Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
prosze o pomoc - oczywiscie modem
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: prosze o pomoc - oczywiscie modem

  1. #1
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    4
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    prosze o pomoc - oczywiscie modem

    Witam. Zdaje sobie sprawe, ze pojawienie sie hasla 'modem' w temacie posta u wielu wzbudza irytuacje, ale zanim zaczniecie bluzgac na mnie prosze przeczytajcie i moze ktos bedzie na tyle dobry ze mi pomoze.

    zainstalowalem mandrake 9.1 (instalacja bez problemow).
    mam winmodem pentagram omen 56i.
    zastosowalem sie do wskazowek, ktore znalazlem w sieci (google) i na roznych stronach.

    strona motoroli, na ktorej powinien byc sterownik mowi do mnie - "We're sorry... The page you requested doesn't exist in this location."
    Poszukalem na motoroli i owszem sa sterowniki pod Red Hat 7.1 - podjalem probe instalacji, ale nic z tego.
    na stronach tecza, pentagram.pl i kilku innych owszem sa sterowniki do w/w modemu ale tylko do windows. pod linuxa - brak.
    probowalem postepowac wedlug instrukcji ktora znalazlem na stronie newbie.linux.pl (artykul instalacja softmodemu). postepowalem zgodnie z instrukcja. po wydaniu komendy "sh listmodem.sh" (dzieki ktorej mialem poznac "Modem Type") otrzymalem informacj ' No Connexant modem found" (moze nie dokladnie tak, ale sens byl taki wlasnie.

    odwiedzilem tez strone http://www.geocities.com/rajeshkizhuveetil...l/downloads.htm

    sciagnalem sterownik, postapilem wedlug instrukcji. niestety. modem jak nie dzialal tak nie dziala.

    strona www.google.com/linux i hasla "pentagram omen 56i" itd., znajduja strony ktore juz odwiedzilem i nie pomoglmy mi.

    kupilem nawet ksiazke A. Podstawczynskiego "Linux. Praktyczne rozwiazania". Info tam zawarte dot modemow sa troche nieaktualne, a poza tym nie dotycza instalacji soft czy winmodemu.
    odnosze wrazenie, ze zrobilem juz wszystko co moglem sam zrobic. jako totalny newbie wiecej nic zrobic nie moge.

    chce przejsc zupelnie na Linuxa, ale bez mozliwosci laczenia sie z siecia nie ma to sensu. do windows nie mam juz sily - kto uzywal wie dlaczego.
    jednak sam sobie nei poradze. bardzo prosze o pomoc. ale konkretna. potrzebuje instrukcji dla totalnego newbie. ktore sterowniki mam wybrac, co zrobic w systemie, etc. licze, ze moze przynajmniej jeden Forumowicz jest w stanie posiwecic mi troche czasu i pomoc.

    jesli ktos moze pomoc bardzo o to prosze. tylko blagam nie odpisujcie mi "poszukaj w sieci". zdaje sobie sprawe ze dla wielu z Was instalacja modemu jest prosta jak odpalenie windows. dla mnie to jednak problem.

    mam nadzieje, ze ktos pomoze.

    pozdrawia
    Marek

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    sprobowalem raz jeszcze zainstalowac modem wedlug instrukcji:

    (Instructions)

    Login as root
    gunzip sm56-gcc2.tar.gz
    tar -xvf sm56-gcc3.tar
    cd sm56-gcc3
    make install

    i po ostatniej komendzie 'make install' wyskoczylo takie cos:

    Kod:
    [root@localhost sm56-gcc3]# make install
    
    make all
    
    make[1]: Entering directory `/home/marek/sm56-gcc3'
    
    echo "Writing Version.c"
    
    Writing Version.c
    
    echo "#define UTS_RELEASE ""`uname -r`""" >version.c
    
    echo "const char __module_kernel_version[] __attribute__((section(".modinfo" ))) = "kernel_version="UTS_RELEASE;">>version.c
    
    echo "#ifdef MODVERSIONS" >>version.c
    
    echo "const char __module_using_checksums[] __attribute__((section(".modinfo"))) = "using_checksums=1";" >>version.c
    
    echo "#endif">>version.c
    
    echo Compiling version.c
    
    Compiling version.c
    
    gcc -DLINUX -D__KERNEL__ -DMODULE -Wall -O -fomit-frame-pointer -o version.a -c version.c
    
    make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione
    
    make[1]: *** [all] Błąd 127
    
    make[1]: Leaving directory `/home/marek/sm56-gcc3'
    
    make: *** [install] Błąd 2
    
    [root@localhost sm56-gcc3]#
    i co z tym fantem zrobic?
    moze jednak ktos pomoze?

  4. #3
    Avatar Borry
    Borry jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: Debian/Freesco/WinXP
    Dołączył
    Nov 2003
    Skąd
    Z mamusi i tatusia
    Postów
    1,531
    Wątków
    38
    Siła Reputacji
    33
    Reputacja
    6
    Brak gcc? A co do instalacji modemu - tu masz adres do strony zoltego - może to Cię na coś naprowadzi - http://www.zolty.friko.pl/articles.php?lng=pl&pg=59
    A oto człowiek który potrafi usypiać cegły.
    --------------------
    JID : borry@chrome.pl (to NIE jest mail)

  5. #4
    Dołączył
    Jan 2004
    Postów
    4
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Dziekuje za odpowiedz.
    W czasie poszukiwań rozwiązania problemu, dowiedziałem się, że nie uruchomie tego modemu pod mandrake 9.1 poniewaz sterowniki (lacznie z w/w strona) pisane byly pod starsze jadra i nie wspolpracuja z nowymi, m.in. z tym zawartym w mandrake 9.1
    nie wiem czy to prawda, bo sie nie znam na tym. ale jesli to prawda to zostaja dwa rozwiazania:
    1. przejscie na strasza dystrybucje (mam RH 7.1) pod ktora sa sterowniki. Niestety to podobno (pewnie to prawda) odetnie mnie od nowszego oprogramowania. Z drugiej strony potrzebuje komputera do pracy, wiec nie wiem czy az tak bardzo ucierpialbym.
    2. kupno nowego modemu zewnetrznego. to jest najprotsze rozwiazanie, ale niestety najdrozsze. Dobry, sprawdzony modem, ktory na 100% uruchomie pod Linuxem kosztuje okolo 300zl.

    chyba bede musial pomeczyc sie pod W jeszcez troche i uzbierac na ten modem, bo docelowo chce pracowac na Linuxie (troche sie juz nauczylem, troche poznalem ten system, zrobilem tzw. "pierwszy krok" i wiem ze to jest to).
    Mysle ze wiecej ludzi przechodziloby na Linuxa, gdyby to przejscie nie wiazalo sie z dodatkowym wydatkiem na sprzet (modem). Ale to juz prosba do programistow (sterowniki).

    Pozdrawiam
    Marek

    ps. za jakis czas napisze tu posta laczac sie spod Linuxa mam nadzieje.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. PROSZĘ O POMOC !!!
    By Anonymous in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 21.04.2004, 22:31
  2. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 06.04.2004, 11:01
  3. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 04.03.2004, 03:38

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •