Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Konfiguracja XawTV
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Konfiguracja XawTV

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    11
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Konfiguracja XawTV

    Witam
    Mam taki problem,
    jestem poczatkujacym uzytkownikiem Mandrake 9.1, po zainstalowaniu system wykryl mi karte telewizyjna (chipset bt878) i nawet zainstalowal program XawTV, problem w tym ze nie wiem jak tego uzywac ustawilem freqtable na europe-east, TV norm na PAL, co mam zrobic zeby moc ogladac TV? please help

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    hmmmmm ???

    Pierwsze co znajdz cos takiego jak PAL - PL albo PAL - GB
    Drugie co to przeskanuj kanały ... no chyba że masz utomatyczne skanowanie (w co watpie). To prawie jak pod windowsem.
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    11
    Wątków
    6
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ble ble

    hmm, no wiec jest tak, kanaly skanuje w trybie tekstowym poleceniem scantv -o .xawtv (gdzies wyczytalem ze tak sie robi), do wyboru tam mam (tak jak i w xawtv): PAL, PAL-N, PAL-M, PAL-NC i of course jakies NTSC itp, freq table jedyny sensny sie wydaje europe-east (tez gdzies czytalem ze tak ma byc) no i skanowalem na tych wszystkich palach i nic, tzn na PAL i PAL-N nie wykrywa stacji, a na pozostalych dwoch przy wykrywaniu jest duzo kanalow oznaczonych "?". Po odpaleniu xawtv na tych wszystkich kanalach mam sniezacy polsat lub tvn i nie wiem nawet jak dostroic

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Postów
    8
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Tuner TV

    musisz w etc/modules.conf dopisac:
    # TV
    alias char-major-81 videodev
    alias char-major-81-0 bttv
    pre-install bttv modprobe -k msp3400; modprobe -k tuner
    options bttv radio=1 card=70 pll=1
    options tuner type=5
    alias tvcard0 bttv


    I teraz cyfra po card= to karta tv. Przykladowo Pixel view play tv pro ma 37 lub 72 pelna liste znajdziesz na necie. Jak jakas linia juz byla to ja wykasuj.

    Zamiast edycji mozesz tez sprobowac w centrum sterowania mandraka wybrac swoja karte tv i jako tuner PHILIPS Pal_BG (fl1216 and comapatibilne) i tez powinno grac.

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    karta TV

    jezeli kozystasz z naziemnej anteny to jako kraj ustaw wlochy

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No to musze sobie zobaczyć programik opisany powyżej o ile uda się zainstalować. Ale chyba nie Tvime tylko TvTime? Osobiście oprócz XawTV mam Zapping, tyle, że to ustrojstwo po wyłączeniu nie wyłącza głosu i trzeba na chwilkę XawTV odpalić. Ja również przez Centrum Sterowania Mandrake ustawiałem wszystko i działa, nawet radio

    Mam przy okazji pare pytań:
    Czy w Xaw TV jest Telegazeta tak jak w Zapping'u?
    Mam mały problemik, gdy mam jakieś okienko nad Zapping'iem lub XawTV to przez czarne kolory przebija mi obraz programu :shock: Można to jakoś naprawić?

    EDIT: Zainstalowałem TV Time i bardzo fajny programik, chyba najlepszy. Niestety mam problem, w ogóle nie ma kolorów, obraz jest czarno-biały, a co ciekawsze screenshot wychodzi w kolorze. Mam problem z głosem, program ma jakieś widzimisie, raz na kanale jest głos, a raz szum. Co jest?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  8. #7
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    a ustawiłeś na polske czy po prostu włączyłeś

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Ah kochany Mandrake Znów trzeba było wszystko tak samo ustawiać. Jedyne co mnie teraz gnębi to ten głos pod TV Time
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  10. #9
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Może masz kipesko dołączoną antenę, albo ustawiony zły zakres dźwięku.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No to dziwne, bo tak jest tylko na TV Time. Na XawTV, na Zappingu wszystko jest ok. Jeszcze raz przypominam, że raz ten głos jest, a raz nie ma (taka loteria). Owszem mogę za każdym razem zmieniać jakie kolwiek ustawienie związane z głosem, aby wrócił, jednak mija się to z celem.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Xine - Xawtv Wzajemne Oddziaływanie
    By Smurf in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.02.2005, 15:00
  2. Konfiguracja Komputera
    By PressEnter in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04.02.2005, 10:45
  3. Xawtv
    By bobo in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 22.01.2005, 23:27
  4. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 17.02.2004, 00:34

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •