Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Internet
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Internet

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Internet

    na mdk 9.1 nie moge wchodzic na coniektore strony (np. na allegro). pod winda tez mailem taki problem ale byl program ustawiajacy MTU na 1492 i problemy ustaly. jak to ustawic pod linuchem?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    hmmmmm ???

    Pod windowzem nie mogłes wejsc CO ty kombinujesz ?

    A pod mandrake przyznam się nie miałem nigdy takiego problemu ... zrestartuj se czasem kompa albo wyczyść TMP i cache.

    Powodzenia ... :twisted: Qiub :twisted:
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  4. #3
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71

    Re: Internet

    na mdk 9.1 nie moge wchodzic na coniektore strony (np. na allegro). pod winda tez mailem taki problem ale byl program ustawiajacy MTU na 1492 i problemy ustaly. jak to ustawic pod linuchem?
    Gdy wydasz komende pod konsola:
    Kod:
    ifconfig
    i widzisz cos takiego
    Kod:
    eth2   Link encap:Ethernet HWaddr 00:60:8C:32:D4:15
    
         inet addr:192.168.2.1 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
    
         UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    
         RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    
         TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:3
    
         collisions:0 txqueuelen:100
    
         RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:168 (168.0 b)
    
         Interrupt:11 Base address:0x300
    i chcesz zmienic to MTU to mozesz wpisac cos takiego:
    Kod:
    ifconfig eth2 192.168.2.1 mtu 1492
    Wtedy sie MTU zmieni na wartosc taka jak podales i bedzie wygladac mniej wiecej tak:
    Kod:
    eth2   Link encap:Ethernet HWaddr 00:60:8C:32:D4:15
    
         inet addr:192.168.2.1 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
    
         UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1492 Metric:1
    
         RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    
         TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:3
    
         collisions:0 txqueuelen:100
    
         RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:168 (168.0 b)
    
         Interrupt:11 Base address:0x300
    Tesotwalem to na moim komputerze i jak widac cos sie zmienilo. Tyle tylko ze musisz zmienic nazwe interfejsu sieciowego (np. eth0) i adres IP na taki jaki ty masz.
    Od razu uprzedzam ze nie wiem czy po restarcie kompa to zostanie, wydaje mi sie ze nie, mozna napisac cos do skryptow startowych ty to zmienialo.

    Ooooo ale wlasnie sprawdzilem i jak wyedytujesz plik:
    Kod:
    /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    i dodasz tam na koncu:
    Kod:
    MTU=1492
    To powinno dzialac jak nalezy.

    Mam nadzieje ze pomoglem, sprawa okazala sie jednak bardzo prosta ;-)

    Ps. polecam poczytac man ifconfig ja tam nic nie rozumiem, ale moze tobie sie uda





  5. #4
    Dołączył
    Nov 2003
    Postów
    2
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Pytanko, czy wartosc MTU ma znaczenie. Ustawilem sobie 1400 i wlasnie pisze to spod mandrake92. Wczesniej na innym urzadzeniu gdzie mam busyboxa tez ustawilem 1400.
    Czy wieksza wartosc jest lepsza?

    Dlaczego system wypisuje ifconfig jako nieznana komende jak chce to uruchomic z konsoli? Chyba powinna byc w PATH cie ?

    (Mam inet przez ICS-a na winxp i neo-sagem-usb)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Neo+, Mdk10, internet service...
    By Ece in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 23.03.2004, 12:50
  2. siec internet jest ale sie nie widza
    By kelvan in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 09.03.2004, 16:22
  3. Internet i Madrake - problem z serwerem
    By andrew1025 in forum Sieć
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 11.02.2004, 21:09
  4. Jak można oglądać TV przez internet?
    By c4 in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17.12.2003, 20:46
  5. Internet :((((( help mi plizzzz
    By Tomasz Małko in forum Sieć
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 12.12.2003, 09:46

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •