Zrobiłem parę zrzutów
http://suncez.e-data.net.pl/temp/
Dopisane.
Stronę 5 usunąłem, niechcący zrobiłem fotkę loginu i hasła do ...![]()
Zrobiłem parę zrzutów
http://suncez.e-data.net.pl/temp/
Dopisane.
Stronę 5 usunąłem, niechcący zrobiłem fotkę loginu i hasła do ...![]()
Ostatnio edytowane przez suncez ; 29.01.2006 o 19:59
Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji
Dobry opis Suncez. Jestem poczatkujący i to bardzo a nie miałem żadnych problemów ze zmianą czcionek. Teraz wyglądaja jak trzeba wzrok sie mniej męczy.Pozdro.
Wszystko fajnie ale nie moge znaleźś tego pliku "~/.font.conf" gdzie go mam szukać?Napisał suncez
Plik jest w katalogu domowym użytkownika. Wygodnie dostaniesz się do niego z poziomu Konqueror po włączeniu w menu "Pokaż ukryte pliki" - plik poprzedzony kropką jest plikiem uktytym, tylda i ukośnik oznacza katalog domowy. Z tego fragmentu pliku ważne jest:
Reszta dotyczy wyłączenia antyaliasingu (oryginalnie w Mandrivie możesz tego nie mieć) oraz hintingu (jest wyłączony razem z antyaliasingiem).Kod:<match target="pattern" > <test name="family" qual="any" > <string>Lucida</string> </test> <edit mode="assign" name="family" > <string>Verdana</string> </edit> </match>
Regulamin Forum - lektura obowiązkowa Pytania - jak mądrze je zadawać vbcode - jak formatować tekst w postach Reputacja - jak używać przycisków reputacji
Jeszcze raz dzieki suncez. Teraz to forum wyglada poprawnie.
Jestem dopiero miesiąc na Mandrivie 2006 Free i jestem newbem jeśli chodzi o linuxy. Stosowałem się do intrukcji od początku do końca, ale nadal, gdy nie ma antyliasingu, czcionki wyglądają fatalne w każdej mozliwej aplikacji. Nie mam jak na razie pomysłów co robić. Zmieniłem dpi na 96. FrontType zainstalowałem przy pomocy urpmi. Czionki mam z tcyh paczek co podałeś i ustawiłem je w kofiguracji wyglądu KDE. Wyglądają równie beznadziejnie jak te domyślne bez antyliasingu. Może coś przeoczyłem ważnego. Jakies pomysły?
Z góry dzięki za samo porzeczytanie![]()
Fakt ustawienia dpi na 96 sprawdź poleceniem w konsoli lub poprzez menu KDE ... Informacje o Xserver. Czasem w xorg.conf, dla konfiguracji monitora, może być wpisana opcja "IgnoreEDID", w takim przypadku mogą być pomijane ustawienia dpi.
Ale bardziej mi to wygląda na niepoprawioną bibliotekę libfreetype, zawiodla kompilacja, instalacja lub coś podobnego, a może zainstalowałeś starszą wersję, wtedy system korzysta dalej z nowszej.
Kolega wyżej dobrze Cię nakierował, dodałem trochę od siebie z uwagi na: "jestem newbem jeśli chodzi o linuxy".
Jeśli instalowałeś poprawioną bibliotekę z rpm-a (z plf) to sprawdź czy masz taką, np. u mnie:
Jeśli kompilowałeś ją ze źródeł, to czy na pewno poprawnie to przebiegło? To z jakiej wersji korzysta system możesz podejrzeć np:Kod:[suncez@aisa ~]$ rpm -qa | grep libfreetype libfreetype6-2.1.10-8plf [suncez@aisa ~]$
Jeśli w wyniku polecenia będzie więcej niż jeden plik biblioteki i dowiązanie może to znaczyć, że masz także inną starszą wersję. Aby dowiedzieć się, która jest tą doinstalowaną, sprawdź wersję źródeł biblioteki.Kod:[suncez@aisa lib]$ ls /usr/lib -l | grep libfreetype lrwxrwxrwx 1 root root 20 mar 4 01:04 libfreetype.so.6 -> libfreetype.so.6.3.8* -rwxr-xr-x 1 root root 458980 wrz 20 2005 libfreetype.so.6.3.8* [suncez@aisa lib]$
Ostatnio edytowane przez suncez ; 30.03.2006 o 16:56
No udało się. Miałem małe nieprzyjemności z powodu niemożności uruchomienia x z powodu braku freetype (ale ze mnie głupek), ale naprawiłem to i skompilowałem ze źródełka według Twoich instrukcji. Działa! Rzeczywiście przyjemniej dużo
. Morał: Nie ufać RPMom i nie iść na łatwiznę zawsze (już trzeci rpm mnie podobnie zawiódł).
Dzięki.
Ostatnio edytowane przez Ceceron ; 30.03.2006 o 20:37
A ja właśnie eksperymentowałem ze sterownikami nvidii. Z tymi z ich strony i tymi z plf. No i wyszło mi, że poprawnie działają u mnie te które miałem w PowerPacku lub te ze strony nvidii. A piszę o tym, dlatego że w moim systemie bez zainstalowanych sterowników karty graficznej lub z tymi z plf, czcionki wyglądały znacznie gorzej niż, gdy miałem zainstalowane sterowniki z PP lub oryginalne nvidii... Były jakieś pomniejszone i tłustsze (?)... nie wiem może nie potrafiłem poprawnie skonfigurować systemu dla sterowników z plf.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)