Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Kilka pytan (LINUX MANDRAKE 9.1)
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Kilka pytan (LINUX MANDRAKE 9.1)

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Kilka pytan (LINUX MANDRAKE 9.1)

    Czy ten linux ma sterowniki do nvidii riva tnt2
    Czy bedzie obsługiwal procka AMD K6-2 500Mhz
    I co trzeba zrobic z partycjami aby go zainstalowac, bo pod FAT32 chyba nie pojdzie?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Jeżeli chodzi o partycje: będziesz potrzebował dwóch partycji. Jedna to ext2 lub ext3. Tam będzie leżał Linux. Druga partycja to swap, czyli pamięć wirtualna. Na FAT32 nie ruszy.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Hmm....

    Bo teraz mam dwie partycje (c: 3GB) i (d:7GB) obie partycje sa w FAT32 wiec zmienic je na NTFS?, ale chce miec win98 i linuxa do wyboru(czytalem gdzies ze sie da zrobic zeby mozna bylo wybierac ktory system sie chce dpalić) to juz nie wiem co robic na c: mam win98, ale chyba z windowsa nie bede mial dostepu do partycji Linuxa. To co robic POMOCY

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Ojojojoj, namieszałeś, namieszałeś, namieszałeś. Nie ma żadnego problemu, żeby Linux i Win98 koegzystowały na jednym dysku. Krótko mówiąc: jeżeli chcesz zachować te dwie partycje Win98 i dodatkowo zainstalować Linuksa, będziesz je musiał nieco "przyciąć" - zmniejszyć ich rozmiar, żeby zrobić miejsce dla partycji Linuksa. Kiedy już wygospodarujesz nieco miejsca, musisz stworzyć:
    1) Partycję ext2 lub ext3 dla głownego systemu plików Linuksa;
    2) Partycję swap, która stanowić będzie pamięć wirtualną dla Linuksa (Win stosuje zamast osobnej partycji jeden plik, tak jako ciekawostkę podaję). Do partycji wymiany nie będziesz mieć dostępu.

    Kiedy już na Twoim kompie wszystkie partycje będą tak jak chciałeś (dla Linuksa daj tak z 1-2GB, dla SWAP, daj 2 x <ilość_ramu_jaką_masz_w_kompie> (jeżeli masz np 256MB RAMu, to nie dawaj 512MB na swap, daj 200MB).

    Jeżeli zaś chodzi o wybór systemu operacyjnego przy starcie komputera, to możesz:
    a) albo skorzystać z darmowego Linuksowego LILO (przy końcu instalacji Linuksa zostaniesz poproszony o jego skonfigurowanie i zainstalowanie: albo na twardzielu, albo na dyskietce; jeżeli wybierzesz dyskietkę, to żeby LILO zadziałał przy starcie komputera, musisz przed włączeniem kompa wsadzić ją do napędu);
    B) albo skorzystać z jakiegoś komercyjnego systemu wyboru systemu operacyjnego, np. PowerQuest BootMagic. Choć BootMagic'a nie polecam. Jest świetny, jeżeli masz np. 2 Windowsy, ale przy Linuksie się gubi i nie spełnia należycie swojej roli.

    Ostatnia kwestia:
    Dostęp do partycji Linuksa, z poziomu Windowsa jest możliwy. Potrzebujesz do tego dwóch rzeczy:
    a) Total Commander'a
    B) wtyczki do Total Commander'a o nazwie Ext2+ Reiser 1.2.

    Kiedy zainstalujesz Totala i wtyczkę, będziesz miał dostęp do partycji z Linuksem, ale w trybie tylko-do-odczytu. Niestety nie znam, żadnego programu, który pozwalałby na dostęp do partycji Linuksowych w trybie do odczytu i zapisu. A szkoda, bo przydałby się :wink:

    Uff... Miałobyć krótko, a jest jak zwykle, jak to mawia pewnien polityk
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Wiec...

    Wiec moge zostawic tamte partycje na FAT32 i zrobic jeszcze dwie na NTFS jedna 1-2GB i jedna okolo 200MB
    A przy nagrywaniu obrazow iso na CD-R zwyczajnie nagrywac i pierwsza plyta zostanie zbootowana czy trzeba cos ustawic?

    Dzieki za POMOC

  7. #6
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141

    Re: Wiec...

    Wiec moge zostawic tamte partycje na FAT32 i zrobic jeszcze dwie na NTFS jedna 1-2GB i jedna okolo 200MB
    Partycje FAT32 (dla Win98) możesz zostawić. Nie myl NTFS z ext2, ext3. NTFS to partycja, z której korzystają systemy operacyjne oparte na Windows NT (Win NT, Win XP, Win 2000, Win 2003). [b]ext2[b] i ext3 to partycje stricte Linuksowskie. Jeżeli chodzi o podane przez ciebie miejsce, powinno wystarczyć na początek, jeżeli nie będziesz za dużo instalował :wink:

    A przy nagrywaniu obrazow iso na CD-R zwyczajnie nagrywac i pierwsza plyta zostanie zbootowana czy trzeba cos ustawic?
    Obrazy ISO płyt musisz nagrać jako obrazy, nie jako pliki. W Nero było chyba: File/Burn image..., ale dokładnie nie pamiętam teraz. W każdym razie, jak nagrasz już płyty, wkładasz płytę nr 1, resetujesz kompa, i, jeżeli wszystko w BIOSie masz ustawione poprawnie, komputer wystartuje z włożonej płyty. Uruchomi się Instalator, który przeprowadzi cię za rączkę po całym procesie instalacji.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    który lepszy???

    A który system plikow jest lepszy ext2 cz ext3?

  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Prawdę mówiąc, nie wiem jaka jest różnica między ext2 a ext3. Wiem tylko, że plugin do Total Commander'a obsługuje bodaj tylko ext2. Więc radzę dać ext2.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    OK a swap to tez oddzielny system plikow tak
    I czy to wszystko da sie zmienic w Partition Magic 8.0?
    I moze sa jakies emulatory do odpalania programow windowsa na linuxie, bo fajnie by bylo miec gg na linuxie

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Tak, swap to oddzielny rodzaj partycji. Nie będziesz mieć do niego dostępu ani z poziomu Linuksa ani z poziomu Windowsa. No bo i po co?
    Tak, wszystko da się bezproblemowo zrobić w Partition Magic 8 (ja mam PM 7, więc w 8 też na pewno zadziała).
    Jeżeli chodzi o uruchamianie progamów Windowsowych pod Linuksem, będziesz musiał zainstalować Wine. Nie uruchomisz wszystkiego, ale sporo rzeczy tak
    A w kwesti Gadu-Gadu: pod Linuksem jest jego odpowiednik: KADU.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Kilka Pytań Odnośnie Mandrake 10.1
    By project_mayhem in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 04.04.2005, 00:44
  2. Jak dlugo dziala wam Linux ?
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 10.08.2004, 23:49
  3. Kilka zasadniczych pytań przed instalacją Mandrake
    By comzit in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12.06.2004, 15:05
  4. Czy Linux może być lepszy od kobiety?
    By NeizD in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30.03.2004, 13:27

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •