Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problem z KDE przy zalogowaniu jako root
Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z KDE przy zalogowaniu jako root

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Problem z KDE przy zalogowaniu jako root

    Witam!

    Wiem, ze nie powinno sie logowac jako root na xwindow, ale jestem za firewallem w sieci wewnetrznej i traktuje mandrake jako stacje robocza. Denerwuje mnie ciagle wpisywanie hasla roota zeby cokolwiek zmienic jako user, a gdy zaloguje sie jako root pod KDE mam zablokowany pulpit (nie ma ikon itd.) nie bardzo wiem gdzie to zmienic. Prosze o pomoc.

    Pozdrawiam
    RAD

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    z Jarocina
    Postów
    21
    Wątków
    1
    Downloads
    2
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Jeżeli mazsz katalog desktop. to tam możesz sobie potworzyc skróty, ale twórcom KDE przyświecała pewna idea i juz na początku, po zalogowaniu się, masz informacje, że zabawy w XWindow z uprawnieniami roota sa niebezpieczne.
    Ponoć czescy naukowcy wynaleźli teleporter...
    http://hajkju.pl

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Mr. X

    Jest kilka mozliwosci :
    I. zaloguj sie jako root i ustaw haslo na brak
    II. jezeli pod x window wejdziesz do centrum sterowania albo rownie wazny obiekt - to poprosi cie o haslo roota, w okienku ktore wyskoczy bedzie opcja zapamietaj haslo roota
    III. Jest w opcjach zabezpieczen w centrum sterowania opcja ktora pozwala miec pewne prawa tak jak root (czyli zmiany wiekszosci ustawien w linuxie).

    Co do pulpitu na roocie to mozesz potworzyc sobie dowolne skroty albo otworzyc konfiguracje pulpitu i odblokowac ikony... chyba wiesz o co chodzi !

  5. #4
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    hmmmmmmmm ?

    I tu się zgodzić muszę chociaż do do Mr. X i jego pulpitu z ikonami lepiej zrobić sobie jakies panele ... wiadomo, że lepiej nie logowac sie na roota bez potrzeby - aczkolwiek jezeli jestesmy juz na tym rocie to lepiej zebysmy zrobili to co mamy zroic w jak najkrotszym czasie... a pomoc nam moga w tym celu stworzone panele (quick launch). Obloz nimi ekran wokolo, okno beda nieco mniejsze - za to bedziesz mial dostep do calej gamy ikon.... wiecej niz na pulpicie co automatycznie usprawni i przyspieszy prace na koncie roota

    Z pozdrowieniami ... :twisted: Qiub :twisted:
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Zainstalowałem i kasuje

    Witam,

    po namowie znajomych przerzuciłem się po przeszło 4 latach z RH na Mandrake....

    Właśnie wracam na poprzednią dystrybucję.

    JEZU!

    Nie podoba mi się że ktoś mi na roocie nie pozwala działać w Xach (tzn. domyślnie mi to blokuje.... można zmienić ale takie interwencje za mnie doprowadzają mnie do szału). Ludzie kochani zaczynałem od 5.2 Manhattan (RH) (potem po kolei wszystkie wersje wzwyż). Wszystko ustawiałem zawsze sobie sam.... Do wczoraj (do czasu migracji na MDK) używałem tandemu RH + APT + Synaptic (tak tak, nie lubie RH UP2Date).... Parę dni temu poprzez APT zrobiłem upgrade do SEVERNA (beta RH). Całkiem miodnie....

    Wracam... Nie mogę się przyzwyczaić do wielu spraw. DrakControl czy coś takiego jest może i fajne... ale przyzwyczajenie drugą domeną człowieka....

    ehh...

    Wiem, że jest apt + synaptic na MDK. Niemniej wolę wrócić.
    Nie zamierzam tym postem rozpętywać żadnych wojen. Po prostu stwierdzam iż do tej na pewno wspaniałej dystrybucji jaką jest MDK chyba nie przywyknę....

    Przyzwyczajenie drugą domeną człowieka.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim.

  7. #6
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71

    Eeee tam.

    Ja tam szczeze mowiac nie wiem w czym jest problem. Dla mnie tam bylo bez roznicy czy to Mandrake, czy RedHat. Jednak jak zainstalowalem RH9 to zajetosc pamieci w moim kompie wynosilo prawie 200MB po samej instalacji. W Mandrake przy podobnej konfiguracji, wynosilo 60MB. To zdecydowalo dlaczego wybralem Mandrake. Podoba mi sie jeszcze to, ze rpmy nie sa takie kobylaste jak w RH. A co do AutoConfiguratorow, to jak ktos nie chce to nie musi ich uzywac. Ja tam staram sie wiekszosc robic korzystajac z vi przy edycji plikow konfiguracyjnych. Mam 2 komputery, jeden jako serwer (nie ma wogule X-ow zainstalowanych) i Desktop, ktory zostal ogolnie zle zainstalowany, bo nawet nie wybieralem pakietow, bo mi sie nie chcialo ;-).

    Nie mniej jednak musze przyznac ze Mandrake jest dla mnie wygodniejszy, chociaz na serwerku w pracy 2xP133 128RAM caly czas chodzi RH 7.3 i jest mu tam dobrze ;-)

    Ale jeden lubi ogorki, drugi ogrodnika corki.... :twisted:
    Wiec uszanujmy zdanie innych :!:





Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Budowanie Rpm-ów Z Rpms
    By Pankracy in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 27.01.2005, 23:12
  2. Brak Logow W /var/log
    By Sir_Yaro in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 10.08.2004, 07:54
  3. Widze ciemnosc - Klopot z Media Playerem w GUI
    By celmar in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 03.07.2004, 20:28
  4. Problem z Netscape
    By Tomasz Małko in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 22.01.2004, 04:22
  5. Procesów jak mrówków
    By locohamster in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27.12.2003, 18:40

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •