Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Nie moge skonfigurowac netu
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Nie moge skonfigurowac netu

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Nie moge skonfigurowac netu

    Witam,
    Swoja przygode z Mandrake (i w ogole z Linuksem) zaczalem calkiem niedawno, i na razie zatrzymalem sie na skonfigurowaniu polaczenia z internetem. Internet dostarczany mam przez telewizje kablowa, pod Windows 2000 moje ustawienia wygladaly tak: IP - automatycznie, DNS - automatycznie i wlaczone DHCP, (prawda ze dosyc proste?) hmm i wszystko dzialalo...
    Jako ze nie znalazlem w Mandrake opcji wykrywania automatycznego, wrzucilem przebiegle w cmd Windows ipconfig i dostalem takie info: sufix DNS - zalozmycostam.pl, adres IP - xx.xx.208.135, maska 255.255.255.0, brama xx.xx.208.1... juz witam sie z gaska, wprowadzilem numerki w ustawienia eth0 pod Mandrake a tu... dalej nie dziala. W zwiazku z tym mam pytania:
    Co zrobilem zle? albo czego nie zrobilem?
    Czy brama domyslna wg Windows to to samo co ruter wg Mandrake?
    Czy powinienem miec ustawione lan czy cable?
    Gdzie na milosc Boska ustawia sie DNSy?
    Aha, nad tym wszystkim mecze sie w Gnome a Mandrake jest 9.1
    Dzieki i nie bijcie bardzo...
    Pozdrowienia
    Zoltodziob

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Telewizja kablowa... hmm... ICPnet?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Podobne

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    A masz zainstalowanego klienta DHCP?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71

    Jesli DHCP to powinno byc cos takiego

    Powinno byc zainstalowane
    Kod:
    dhcp-client-3.0-2pl2.5mdk
    
    dhcp-common-3.0-2pl2.5mdk
    Sprawdz instalacje samego "client" ale pewnie sa jakies zaleznosci z "common". Myslisz ze masz zainstalowane Nie wiesz jak sprawdzic Wykonaj z roota polecenie
    Kod:
    rpm -qa | grep dhcp
    Jak sie cos wyswietli to bedziesz wiedzial czy jest zainstalowane, czy jednak nie.

    A jesli chodzi o ustawienie eth0 to powinno wygladac mniej wiecej tak:
    w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    Kod:
    DEVICE=eth0
    
    BOOTPROTO=dhcp
    
    ONBOOT=yes
    
    NEEDHOSTNAME=yes
    Tego ostatniego wpisu nie jestem pewien, ale on chyba nazwe komputera sprawdza przy uruchamianiu sieci

    Co do serwerow DNS, to nie wiem gdzie sie wpisuje.
    Ale chyna w /etc/sysconfig/network-scripts/net_resolv.default ale nie jestem pewien. Fakt jest faktem, ze ja mam tam wpisane, ale one chyba sie same dodaly przez DHCP.





  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Jest dokladnie tak jak mowicie, a mimo to nie dziala...
    Klient dhcp jest zainstalowany, ale jak patrze przez #> ifconfig to eth0 wyglada na zupelnie nie skonfigurowana i nie wiem jak sie do tego dobrac
    Dzieki za rady ale co dalej?

  8. #7
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    hmm... z dhcp
    Wpisuj tak:
    ifdown eth0
    ifup eth0

    Ale najpierw wylacz firewalla jesli masz cos tam wlaczonego. Jesli shorewall to wpisujesz
    shorewall clear

    Gdy bedziesz podnosil powinno sie pojawic cos takiego
    Kod:
    [root@serwer root]# ifup eth0
    
    Determining IP information for eth0... done.
    
    [root@serwer root]#
    A w tym /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 masz napisane tak jak wspomnialem ostatnio





  9. #8
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    hm..:)

    Witam.
    Modemy kablowe można podłączyć pod USB,oraz inne wynalazki, lecz większość dostawców netu oferuje podłączenie ów modemu do karty sieciowej -myślę, że masz tą drugą opcję .
    wpisz na konsoli: linuxconf (i kolejno)

    linuxconf - zakładka network.
    dhcp ustaw i powinno działać.
    Jeśli chcesz manulanie skonfigurować net
    musisz podać tak: (w tej samej zakładce):
    oczywiście enable i zaznaczasz opcję manual
    /host name and... (jako adres IP - swój adres wewnętrzny (stały))- pozycja IP adress
    -netmask masz chyba 255.255.0.0 (albo 255.255.255.0)
    -net device -eth0
    -kernel module (tu powinien być wpisany modół odpowiedzialny za pracę Twojej sieciówki - nazwij to sterownikiem
    (resztę możesz zostawić)
    Następnie w DNS podajesz servery dns (kolejność jest ważna)
    potem Routing and gateways i set def... (wpisujesz swoją bramę - i odznaczasz enable routing. Całość potwierdzasz i restartujesz net -
    Będzie działać .
    /ps - Na 99% masz w umowie o dostarczanie netu podane wszystkie parametry - łącznie z bramą... Lecz myślę, że jeśli zaznaczysz dhcp (oczywiście, jeśli masz zainstalowane) to powinno działać, lepiej będzie jednak jeśli skonfigurujesz ustawienia network manualnie.
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  10. #9
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    A najprościej jest ponownie zainstalować Linuksa, to wszystko się samo zainstaluje Kiedyś musiałem tak zrobić (z powodu mojego błędu) i teraz wszystko działa mi automatycznie i jedyne na co zwracam uwagę to to, czy modem jest włączony, kiedy uruchamiam Linuksa
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Pomocy Wl-8310 Nie Moge Zainstalowac!
    By gregb in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10.03.2006, 05:34
  2. KDM- nie mogę się zalogować po wł. GDM!
    By wojciech70 in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 19.01.2004, 10:40
  3. Zrobi ktos?? Jak zainstalowac i skonfigurowac....
    By Druciak in forum mandriva.org.pl
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 08.01.2004, 17:03
  4. nie moge zapisac na floppa
    By cuttokill in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.12.2003, 20:21
  5. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 30.10.2003, 13:18

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •