Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
DSL w Mandrake'u 9.1 ale na starym rupieciu
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: DSL w Mandrake'u 9.1 ale na starym rupieciu

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    DSL w Mandrake'u 9.1 ale na starym rupieciu

    Witam.
    Mam taki problem nie moge odpalic DSL'a na Mandrake'u 9.1 (nawet lanu nie moge).

    W /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 mam wpisane:
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=static
    IPADDR=80.55.218.26
    NETMASK=255.255.255.252
    NETWORK=80.55.218.24
    BROADCAST=80.55.218.27
    ONBOOT=yes
    MII_NOT_SUPPORTED=yes

    IP sa wpisane prawidlowe, robilem restart sieci:
    /etc/init.d/network restart

    i net nie chodzi nadal. Modem do DSL nawet na pinga nie odpowiad.

    Problem polega na tym ze to wszystko jest robione na starym kompie i nie moge tam KDE odpalic ani nic tego typu. Przy instalacji jak probowalem skonfigurowac tryb graficzny to sie wieszal komp.

    Komputer ten to:
    Intel PENTIUM 200MHz
    32MB DIMM + 2x16MB SIMM
    S3 Virge DX/GX 4MB
    Seagate 4,3 GB
    2x Karta sieciowa 10/100 (nie pameitam jaka, ale jakas najtansza )
    Na poczatku instalacji nawet pokazalo sie okienko z napisem ze malo zasobow i moze byc problem podczas instalacji.

    Co ja mam zrobic zeby to zaczelo na tym szrocie chodzic

    Na drugim kompie zainstalowalem ten sam system i wszystko poszlo bez problemu. Na poczatku tylko siec nie chodzila, ale cos pogrzebalem w Centrum Sterowania Mandrake i teraz juz smiga

    Prosze o pomoc co z tym zrobic
    Jezeli ktos ma zamiar odpowiadac w sposob typu: "jestes lamer i cienias nie zawracaj nam glowy" to bardzo bym prosil zeby sobie darowal takie odpowiedzi i poprostu nic nie pisal.

    pozdro.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Mr. X

    Proponuje MDK 8.2 ... jest jeszcze dostępny, wymaga mniejszych zasobów... i jeżeli nie potrzebujesz trybu graficznego to mysle, że nie będzie problemu - powinien zmieścić się na dużo mniejszej przestrzeni dyskowej niż MDK 9.x .

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Trybu graficznego nie potrzebuje tylko dlaczego mi nie chce siec dzialac

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Trybu graficznego nie potrzebuje tylko dlaczego mi nie chce siec dzialac
    A moze Multi Network Firewall To jest chyba zrobione na podstawie MDK 8.2. Tylko ze chyba on cos mowi o P 300Mhz i 128RAM.
    No ale mozesz sprobowac, iso plyty instalacyjnej zajmuje ok 250MB.
    Potem chyba cala obsluga przez www.





  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    na takiego rupiecia polecam freesco www.freesco.pl

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Wlasnie mam freesco tylko jest problem z wykryciem sieciowek bo tylko realteka wykrywa a te co sa na "rupieciu" sa jakies inne, ale zrobie podmiane u goscia i bedzie git problem jednak nadal istnieje, a mianowicie dlaczego po ustawieniu k.sieciowej IP, brama, maska i reboocie nie moge spingowac modemu DSL ? (rozwiazania tylko na tryb textowy) ifconfig pokazuje prawidlowe ustawienia.
    dzieki.

  8. #7
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Problem istnieje na Mandrake'u bo na freesco pinguje modem.

  9. #8
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Problem istnieje na Mandrake'u bo na freesco pinguje modem.
    ifconfig pokazuje wszystko prawidlowo
    route
    Ja ostatnio mialem problemy z default GW, wpisuje a po restarcie znikal skubaniec, musialem recznie dopisywac do tabeli rutingu. Zrobilem sobie nawet maly skrypt co sam dopisywal przy starcie systemu, ale po reinstalacji Mandrake klopot ten zniknal.

    A mozesz pingowac swoj adres karty sieciowej
    Moze karta nie jest UP ? ;-)





  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    swoje sieciowki moglem pingowac.
    ifup eth0 ? jezeli tak to sieciowki jest up
    jak narazie nikt sobie z tym nie poradzil :/
    problem byl, ale rozwiazanie mi juz nie jest potrzebne bo przyszedl koles i mi freesco uruchomil i ziora yeeeeeeeeee po 4ch dniach
    pozdro i dzieki.

  11. #10
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Gratuluje ;-)





Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Nowy cd rom w starym laptopie.
    By p0w0 in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 05.06.2004, 17:41

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •