Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Zdalna konsola
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Zdalna konsola

  1. #1
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71

    Zdalna konsola

    Witam

    Mam sobie Mandrake 9.1. Chcialbym sie laczyc z nim tak jak sie laczyc z tym serwerem jakims terminalem graficznym.

    Hmm... Powiem tak jak mam to na Windowsie ;-)
    N jednym kompie jest zainstalowany Terminal Server a ja z domu lacze sie klientem terminala i widze pulpit tego kompa.

    To samo chce zrobic z Linuxem, z tym ze chcialbym sie do linuxa laczyc z Windowsa, bo na moim Linuksie w domu nie mam zainstalowanych X'ow.

    Jak to zrobic i czym to robic

    Dzieki





  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Polecam SSH. Sam z niego korzystam i nie mam z nim problemów. Poza tym, połączenie jest szyfrowane, więc... Dzięki niemu, połączysz się z serwerem SSH (na Linuksie) w trybie tekstowym (konsola / runlevel 3).
    Nie wiem, czy dokładnie zrozumiałem Twojego posta, ale jeżeli chcesz się łączyć zdalnie, z komputerem, na którym zainstalowany jest Linuks, i działać na nim w trybie graficznym, to zapomnij (chyba, że serwer Linuksa ma bardzo szybkie łącze).
    Jeżeli zaś chodzi o klienta SSH pod Winde, polecam, bardzo popularnego, PuTTY.

    PS. SSH działa standardowo na porcie 22
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Nie wiem, czy dokładnie zrozumiałem Twojego posta, ale jeżeli chcesz się łączyć zdalnie, z komputerem, na którym zainstalowany jest Linuks, i działać na nim w trybie graficznym, to zapomnij (chyba, że serwer Linuksa ma bardzo szybkie łącze).
    Serwer stoi na hmm.. 10Mbit Nie jestem pewien, ale cos takiego, albo wiecej. Ale moje lacze w domu ma tylko 512kbps

    Ja lacze sie z serwerem Windows 2003 Server i jego uslugami terminalowymi i dziala to bardzo ladnie.
    Robilem cos podobnego z Solarisem, w Windzie mialem zainstalowany Reflection X i tez to bardzo ladnie dzialalo. Wlasnie sciagam Demo, zobaczymy czy sobie poradzi z Linuxem. Tylko ze caly czas nie wiem co trzeba na tym Linuxie odpalic. :cry:
    Jeżeli zaś chodzi o klienta SSH pod Winde, polecam, bardzo popularnego, PuTTY.

    PS. SSH działa standardowo na porcie 22
    Tak wiem korzystam.





  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Postów
    5
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Re: Zdalna konsola

    Witam

    Mam sobie Mandrake 9.1. Chcialbym sie laczyc z nim tak jak sie laczyc z tym serwerem jakims terminalem graficznym.

    Hmm... Powiem tak jak mam to na Windowsie ;-)
    N jednym kompie jest zainstalowany Terminal Server a ja z domu lacze sie klientem terminala i widze pulpit tego kompa.

    To samo chce zrobic z Linuxem, z tym ze chcialbym sie do linuxa laczyc z Windowsa, bo na moim Linuksie w domu nie mam zainstalowanych X'ow.

    Jak to zrobic i czym to robic

    Dzieki
    TightVNC jest na wszystkie systemy....
    MM

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Konsola: 1024*768 - jak to ustawić?????
    By Marcin_sq9bbf in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 13.06.2004, 10:43
  2. Konsola a Terminal czy toto samo
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13.05.2004, 18:35
  3. Konsola :(
    By Anonymous in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 21.04.2004, 20:31
  4. konsola zamiast kde
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29.03.2004, 10:18

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •