Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
DSL w Mandrake'u 9.1 ale na starym rupieciu
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: DSL w Mandrake'u 9.1 ale na starym rupieciu

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    DSL w Mandrake'u 9.1 ale na starym rupieciu

    Witam.
    Mam taki problem nie moge odpalic DSL'a na Mandrake'u 9.1 (nawet lanu nie moge).

    W /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 mam wpisane:
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=80.55.218.26
    NETMASK=255.255.255.252
    NETWORK=80.55.218.24
    BROADCAST=80.55.218.27
    ONBOOT=yes
    MII_NOT_SUPPORTED=yes

    IP sa wpisane prawidlowe, robilem restart sieci:
    /etc/init.d/network restart

    i net nie chodzi nadal. Modem do DSL nawet na pinga nie odpowiad.

    Problem polega na tym ze to wszystko jest robione na starym kompie i nie moge tam KDE odpalic ani nic tego typu. Przy instalacji jak probowalem skonfigurowac tryb graficzny to sie wieszal komp.

    Komputer ten to:
    Intel PENTIUM 200MHz
    32MB DIMM + 2x16MB SIMM
    S3 Virge DX/GX 4MB
    Seagate 4,3 GB
    2x Karta sieciowa 10/100 (nie pameitam jaka, ale jakas najtansza )
    Na poczatku instalacji nawet pokazalo sie okienko z napisem ze malo zasobow i moze byc problem podczas instalacji.

    Co ja mam zrobic zeby to zaczelo na tym szrocie chodzic

    Na drugim kompie zainstalowalem ten sam system i wszystko poszlo bez problemu. Na poczatku tylko siec nie chodzila, ale cos pogrzebalem w Centrum Sterowania Mandrake i teraz juz smiga

    Prosze o pomoc co z tym zrobic
    Jezeli ktos ma zamiar odpowiadac w sposob typu: "jestes lamer i cienias nie zawracaj nam glowy" to bardzo bym prosil zeby sobie darowal takie odpowiedzi i poprostu nic nie pisal.

    pozdro.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Mr. X

    Proponuje MDK 8.2 ... jest jeszcze dostępny, wymaga mniejszych zasobów... i jeżeli nie potrzebujesz trybu graficznego to mysle, że nie będzie problemu - powinien zmieścić się na dużo mniejszej przestrzeni dyskowej niż MDK 9.x .

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Trybu graficznego nie potrzebuje tylko dlaczego mi nie chce siec dzialac

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71
    Trybu graficznego nie potrzebuje tylko dlaczego mi nie chce siec dzialac
    A moze Multi Network Firewall To jest chyba zrobione na podstawie MDK 8.2. Tylko ze chyba on cos mowi o P 300Mhz i 128RAM.
    No ale mozesz sprobowac, iso plyty instalacyjnej zajmuje ok 250MB.
    Potem chyba cala obsluga przez www.





  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    na takiego rupiecia polecam freesco www.freesco.pl

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Wlasnie mam freesco tylko jest problem z wykryciem sieciowek bo tylko realteka wykrywa a te co sa na "rupieciu" sa jakies inne, ale zrobie podmiane u goscia i bedzie git problem jednak nadal istnieje, a mianowicie dlaczego po ustawieniu k.sieciowej IP, brama, maska i reboocie nie moge spingowac modemu DSL ? (rozwiazania tylko na tryb textowy) ifconfig pokazuje prawidlowe ustawienia.
    dzieki.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Problem istnieje na Mandrake'u bo na freesco pinguje modem.

  9. #8
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71
    Problem istnieje na Mandrake'u bo na freesco pinguje modem.
    ifconfig pokazuje wszystko prawidlowo
    route
    Ja ostatnio mialem problemy z default GW, wpisuje a po restarcie znikal skubaniec, musialem recznie dopisywac do tabeli rutingu. Zrobilem sobie nawet maly skrypt co sam dopisywal przy starcie systemu, ale po reinstalacji Mandrake klopot ten zniknal.

    A mozesz pingowac swoj adres karty sieciowej
    Moze karta nie jest UP ? ;-)





  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    swoje sieciowki moglem pingowac.
    ifup eth0 ? jezeli tak to sieciowki jest up
    jak narazie nikt sobie z tym nie poradzil :/
    problem byl, ale rozwiazanie mi juz nie jest potrzebne bo przyszedl koles i mi freesco uruchomil i ziora yeeeeeeeeee po 4ch dniach
    pozdro i dzieki.

  11. #10
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71
    Gratuluje ;-)





Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Nowy cd rom w starym laptopie.
    By p0w0 in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 05.06.2004, 18:41

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •