Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?

  1. #1
    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    10
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?

    Mam płytę ECS K7S5A i Hdd baracuda IV. dysk pod mandarynką chodzi bardzo wolno? Czy można go jakoś przyspieszyć? :evil:

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    hmmmmmm ???

    hehehehe a ma włączone DMA ?
    Ustawisz to w centrum sterowania, nie pamiętam jak na SIS ale na VIA i nForce jest wykrywane i popieprza jak trzeba ...
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Gdansk
    Postów
    20
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Re: hmmmmmm ???

    hehehehe a ma włączone DMA ?
    Ustawisz to w centrum sterowania, nie pamiętam jak na SIS ale na VIA i nForce jest wykrywane i popieprza jak trzeba ...
    Szczerze mowiac, nie znalazlem tam takiego ustawienia, ale moze w kernel logu sprawdzic czy jest ustawione DMA? A jak nie to jak to wlaczyc?

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: hmmmmmm ???

    hehehehe a ma włączone DMA ?
    Ustawisz to w centrum sterowania, nie pamiętam jak na SIS ale na VIA i nForce jest wykrywane i popieprza jak trzeba ...
    Szczerze mowiac, nie znalazlem tam takiego ustawienia, ale moze w kernel logu sprawdzic czy jest ustawione DMA? A jak nie to jak to wlaczyc?
    Też tam szukałem i nie znalazłem DMA

  6. #5
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    hmmmmmmmmm ???

    Ja na nForce 2 mam w centrume sterowania > kontrolery dysku twardego > (do wyboru kilkanaście opcji) ustawione mam trybMA 133 no i chodzi jak trzeba ...

    Na pewno jest tam a jeżeli nie w kontrolerach to ... ni ***** już z tego rozumiem, na pewno tam powinno być. Spróbuj sterownik jakiejś ffirmy załadować może pomoże...
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?

    Mam płytę ECS K7S5A i Hdd baracuda IV. dysk pod mandarynką chodzi bardzo wolno? Czy można go jakoś przyspieszyć? :evil:
    zainstaluj (o ile jeszcze go nie masz) program hdparm.
    Po wpisaniu hdparm -d1 /dev/hdx (gdzie x to numer dysku, w twoim przypadku pewnie hda). Przed wydaniem tego polecenia proponuje wpisac hdparm -Tt /dev/hdx, pozniej hdparm -d1 /dev/hdx i jeszcze raz hdparm -Tt /dev/hdx. Komenda hdparm -Tt /dev/hdx przetestuje szybkosc twojego dysku, a hdparm -d1 /dev/hdx wlaczy dma

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    sprawdź w /var/log/kernel/

    Jeżeli znajdziesz tam taką linijkę :
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hdb: 3331852 sectors (1706 MB), CHS=1024/255/63, DMA
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hde: 60058656 sectors (30750 MB) w/2048KiB Cache, CHS=59582/16/63, UDMA(100) - tzn zmodyfikowaną pod Twój sprzęt, to będzie to oznaczało, że DMA masz włączone (jest to w pliku info zapisane) -. Widzisz ja mam obecnie kontroler raid UDMA 100, który (jak i większość kontrolerów na płytach głównych) posiada funkcję auto ustawień- wykrywania trybu DMA pracy dysku (nie sugeruj się tu windą, w której ten tryb wg. mnie został "wypaczony" i trzeba ręcznej zabawy by go odpowiednio ustawić). Zatem jeśli posiadasz mandrake, powinien automatycznie wykryć i dopasować ustawienia Twojego trybu kontrolera i dysku (tak z reguły się dzieje) - nie sugeruj się też powyższymi postami o jakichś zakładkach w panelach konfiguracyjnych - po prostu sprawdź logi a na 99% znajdziesz tam wpisy z UDMA.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: sprawdź w /var/log/kernel/

    Jeżeli znajdziesz tam taką linijkę :
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hdb: 3331852 sectors (1706 MB), CHS=1024/255/63, DMA
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hde: 60058656 sectors (30750 MB) w/2048KiB Cache, CHS=59582/16/63, UDMA(100) - tzn zmodyfikowaną pod Twój sprzęt, to będzie to oznaczało, że DMA masz włączone (jest to w pliku info zapisane) -. Widzisz ja mam obecnie kontroler raid UDMA 100, który (jak i większość kontrolerów na płytach głównych) posiada funkcję auto ustawień- wykrywania trybu DMA pracy dysku (nie sugeruj się tu windą, w której ten tryb wg. mnie został "wypaczony" i trzeba ręcznej zabawy by go odpowiednio ustawić). Zatem jeśli posiadasz mandrake, powinien automatycznie wykryć i dopasować ustawienia Twojego trybu kontrolera i dysku (tak z reguły się dzieje) - nie sugeruj się też powyższymi postami o jakichś zakładkach w panelach konfiguracyjnych - po prostu sprawdź logi a na 99% znajdziesz tam wpisy z UDMA.
    Lub wpisz hdparm /dev/hd(x) i ujrzysz piekne dma = 1 (on) co oznacza, ze jest wlaczone.

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    ostrożnie z ułatwieniami konfiguracyjnymi w mandrake...

    Chciałbym tutaj ostrzec tych, którzy używają nadmiernie takich nakładek, jak CENTRUM STEROWANIA , MANDRAKE C C itp.. Fakt - są one dopracowane dosyć dobrze jednak w dalszym ciągu zawierają błędy i wg. mnie to co jest łatwe do skonfigurowania powinno się konfigurować ręcznie (od biedy używając linuxconfa- to dobre narzędzie..). Jednak używanie owych nakładek może spowodować, iż system będzie mniej stabilny (na własnym doświadczeniu wiem, iż możemy łatwo w ten sposób przyczynić się do awarii systemu) .... Zatem polecam zaznajomić się z zawartością swojego ./etc ;-) , oraz popróbować wĸłasnymi siłami ustawiać w plikach ręcznie podstawowe parametry pracy systemu... Nie jest to stosunkowo trudne, ale przynajmniej wiemy co robimy.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  11. #10
    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    10
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    juz działa :twisted:

    dzięki działa
    wczesniej miochałem sie z hdparm ale nie wiedzałem jakich parametrów użyć :wink: :twisted: :twisted:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Powolny Mandrake
    By piter10 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 03.04.2005, 09:52

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •