Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?

  1. #1
    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    10
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?

    Mam płytę ECS K7S5A i Hdd baracuda IV. dysk pod mandarynką chodzi bardzo wolno? Czy można go jakoś przyspieszyć? :evil:

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    hmmmmmm ???

    hehehehe a ma włączone DMA ?
    Ustawisz to w centrum sterowania, nie pamiętam jak na SIS ale na VIA i nForce jest wykrywane i popieprza jak trzeba ...
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Gdansk
    Postów
    20
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Re: hmmmmmm ???

    hehehehe a ma włączone DMA ?
    Ustawisz to w centrum sterowania, nie pamiętam jak na SIS ale na VIA i nForce jest wykrywane i popieprza jak trzeba ...
    Szczerze mowiac, nie znalazlem tam takiego ustawienia, ale moze w kernel logu sprawdzic czy jest ustawione DMA? A jak nie to jak to wlaczyc?

  5. #4
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: hmmmmmm ???

    hehehehe a ma włączone DMA ?
    Ustawisz to w centrum sterowania, nie pamiętam jak na SIS ale na VIA i nForce jest wykrywane i popieprza jak trzeba ...
    Szczerze mowiac, nie znalazlem tam takiego ustawienia, ale moze w kernel logu sprawdzic czy jest ustawione DMA? A jak nie to jak to wlaczyc?
    Też tam szukałem i nie znalazłem DMA

  6. #5
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    hmmmmmmmmm ???

    Ja na nForce 2 mam w centrume sterowania > kontrolery dysku twardego > (do wyboru kilkanaście opcji) ustawione mam trybMA 133 no i chodzi jak trzeba ...

    Na pewno jest tam a jeżeli nie w kontrolerach to ... ni ***** już z tego rozumiem, na pewno tam powinno być. Spróbuj sterownik jakiejś ffirmy załadować może pomoże...
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: Czy dysk pod mandrakiem 9.1 może chodzić szybciej?

    Mam płytę ECS K7S5A i Hdd baracuda IV. dysk pod mandarynką chodzi bardzo wolno? Czy można go jakoś przyspieszyć? :evil:
    zainstaluj (o ile jeszcze go nie masz) program hdparm.
    Po wpisaniu hdparm -d1 /dev/hdx (gdzie x to numer dysku, w twoim przypadku pewnie hda). Przed wydaniem tego polecenia proponuje wpisac hdparm -Tt /dev/hdx, pozniej hdparm -d1 /dev/hdx i jeszcze raz hdparm -Tt /dev/hdx. Komenda hdparm -Tt /dev/hdx przetestuje szybkosc twojego dysku, a hdparm -d1 /dev/hdx wlaczy dma

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    sprawdź w /var/log/kernel/

    Jeżeli znajdziesz tam taką linijkę :
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hdb: 3331852 sectors (1706 MB), CHS=1024/255/63, DMA
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hde: 60058656 sectors (30750 MB) w/2048KiB Cache, CHS=59582/16/63, UDMA(100) - tzn zmodyfikowaną pod Twój sprzęt, to będzie to oznaczało, że DMA masz włączone (jest to w pliku info zapisane) -. Widzisz ja mam obecnie kontroler raid UDMA 100, który (jak i większość kontrolerów na płytach głównych) posiada funkcję auto ustawień- wykrywania trybu DMA pracy dysku (nie sugeruj się tu windą, w której ten tryb wg. mnie został "wypaczony" i trzeba ręcznej zabawy by go odpowiednio ustawić). Zatem jeśli posiadasz mandrake, powinien automatycznie wykryć i dopasować ustawienia Twojego trybu kontrolera i dysku (tak z reguły się dzieje) - nie sugeruj się też powyższymi postami o jakichś zakładkach w panelach konfiguracyjnych - po prostu sprawdź logi a na 99% znajdziesz tam wpisy z UDMA.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Re: sprawdź w /var/log/kernel/

    Jeżeli znajdziesz tam taką linijkę :
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hdb: 3331852 sectors (1706 MB), CHS=1024/255/63, DMA
    Aug 25 00:11:08 soba kernel: hde: 60058656 sectors (30750 MB) w/2048KiB Cache, CHS=59582/16/63, UDMA(100) - tzn zmodyfikowaną pod Twój sprzęt, to będzie to oznaczało, że DMA masz włączone (jest to w pliku info zapisane) -. Widzisz ja mam obecnie kontroler raid UDMA 100, który (jak i większość kontrolerów na płytach głównych) posiada funkcję auto ustawień- wykrywania trybu DMA pracy dysku (nie sugeruj się tu windą, w której ten tryb wg. mnie został "wypaczony" i trzeba ręcznej zabawy by go odpowiednio ustawić). Zatem jeśli posiadasz mandrake, powinien automatycznie wykryć i dopasować ustawienia Twojego trybu kontrolera i dysku (tak z reguły się dzieje) - nie sugeruj się też powyższymi postami o jakichś zakładkach w panelach konfiguracyjnych - po prostu sprawdź logi a na 99% znajdziesz tam wpisy z UDMA.
    Lub wpisz hdparm /dev/hd(x) i ujrzysz piekne dma = 1 (on) co oznacza, ze jest wlaczone.

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    ostrożnie z ułatwieniami konfiguracyjnymi w mandrake...

    Chciałbym tutaj ostrzec tych, którzy używają nadmiernie takich nakładek, jak CENTRUM STEROWANIA , MANDRAKE C C itp.. Fakt - są one dopracowane dosyć dobrze jednak w dalszym ciągu zawierają błędy i wg. mnie to co jest łatwe do skonfigurowania powinno się konfigurować ręcznie (od biedy używając linuxconfa- to dobre narzędzie..). Jednak używanie owych nakładek może spowodować, iż system będzie mniej stabilny (na własnym doświadczeniu wiem, iż możemy łatwo w ten sposób przyczynić się do awarii systemu) .... Zatem polecam zaznajomić się z zawartością swojego ./etc ;-) , oraz popróbować wĸłasnymi siłami ustawiać w plikach ręcznie podstawowe parametry pracy systemu... Nie jest to stosunkowo trudne, ale przynajmniej wiemy co robimy.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  11. #10
    Dołączył
    Jun 2003
    Postów
    10
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    juz działa :twisted:

    dzięki działa
    wczesniej miochałem sie z hdparm ale nie wiedzałem jakich parametrów użyć :wink: :twisted: :twisted:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Powolny Mandrake
    By piter10 in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 03.04.2005, 09:52

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •