Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

  1. #1
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854

    [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    zalozenia:
    stary dysk gdzie jest linux --> /dev/hda1 (primaty master)
    nowy dysk gdzie chcemy go przeniesc --> /dev/hdc1 (secondary master)

    Jesli w dystrybucji ktorej uzywasz nie ma lub nie jest uzywane polecenie sudo - wystepujace w wielu miejscach na samym poczatku - wykonaj dana komende jako root pomijajac slowo sudo na samym poczatku. Efekt bedzie identyczny.


    1. Odmontuj wszystkie udzialy dyskowe jakie tylko mozesz. Najlepiej jesli pozostanie tylko zamontowany tylko /
    robimy to np tak:
    sudo umount /jakis/zamontowany/udzial/dyskowy
    2. Zaloz partycje na nowym dysku. Nie ma znaczenia jakiego bedzie rozmiaru. Jednak nie powinna byc mniejsza (to chyba logiczne?)

    robimy to np uzywajac programu cfdisk
    sudo cfdisk /dev/hdc
    Jako typ partycji pozostaw Linux
    Nie zapomnij ustawic partycji jako aktywnej! (opcja Bootable)

    3. Sformatuj partycje, zakladajac n niej system plikow. Ja uzywam reiserFS wiec zrobilem to tak:
    sudo mkfs.reiserfs /dev/hdc1

    4. Zamontuj nowy dysk.
    sudo mount /dev/hdc1 /media/test/
    5. Jesli ciagle jestes w X'ach lub chociaz masz je wlaczone wyjdz z nich!
    Jesli mozesz odlacz dostep do sieci i wylacz wszystkie programy i dzialajace serwery!

    Potem najlepiej przejdz do trybu pojedynczego uzytkownika poleceniem:
    sudo telinit 1
    albo do normalnej konsoli poprzez
    sudo telinit 3
    6. Rozpocznij kopiowanie:
    sudo cp -ax / /media/test
    Teraz mozesz isc na spacer z psem bo to zajmie calkiem sporo czasu... 70GB przenosilem okolo godziny na Pentium D 3GHz i dyskach PATA i SATA

    Jesli mozesz sie przelaczyc na inna konsole mozesz sprawdzac co sie dzieje (i czy w ogole sie cos dzieje) poleceniami:
    watch df
    watch ls -l /media/test
    Po zakonczeniu mozesz sprawdzic czy pliki zostaly przekopiowane poprawnie:
    find / -path /proc -prune -o -path /media/test -prune -o -xtype f -exec cmp {} /media/test{} \;
    Ale nie wydaje mi sie to potrzebne a zajmuje znowu mase czasu...

    7. Zmodyfikuj plik /etc/fstab tak aby odpowiadalo zawartosci nowego dysku. Pamietaj ze mimo ze dysk jest wciaz /dev/hdc to musisz go traktowac jako /dev/hda Tutaj nie napisze jak i co robic bo nie wiadomo co bedziesz mial na dysku. Ja mialem prawie dokladnie to samo tylko partycje byly 2x wieksze.
    Jedynie partycja swap u mnie zmienila nazwe z /dev/hda5 na /dev/hda2 co zaowocowala modyfikacja:
    /dev/hda5 none swap sw 0 0
    na
    /dev/hda2 none swap sw 0 0
    8. Zainstaluj boot loader. Nie potrzebujemy praktycznie niczego po za tym aby w MBR sie znalazlo cos co przeczyta wszystkie nasze pliki i ruszy system.
    Tutaj opis bedzie dwutorowy. Jeden dotyczy LILO a drugi gruba. Ja posiadam GRUB'a wiec nt LILO wiem nie duzo i bedzie to tylko kopia informacji znalezionych gdzie indziej.

    * GRUB
    Wlasciwie wszystko powinno rozwiazac polecenie:
    grub-install --root-directory=/media/test hd2
    jednak u mnie dopiero
    grub-install --root-directory=/media/test/boot hd2
    zainstalowalo wszystko bez komunikatow o klopotach. Stworzylo to dodatkowa strukture w /boot ktora mozna usunac bo nie jest potrzebna

    *LILO
    Przeedytuj plik Edit /media/test/etc/lilo.conf :

    Kod:
    disk=/dev/hdc bios=0x80       # Mowi lilo aby traktowalo 3ci dysk
                                  # tak jakby byl pierwszym
                                  # (BIOS ID 0x80).
    boot=/dev/hdc                 # Instaluj LILO na 3cim dysku
    map=/media/test/boot/map        # Lokalizacja pliku "map".
    install=/media/test/boot/boot.b # plik do przekopiowania na boot sektor twardziela
    prompt                        # Czy pokazywac znak zachety LILO
    timeout=50                    # Po jakim czasie uruchomic standardowy system 
                                  # wartosci sa w 1/10 sek
    image=/media/test/boot/vmlinuz  # Lokalizacja kernela 
                                  # Mozlie ze bedzie trzeba tu wstawic wlasciwa nazwe np:
                                  # "vmlinuz-2.0.35".
        label=linux               # Nazwa
        root=/dev/hda1            # Lokalizacja partycji / na
                                  # nowym dysku. 
        read-only                 # Montuje partycje najpierw tylko do odczytu aby ja sprawdzic
    a zainstaluj lilo poleceniem:
    sudo lilo -C /media/test/etc/lilo.conf
    9. Wylacz komputer. I podlacz nowy dysk w miejsce starego. Po wlaczeniu kompa jesli nie bylo zadnych bledow system powinien dzialac dokladnie tak samo tylko ze z nowego dysku.


    Milej zabawy.
    Ostatnio edytowane przez Sir_Yaro ; 13.06.2007 o 18:55

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Sir_Yaro
    Sir_Yaro jest nieaktywny Były Administrator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ThinkPad T500
      • Procesor:
      • Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8700 @ 2.53GHz
      • Karta Graficzna:
      • ATI HD3650
      • Karta Dźwiękowa:
      • Conexant 20561
      • Monitor:
      • TFT WSXGA+
      • Kernel:
      • 3.2.0-34
    Dystrybucja: Kubuntu 14.04 LTS
    Polska
    Dołączył
    Jan 2004
    Skąd
    Gdansk
    Wiek
    38
    Postów
    3,675
    Wątków
    214
    Downloads
    27
    Uploads
    31
    Siła Reputacji
    158
    Reputacja
    1854

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    Po ponad poltora roku znowu zmienialem dysk i okazalo sie, ze powyzszy opis troche sie zdeaktualizowal. Przede wszystkim dlatego ze lilo juz niemal nigdzie nie jest uzywane, a grub zostal przezemnie opisany na maxa po łebkach.
    Fakt ze przenosilem dane z dysku PATA na SATA tez nie pomagal.

    Po kilku godzinach kiedy moja wscieklosc zagescila tak atmosfere ze mozna bylo juz ja kroic udalo mi sie opanowac caly magiczny proces ponownie.

    dane przekopiowalem poleceniem:
    Kod:
    cp -a /bin /boot /dev /etc /home /lib /lost+found /mnt /root /sbin /tmp /usr /var /media/test
    potem juz recznie przenioslem te kilka niestandardowych katalogow ktore to polecenie nie przenioslo.
    Nastepnie poprawilem /etc/fstab poniewaz zmienila mi sie kolejnosc i nazewnictwo partycji. Tutaj nie pomoge bo nie wiem jak sie u ciebie pozmienialo.
    Jesli twoj linuks uzywa w ww.pliku UUID tak jak na tym przykladzie:
    Kod:
    [yaro]@d[~]$ cat /etc/fstab
    #
    # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
    
    proc /proc proc defaults 0 0
    # Entry for /dev/hda1 :
    UUID=11979042-a2ff-47c9-ae7d-c53be77bd8fa / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
    # Entry for /dev/hdb1 :
    UUID=92426f2f-756d-44a8-811b-093e123215d6 /home ext3 defaults 0 2
    # Entry for /dev/hda3 :
    UUID=47f06bc6-4734-4a36-af29-d9d16c3498f7 /media/hda reiserfs defaults 0 2
    musisz podmienic identyfikatory partycji (UUID=...)
    uzyskasz je za pomoca polecenia blkid.
    Ponizej PRZYKLAD:
    Kod:
    yaro@mediacenter:~$ blkid
    /dev/sda1: UUID="d5228fd9-77c0-450d-85c9-76311ed5e72b" TYPE="swap"
    /dev/sdb1: UUID="575e5482-dfe6-44bf-b721-5ecf2675871b" SEC_TYPE="ext2" TYPE="ext3"
    /dev/sdb2: UUID="cbcc7309-4d2a-412a-bc6a-08d87a3ebb8b" TYPE="swap"
    yaro@mediacenter:~$
    nastepnie:
    przejdz na nowy dysk i tam do katalogu boot/grub/
    odszukaj plik menu.lst i tam przy koncu pliku znajdz pierwszy wpis podobny do tego:
    Kod:
    title           Linux, kernel 2.6.20-13-generic
    root            (hd0,1)
    kernel          /boot/vmlinuz-2.6.20-13-generic root=UUID=737d67ec-9086-4e43-9d25-09fc8cfe85ae ro quiet splash vga=0x317
    initrd          /boot/initrd.img-2.6.20-13-generic
    quiet
    savedefault
    • upewnij sie ze root (hd0,1) wskazuje na wlasciwy dysk.
    • upewnij sie ze root=UUID=... ma wlasciwa wartosc. ma to byc uuid partycji z ktorej ruszasz system (partycja zdefiniowana linię wyzej)


    wylacz komputer, przygotuj jakies livecd do przeprowadzenia ostatniego kroku. Uruchom komputer z liveCD. Nastepnie uruchom konsole i wykonaj jako root:
    Kod:
    grub
    w niektorych systemach (jak ubuntu) musi to byc:
    Kod:
    sudo grub
    pojawi ci sie nowy znak zachety. Wpisz tam:
    Kod:
    find /boot/grub/stage1
    jako wynik otrzymasz:
    Kod:
    root (hd?,?)
    gdzie znaki zapytania beda jakimis liczbami. najczesciej sa to dwa zera.
    nastepnie wpisz to co otrzymales powyzej jako wynik. Czyli NA PRZYKLAD:
    Kod:
    root (hd0,0)
    I na sam koniec zainstaluj gruba:
    Kod:
    setup (hd0)
    i wyjdz z jego powloki:
    Kod:
    quit
    Gotowe!







    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 12

    Komentarze:
     JanlllSobieski  zgadza się   Tego potrzebowałem
    Ostatnio edytowane przez Sir_Yaro ; 13.06.2007 o 22:18

  4. #3
    Avatar pawelst81
    pawelst81 jest nieaktywny Anticristianos
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ECS K7S5A
      • Procesor:
      • AMD Athlon(tm) XP 1700+
      • Karta Graficzna:
      • GF FX 5200
      • Karta Dźwiękowa:
      • SB Live! 5.1
      • Monitor:
      • Getaway FPD1730
      • Kernel:
      • 2.6.27.19
    Dystrybucja: Mandriva Linux 2009
    Dołączył
    Aug 2004
    Skąd
    /dev/???
    Wiek
    36
    Postów
    2,938
    Wątków
    273
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    77
    Reputacja
    681

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    No mi się udało za drugim razem dopiero przenieść system na nowy dysk. A robiłem to tak:
    1. Podpięcie nowego jako primary slave. Utworzenie na nim partycji głównej i swap. Reszta czysta po to, by później, gdy system wstanie dokonać podziału na inne partycje.
    2. Z katalogu głównego "/" przeniosłem wszystko pod mc będąc w telinit 1 do /mnt/hdb1 (bo tam właśnie miałem podpiętą przyszłą partycję systemową na nowym dysku).
    3. I teraz była buba - lilo nie wstało ani grub. I to ani z nowego dysku ani z dyskietki. Zmieniłem odpowiednio fstab, bo nie ładował mi już nic, co jest hdekiem (czyli zachaszowałem wpisy w fstab odnośnie partycji typu /mnt/gdb1 i swapa na nowym dysku. Nie musiałem też zmieniać cyferki dla nowego swapa, bo zmienił się dla niego tylko początek - z hda na hdb. Ale to zachaszowałem, bo po podpiciu nowego dysku w miejsce starego - staje się on przecież hda - primary master). Musiałem niestety skorzystać z windowsa i ściągnąć coś, co zrobi mi dyskietkę startową. Więc pobrałem grubboot.zip dostępny tu:
    http://www.filewatcher.com/m/grubboo...47247.0.0.html
    utworzyłem dysk startowy z grubem, ale pozmieniałem wpisy w pliku menu.lst na takie, jakie miałem w systemie - dosłownie identyczne, z niezmiennymi ścieżkami.
    4.Reset kompa, odpalenie gruba z dyskietki (bo system wywalał bez niej same 99999) i po powstaniu systemu w mcc na nowo zainstalowałem bootloadera. I nic dodać - nic ująć. Wszystko działa.
    5.Acha. W trakcie kopiowania plików na nowy dysk miałem kilka errorów. Głównie dotyczyły plików w folderze /proc. Ale tym się nie ma co przejmować.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein

  5. #4
    Avatar william7
    william7 jest nieaktywny Boy Hotelowy
    Mężczyzna
    Dystrybucja: mdv 2009.1 Spring / Arch Linux
    Dołączył
    Jun 2008
    Postów
    25
    Wątków
    8
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    19
    Reputacja
    1

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    dodam kolejny sposób - mianowicie kopiowanie partycji.

    wystarczy uruchomić liveCd, które ma gparted,
    nastepnie kopujemy partycją gdzie mamy / na miejsce docelowe nowego systemu.

    Po skopiowaniu partycji - należy zmienic wpisy w fstab oraz menu.lst

    Uwaga: skopiowana partycja ma ten sam uuid co orginał - dlatego jeśli system korzysta w fsab z uuid - to należy zmienić wpis uuid na /dev/sdXY - aby uniknąć problemów jesli będziemy mieli zarówno orginał partycji jak i jej kopie.

    =================
    to ja jeszcze polecam chyba najlepszy sposób

    partimage - otóż jest to program (zresztą opisany na forum), który może służyć zarówno do celu backupu systemu jak i jego przenoszenia.

    KLIK
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 14.07.2008 o 19:33

  6. #5
    Avatar VooVoo
    VooVoo jest nieaktywny Ban :(
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Dell
      • Procesor:
      • pentium
      • Karta Graficzna:
      • intel 915
      • Monitor:
      • Dell
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: debian 5.0.1 kde 3.5.10
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    somewhere in ......... Europe ;)
    Postów
    717
    Wątków
    27
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    192
    Reputacja
    2451

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    Panowie - czytam Wasze opisy i jestem zdumiony. Oczywiście Wasze metody może są i wspaniałe, ale ile się nakobinowaliście to Wasze. Ja to robię tak:
    1. Norton Ghost (wersja obojętna startująca z pod dos-a)
    2. Zrzut partycji linuksowych (ile by ich nie było, na inna partycję lub dvd)
    3. Partycjonowanie dysia pod względem zainstalowanych partycji
    4. Przywrócenie partycji z obrazów
    5. Zwykle kłopoty z bootloaderem (rozmiary partycji )
    6. Przyrócenie bootloadera z płyty z opcją rescue
    System wstaje bez nikakich - koniec kropka.

    P.S. do tej pory zawsze przywracałem lilo - nie wiem jak to ma się z grubem
    Pozdrawiam

    "Co, u diabła, mieliście na myśli, wy sku?wysynu, mówiąc, że nie możemy was ukarać?" - odczytał ze swego protokołu kapral, który umiał stenografować" - §22-Joseph Heller

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    Jeśli docelowy dysk (partycja) nie jest mniejszy od oryginalnego, to w bardzo prosty sposób można posłużyć się poleceniem dd.
    Można np. tak (robiąc kopię):
    Kod:
    dd if=/dev/partycja1 of=/katalog/kopia_partycji1.img
    lub od razu stosując kompresję:
    Kod:
    dd if=/dev/partycja1 | gzip > kopia_partycji1.gz
    Można też przenieść od razu, bez robienia kopii partycji:
    Kod:
    dd if=/dev/partycja1 of=/dev/partycja2

    Odzyskanie partycji następuje w ten sposób:
    Kod:
    gzip -dcv kopia_partycji1.gz | dd of=/dev/partycja2
    lub, gdy nie stosowaliśmy kompresji:
    Kod:
    dd if=/katalog/kopia_partycji1.img of=/dev/partycja2

    I teraz dwie uwagi:
    1) W ten sposób można też wykonać zwykły backup partycji.
    2) Jeśli stosujemy ten sposób by przenieść system na nowy dysk, partycja docelowa nie może być mniejszej pojemności niż źródłowa!.

    Jeśli partycja docelowa miała większą pojemność, należy "naprawić" jej prawidłową wartość, gdyż obecnie "ma" taką, jaką miała partycja źródłowa:
    Kod:
    resize2fs -p /dev/partycja2
    Oczywiście należy odpowiednio poprawić wpisy w GRUB i fstab. Można też, dla pewności przeprowadzić skanowanie systemu plików (na niepodmontowanej partycji):
    Kod:
    e2fsck -f -y /dev/partycja2
    partycja1 i prtycja2 należy oczywiście zastąpić swoimi wartościami.

  8. #7
    Avatar redflow
    redflow jest nieaktywny documentation daemon
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • ASUS P5K PRO
      • Procesor:
      • Pentium Dual-Core E5200
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 9500GT
      • Karta Dźwiękowa:
      • HiFime 9018
      • Monitor:
      • EIZO FlexScan S2231W
      • Kernel:
      • 3.12.8
    Dystrybucja: Arch Linux x86_64
    Polska
    Dołączył
    Jul 2004
    Wiek
    42
    Postów
    2,271
    Wątków
    36
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    460
    Reputacja
    6435

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    Będzie trochę OT, ale nie mogę się powstrzymać
    Cytat Napisał VooVoo
    Panowie - czytam Wasze opisy i jestem zdumiony. Oczywiście Wasze metody może są i wspaniałe, ale ile się nakobinowaliście to Wasze. Ja to robię tak:
    1. Norton Ghost (wersja obojętna startująca z pod dos-a)
    Jak mnie pamięć nie myli, to znajdujemy się na forum linuksowym i rozwiązania wymagające instalacji systemu z Redmont są delikatnie rzecz ujmując nieco kontrowersyjne.







    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: -9

    Komentarze:
     VooVoo  nie zgadza się   Uzasadnienie poniżej.
    ... being a Linux user is sort of like living in a house inhabited by a large family of carpenters and architects. Every morning when you wake up, the house is a little different.
    Maybe there is a new turret, or some walls have moved. Or perhaps someone has temporarily removed the floor under your bed.

  9. #8
    Avatar VooVoo
    VooVoo jest nieaktywny Ban :(
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Dell
      • Procesor:
      • pentium
      • Karta Graficzna:
      • intel 915
      • Monitor:
      • Dell
      • Kernel:
      • 2.6.26-2-686
    Dystrybucja: debian 5.0.1 kde 3.5.10
    Dołączył
    Feb 2004
    Skąd
    somewhere in ......... Europe ;)
    Postów
    717
    Wątków
    27
    Downloads
    3
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    192
    Reputacja
    2451

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    To prawda, że znajdujemy się na forum linuksowym i rozmawiamy o przenosinach linukasa na inny dysk oraz z zagadnieniami z tym związanymi. Owszem można być ortodoksem i nie widzieć lub przynajmniej udawać, że się nie widzi innych przyjaznych i funkcjonalnych narzędzi (np: kopalnia zwana hiren's boot cd). Nikt nikogo nie zmusza to korzystania z tej czy innej metody, ale warto mieć wybór.
    A skoro już off off topic - Norton nie należy (jeszcze) do M$, a zamiast M$ dosa, można zastosować dr dos lub caldera dos czy novell dos. Może są jeszcze inne.
    Powtarzam nikt nikogo nie zmusza, ale warto mieć wybór.

    obyśmy zdrowi byli
    Pozdrawiam

    "Co, u diabła, mieliście na myśli, wy sku?wysynu, mówiąc, że nie możemy was ukarać?" - odczytał ze swego protokołu kapral, który umiał stenografować" - §22-Joseph Heller

  10. #9
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOW-TO] Przeniesienie linuksa na nowy dysk

    Jeśli tak bardzo się upierasz przy DOS'ie, to jest jeszcze darmowy FreeDOS.
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 09.07.2008 o 08:52

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •