Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOW-TO] Komputer mi się nie wyłącza
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [HOW-TO] Komputer mi się nie wyłącza

  1. #1
    Avatar Mr.Raggahashish
    Mr.Raggahashish jest nieaktywny Ragguś
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel
      • Procesor:
      • Intel Atom N270 1,6 GHz
      • Karta Graficzna:
      • Intel945GME
      • Karta Dźwiękowa:
      • Realtek ALC662G/268
      • Monitor:
      • 8.9" 1024x600 LED TFT
    Dystrybucja: Lubuntu
    Polska
    Dołączył
    Sep 2004
    Skąd
    /dev/Elbląg_&_Żuławy
    Wiek
    33
    Postów
    2,519
    Wątków
    213
    Downloads
    37
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    180
    Reputacja
    2232

    [HOW-TO] Komputer mi się nie wyłącza

    Twój komupter podczas wyłączania zatrzymuje się na power down i nie chce się automatycznie wyłączyć, tylko musisz w tym celu naciskać w przycisk na obudowie, to tutaj powinieneś znaleźć rozwiązanie swojego problemu

    W przypadku, gdyby poniższe rozwiązanie nie dało porządanych rezultatów i będziesz od razu biegł(a), aby założyć wątek o tym samym problemie, to pamiętaj:

    Opisz wtedy najdokładniej jak umiesz, jak wygląda Twój problem, a w szczególności:
    1. Wypełnij informacje o sprzęcie w swoim profilu.
    2. Podaj również w samym poście jaki masz sprzęt.
    3. Wklej nam jak wygląda Twój plik lilo.conf.


    To by było na tyle. Poniżej zamieszczam najbardziej skuteczne i powszeche dotychczas rozwiązanie owego problemu:

    1. Odnajdź w swoim pliku /etc/lilo.conf następującą linijkę:

    Kod:
    label="linux"
    root=/dev/hda1
    initrd=/boot/initrd.img
    append="devfs=mount acpi=force resume=/dev/hda5 splash=silent"
    vga=788
    a następnie zamień wpis
    Kod:
    acpi=force
    na wpis
    Kod:
    acpi=false
    2. Po zmianie w konsoli jako root przeładuj lilo poleceniem
    Kod:
    lilo -v
    3. Gdy podczas przeładowywania lilo nie wyskakują żadne błędy możesz spokojnie zrestarować komputer i napewno następnym razem linux zamknie Ci się automatycznie bez konieczności naciskania przycisku power w obudowie.
    Ostatnio edytowane przez barcin ; 14.12.2005 o 18:49

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar jaced
    jaced jest nieaktywny mateista
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Gigabyte GA-M59SLI-S5 s.AM2
      • Procesor:
      • Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • GeForce 6600GT 128MB PCI-E
      • Monitor:
      • Iiyama E2472HD
      • Kernel:
      • 2.6.32-5-amd64
    Dystrybucja: Debian GNU/Linux 64bit (testing)
    Dołączył
    May 2005
    Skąd
    Legnica
    Postów
    513
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    236
    Reputacja
    3139

    Odp: [how-to] Komputer mi się nie wyłącza

    Myślę, że dla klikaczy chronicznie nie znoszących ręcznego edytowania jakichkolwiek plików (są tacy) może być przydatna poniższa rada, na uzyskanie podobnego efektu bez bawienia się w ręczną edycję.
    kliknąć menu (gwiazdka)-> system->konfiguracja->konfiguracja komputera następnie w sekcji uruchamianie wejść do -> Konfiguracja sposobu uruchamiania systemu i tam zaznaczyć/odznaczyć (na jednym z kompów u mnie pomogło zaznaczenie na innym odznaczenie) włączanie ACPI ...no i to wszystko (wystarczy tej łopatologii) ...u mnie działało
    Powodzenia
    Linux Registered User#394192
    [JABBER]jaced7@jabber.gda.pl[/JABBER]


  4. #3
    Avatar Przemcio
    Przemcio jest nieaktywny Mandrake 10.1 PP User
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus z serii 8N jakiś
      • Procesor:
      • AMD
      • Karta Graficzna:
      • nVidia 7300
      • Karta Dźwiękowa:
      • on board
      • Monitor:
      • LCD Gateway 19 ''
      • Kernel:
      • 2.6.19
    Dystrybucja: MDK10.1, jakakolwiek
    Polska
    Dołączył
    Dec 2004
    Skąd
    Wielkopolska
    Wiek
    46
    Postów
    1,027
    Wątków
    78
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    58
    Reputacja
    437

    Wink Odp: [how-to] Komputer mi się nie wyłącza

    jaced, fuuuj, no byś się wstydził.
    Tak iść na łatwiznę.
    Przecież to Linuks

    W moim przypadku pomaga to raz po raz ale nie zawsze.
    W każdym razie warto zacząć od eksperymentów w tym konfiguratorze.

    Pozdrawiam
    Przemo
    Cudów nie ma - są tylko cudaki.

  5. #4
    Avatar szuwa 64
    szuwa 64 jest nieaktywny Mugol chmielowy
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Intel D865 PERL
      • Procesor:
      • Intel P4 HT 2.8 GHz(PC),AMD X2(na lapie)
      • Karta Graficzna:
      • MSI GeForce 5200 FX
      • Karta Dźwiękowa:
      • with board
      • Monitor:
      • Belinea 101750
      • Kernel:
      • kernel-2.6.31.-5 (na siduxie)
    Dystrybucja: MDV 2008.1 ,lap - Aptosid "Κῆρες
    Dołączył
    Dec 2005
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    53
    Postów
    841
    Wątków
    68
    Downloads
    49
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    61
    Reputacja
    551

    Odp: [how-to] Komputer mi się nie wyłącza

    U mnie w pliku lilo/conf jest : acpi=ht.Nie pomaga ani włączanie ani wyłączanie ACPI ( w Centrum Sterowania/Program ładujący). Całość wygląda tak :przy próbie wylogowania z systemu albo przełączenia na konto drugiego użytkownika pojawia się bluescreen , który wisi i wisi , a znika dopiero po wcisnieciu przycisku na blaszaku.
    W tym momencie pojawia sie już normalne okno zamykania systemu, w którym po naciśnięciu ESC odczytuję : ,,zatrzymywanie dm...zatrzymywanie menedżera logowania-nieudane''. Cos musiałem popsuć, tylko nie wiem w którym momencie-może jak zaktualizowałem poprzez urpmi system i
    mam teraz w Lilo (przy uruchamianiu compa):
    -windows
    -linux
    -linux -nonfb
    -failsafe
    -linux-smp
    -2612-17smp ?
    ale jak zajrzałem do Centrum st./program ładujący to mam tam tylko :
    -windows
    -linux
    -linux -nonfb
    -failsafe.
    W tejże części przy próbie zmiany , np.:zapisania programu ładującego w inne miejsce dostaję komunikat :
    ,,Instalacja programu rozruchowego nie powiodła się.Wystąpił następujący błąd:
    Fatal : read /dev/fd0: Input/output error''
    Linux user :407394
    "Napić się i jechać ? po co ? kiedy można zajarać i odlecieć..."

    [jabber]cw12@debian.linux.pl[/jabber]


  6. #5
    Avatar czadczad
    czadczad jest nieaktywny Jaskółka Europejska
    Mężczyzna
    Dystrybucja: paczkowana
    Dołączył
    Oct 2005
    Skąd
    Krakau
    Wiek
    36
    Postów
    670
    Wątków
    30
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    63
    Reputacja
    560

    Odp: [HOW-TO] Komputer mi się nie wyłącza

    A masz zainstalowane acpi i acpid jednocześnie? U mnie tylko ta kombinacja działa poprawnie. W lilo nie mam też żadnego wpisu acpi=ht, może dlatego działa

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •