Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Zdalna konsola
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Zdalna konsola

  1. #1
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71

    Zdalna konsola

    Witam

    Mam sobie Mandrake 9.1. Chcialbym sie laczyc z nim tak jak sie laczyc z tym serwerem jakims terminalem graficznym.

    Hmm... Powiem tak jak mam to na Windowsie ;-)
    N jednym kompie jest zainstalowany Terminal Server a ja z domu lacze sie klientem terminala i widze pulpit tego kompa.

    To samo chce zrobic z Linuxem, z tym ze chcialbym sie do linuxa laczyc z Windowsa, bo na moim Linuksie w domu nie mam zainstalowanych X'ow.

    Jak to zrobic i czym to robic

    Dzieki





  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Polecam SSH. Sam z niego korzystam i nie mam z nim problemów. Poza tym, połączenie jest szyfrowane, więc... Dzięki niemu, połączysz się z serwerem SSH (na Linuksie) w trybie tekstowym (konsola / runlevel 3).
    Nie wiem, czy dokładnie zrozumiałem Twojego posta, ale jeżeli chcesz się łączyć zdalnie, z komputerem, na którym zainstalowany jest Linuks, i działać na nim w trybie graficznym, to zapomnij (chyba, że serwer Linuksa ma bardzo szybkie łącze).
    Jeżeli zaś chodzi o klienta SSH pod Winde, polecam, bardzo popularnego, PuTTY.

    PS. SSH działa standardowo na porcie 22
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Nie wiem, czy dokładnie zrozumiałem Twojego posta, ale jeżeli chcesz się łączyć zdalnie, z komputerem, na którym zainstalowany jest Linuks, i działać na nim w trybie graficznym, to zapomnij (chyba, że serwer Linuksa ma bardzo szybkie łącze).
    Serwer stoi na hmm.. 10Mbit Nie jestem pewien, ale cos takiego, albo wiecej. Ale moje lacze w domu ma tylko 512kbps

    Ja lacze sie z serwerem Windows 2003 Server i jego uslugami terminalowymi i dziala to bardzo ladnie.
    Robilem cos podobnego z Solarisem, w Windzie mialem zainstalowany Reflection X i tez to bardzo ladnie dzialalo. Wlasnie sciagam Demo, zobaczymy czy sobie poradzi z Linuxem. Tylko ze caly czas nie wiem co trzeba na tym Linuxie odpalic. :cry:
    Jeżeli zaś chodzi o klienta SSH pod Winde, polecam, bardzo popularnego, PuTTY.

    PS. SSH działa standardowo na porcie 22
    Tak wiem korzystam.





  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Postów
    5
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Re: Zdalna konsola

    Witam

    Mam sobie Mandrake 9.1. Chcialbym sie laczyc z nim tak jak sie laczyc z tym serwerem jakims terminalem graficznym.

    Hmm... Powiem tak jak mam to na Windowsie ;-)
    N jednym kompie jest zainstalowany Terminal Server a ja z domu lacze sie klientem terminala i widze pulpit tego kompa.

    To samo chce zrobic z Linuxem, z tym ze chcialbym sie do linuxa laczyc z Windowsa, bo na moim Linuksie w domu nie mam zainstalowanych X'ow.

    Jak to zrobic i czym to robic

    Dzieki
    TightVNC jest na wszystkie systemy....
    MM

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Konsola: 1024*768 - jak to ustawić?????
    By Marcin_sq9bbf in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 13.06.2004, 11:43
  2. Konsola a Terminal czy toto samo
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13.05.2004, 19:35
  3. Konsola :(
    By Anonymous in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 21.04.2004, 21:31
  4. konsola zamiast kde
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29.03.2004, 11:18

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •