Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Konfiguracja XawTV
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Konfiguracja XawTV

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    11
    Wątków
    6
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Konfiguracja XawTV

    Witam
    Mam taki problem,
    jestem poczatkujacym uzytkownikiem Mandrake 9.1, po zainstalowaniu system wykryl mi karte telewizyjna (chipset bt878) i nawet zainstalowal program XawTV, problem w tym ze nie wiem jak tego uzywac ustawilem freqtable na europe-east, TV norm na PAL, co mam zrobic zeby moc ogladac TV? please help

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    POLSKA
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    hmmmmm ???

    Pierwsze co znajdz cos takiego jak PAL - PL albo PAL - GB
    Drugie co to przeskanuj kanały ... no chyba że masz utomatyczne skanowanie (w co watpie). To prawie jak pod windowsem.
    Chomik Sierściuch - stary "chomik" na nowej drodze

  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łomża
    Postów
    11
    Wątków
    6
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    ble ble

    hmm, no wiec jest tak, kanaly skanuje w trybie tekstowym poleceniem scantv -o .xawtv (gdzies wyczytalem ze tak sie robi), do wyboru tam mam (tak jak i w xawtv): PAL, PAL-N, PAL-M, PAL-NC i of course jakies NTSC itp, freq table jedyny sensny sie wydaje europe-east (tez gdzies czytalem ze tak ma byc) no i skanowalem na tych wszystkich palach i nic, tzn na PAL i PAL-N nie wykrywa stacji, a na pozostalych dwoch przy wykrywaniu jest duzo kanalow oznaczonych "?". Po odpaleniu xawtv na tych wszystkich kanalach mam sniezacy polsat lub tvn i nie wiem nawet jak dostroic

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Postów
    8
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Tuner TV

    musisz w etc/modules.conf dopisac:
    # TV
    alias char-major-81 videodev
    alias char-major-81-0 bttv
    pre-install bttv modprobe -k msp3400; modprobe -k tuner
    options bttv radio=1 card=70 pll=1
    options tuner type=5
    alias tvcard0 bttv


    I teraz cyfra po card= to karta tv. Przykladowo Pixel view play tv pro ma 37 lub 72 pelna liste znajdziesz na necie. Jak jakas linia juz byla to ja wykasuj.

    Zamiast edycji mozesz tez sprobowac w centrum sterowania mandraka wybrac swoja karte tv i jako tuner PHILIPS Pal_BG (fl1216 and comapatibilne) i tez powinno grac.

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    karta TV

    jezeli kozystasz z naziemnej anteny to jako kraj ustaw wlochy

  7. #6
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No to musze sobie zobaczyć programik opisany powyżej o ile uda się zainstalować. Ale chyba nie Tvime tylko TvTime? Osobiście oprócz XawTV mam Zapping, tyle, że to ustrojstwo po wyłączeniu nie wyłącza głosu i trzeba na chwilkę XawTV odpalić. Ja również przez Centrum Sterowania Mandrake ustawiałem wszystko i działa, nawet radio

    Mam przy okazji pare pytań:
    Czy w Xaw TV jest Telegazeta tak jak w Zapping'u?
    Mam mały problemik, gdy mam jakieś okienko nad Zapping'iem lub XawTV to przez czarne kolory przebija mi obraz programu :shock: Można to jakoś naprawić?

    EDIT: Zainstalowałem TV Time i bardzo fajny programik, chyba najlepszy. Niestety mam problem, w ogóle nie ma kolorów, obraz jest czarno-biały, a co ciekawsze screenshot wychodzi w kolorze. Mam problem z głosem, program ma jakieś widzimisie, raz na kanale jest głos, a raz szum. Co jest?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  8. #7
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    a ustawiłeś na polske czy po prostu włączyłeś

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Ah kochany Mandrake Znów trzeba było wszystko tak samo ustawiać. Jedyne co mnie teraz gnębi to ten głos pod TV Time
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

  10. #9
    Dołączył
    Jun 2003
    Skąd
    wawa - bemowo
    Postów
    78
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Może masz kipesko dołączoną antenę, albo ustawiony zły zakres dźwięku.

  11. #10
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Jastrzębie
    Postów
    19
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    No to dziwne, bo tak jest tylko na TV Time. Na XawTV, na Zappingu wszystko jest ok. Jeszcze raz przypominam, że raz ten głos jest, a raz nie ma (taka loteria). Owszem mogę za każdym razem zmieniać jakie kolwiek ustawienie związane z głosem, aby wrócił, jednak mija się to z celem.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Krzysztof

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Xine - Xawtv Wzajemne Oddziaływanie
    By Smurf in forum Multimedia
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.02.2005, 14:00
  2. Konfiguracja Komputera
    By PressEnter in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 04.02.2005, 09:45
  3. Xawtv
    By bobo in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 22.01.2005, 22:27
  4. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 16.02.2004, 23:34

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •