxa doslownie od niedawna i nie wiem jak sobie z tmy poradzic.
    Moja konfiguracja w XPku dla tej karty to:
    IP: 192.168.201.225
    Maska : 255.255.255.0
    Bramka Netowa: 192.168.201.1
    WEP: (mam 10 cyfr) i indeks klucza ustawiony na 1
    Siec to infrastruktura

    Co i jak mam zmienic zebym mial dobrze to

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    9
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    boze przebacz mi bo grzesze...

    lepij to sprawdz przed uzyciem na powaznym sprzecie... serio.
    1. genaralnie warto skompilowac sobie jadro od nowosci: mozesz wtedy pruspieszyc wszystko etc. etc. oraz wybrac tylko te sterowniki i protokoly ktorych naprawde bedziesz potrzebowac.
    nie wiem czy sterownik do twojej karty jest dostepny w jadrze 2.4 jesli bylbys zrospaczony to zawsze mozesz sprobowac 2.6 ale zdecydowanie nie na tym twoim powaznym sprzecie.
    ok. koniec moralitetow:
    polecenie ifcofig wyswietli ci interfejsy itd.
    wiec w kolejnosci:
    # :D
    man ifconfig

    # zakladajac ze masz przynajmniej dwie karty sieciowe
    #################################################
    # wywalamy karty bo *olera wie jak sa skonfigurowane
    ifconfig eth0 down
    ifconfig eth1 down
    # karta na swiat up ; maska sieciowa nadana zostanie domyslnie w zaleznosci od
    #klasy twojego IP - jesli chcesz to zmienic to dodajesz jeszcze do ifconfid netmask IP_maski
    #albo jakos tak to szlo :D
    ifconfig eth0 twoje_IP up
    # karta do sieci lokalnej,innej
    ifconfig eth1 np_192.168.1.1 up
    # bramka
    route add default gw IP_bramy domyslnej
    ############################################

    potem jeszcze odpalasz firewalla np cos prostego i fajniutkiego:
    http://morizot.net/firewall/gen/index.php
    moze zadziala...

    powinienes tez miec wpisane dnsy w pliku
    /etc/resolv.conf
    w formacie
    nameserver IP_dnsa

    co do WEP to niewiele wiem na ten temat wiec moze ktos kto sie zna napisze cos madrego

  4. #3
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    2
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Coś troche źle zrozumiałeś, nie mam siecowki na skretke tylko na siec bezprewodowa to nie eth0 tylko wlan0, po drugie nie przeczytałeś dokładniej sterowniki skompilwowałem, tylko nie wiem jak ustawic SSID WEP itp, bo w druidzie nie mozna tego robic z tego co mi ktos mowil dla mojej karty bo on obsluguje chyba tylko sieocki kablowe a nie bezprzewodowe.
    Dowiedziałem się również że to się ustawia w pliku wlanup ale jakos sie w tym gubie, tylko ssid mi sie zgadza jak wpisuje cat/proc/rtl8180/status a channel itp to sie nie zgadza.

  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    9
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ups. jakos nie zaczilem i tak z rozpedu...

    w ramach rehabilitacji? mam nadzieje:
    dwa cytaty:
    1. http://www.linuxquestions.org/questions/history/119220

    I set up the wlanup as a startup script, but here are the relevant parts from it (iwpriv stuff).

    /etc/sysconfig/wlan (gets sourced by /etc/init.d/wlan)
    SSID=<network ssid>
    WEPMODE=off
    NETWORKTYPE=infra
    CHANNEL=6

    /etc/init.d/wlan
    # If the modules aren't loaded, load them.
    lsmod | grep "^rtl8180_24x" 2>&1>/dev/null
    if [ $? != 0 ]; then
    insmod /lib/modules/`uname -r`/wlan-ng/rtl8180_24x.o 2>&1>/dev/null
    fi
    lsmod | grep "^priv_part" 2>&1>/dev/null
    if [ $? != 0 ]; then
    insmod -f /lib/modules/`uname -r`/wlan-ng/priv_part.o 2>&1>/dev/null
    fi
    # Turn debugging messages on
    iwpriv wlan0 msglevel 1
    # Settings for the WAP.
    iwpriv wlan0 wlan_para ssid=$SSID
    iwpriv wlan0 wlan_para ssid2scan=$SSID
    iwpriv wlan0 wlan_para networktype=$NETWORKTYPE
    iwpriv wlan0 wlan_para wepmode=$WEPMODE
    # Enable the interface
    iwpriv wlan0 enable
    # This interface should be configured via DHCP:
    # Disabling until wlan0 connects to AP
    #sleep 10
    #dhclient wlan0 2>/dev/null


    ###################################
    2. http://www.linuxvoodoo.com/resources/howto...ysv4/wlanup.txt

    #!/bin/sh
    # This is based on 64bit WEP. If you want to use 128bit WEP change wep40 to wep140
    # and webkey40_1 to webkey140 and remove the remaining webkey40_x lines.
    # Don't forget to set your channel - this should be the same in your WAP.

    # Load module
    # You can also specify the path to this module e.g.
    # /sbin/insmod /path/to/rtl8180_24x.o
    /sbin/insmod rtl8180_24x.o

    #Set SSID and WEP
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para ssid=YOUR_SSID
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para ssid2scan=YOUR_SSID
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para networktype=infra #currently only adhoc and infrastruction mode.
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para authtype=sharedkey #sharedkey or opensystem
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para wepmode=wep40 #or web140 (128bit)
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para wepkeyid=0 #default key
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para wepkey40_1=your_key1
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para wepkey40_2=your_key2
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para wepkey40_3=your_key3
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para wepkey40_4=your_key4
    /sbin/iwpriv wlan0 wlan_para channel=6 # USA

    #Enable card driver
    /sbin/iwpriv wlan0 enable

    #--------------------------
    # Configure wlan0 IP address
    #--------------------------
    # If you're using a static IP:
    /sbin/ifconfig wlan0 192.168.1.180 netmask 255.255.255.0
    echo "$(/sbin/ifconfig wlan0)"
    /sbin/route add -net 0.0.0.0 gw 192.168.1.1

    #Start DHCP
    # If you're using DHCP uncomment these lines and comment
    # the lines above. The sleep option gives DHCPclient some
    # time to negotiate and ggather an ip. You might not need it
    #/bin/sleep 10
    #/sbin/dhclient wlan0



    mam nadzieje ze to pomoze i sorki za wczesniejsze....

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17.12.2004, 21:40
  2. Instalacja Mandrake A Karta Graficzna
    By dewros in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22.11.2004, 18:37
  3. Mandrake i karta sieciowa RTL8029AS
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 26.05.2004, 11:53
  4. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 03.02.2004, 21:28
  5. Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 31.01.2004, 21:40

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •