Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Problem z uruchomieniem modemu w Mandrake 9.1
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem z uruchomieniem modemu w Mandrake 9.1

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    Problem z uruchomieniem modemu w Mandrake 9.1

    Witam wszystkich!
    Jestm nowyn użytkownikiem Mandrake 9.1, zainstalowałem go jakiś czas temu raczej bez problemów i nabieram coraz większej ochoty by poznać go jeszcze głębiej, mam wiele pytań ale najważniejszym jak narazie jest możliwość korzystania z internetu za pomocą tego systemu. Na komuterze mam dwa systemy Linux Mandrake i Windows. Modem który posiadam to Pentagram Hex2 ze sterownikami do Linuxa, mam też ustawione połączenie do internetu lecz gdy usiłuję się połączyć pojawia sie komunikat "modem nie odpowiada" Sprawdzałem jest prawidłowo podłączony i dowiązany. Gdzie jest problem? Jak sobie z tym poradzić? Może jest jakaś książka w której będą opisane porady do Linuxa Mandrake? Proszę o pomoc.
    Daniel

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Witam.
    Zakłądam, że masz wszystkei diale itp zainstalowane. problem tkwi na moje w konfiguracji samego połączenia z siecią .. Najprościej dla Ciebie -jeśli jesteś początkującym użytkownikiem skonfigurować to z auto kreatora w Xsach- (Mandrake control center) - tam znajdziesz zakładkę, auto konfiguracjii- z wykrywaniem modemu również..
    Sprawdź także czy poprawnuie sakonfigurowałeś modem, jeśli chodzi o porty..

    Najgorsze natomiast, jeśli sterownik twój nie został wkompilowany w jądro. Wówczas musisz wkompilować sterownik w jądro i pobawić się w proces kompilacji
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Gdynia
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    sobi dziękuję, że się zainteresowałeś, może zacznę od tego, że po przeczytaniu Twojej wiadomości jestem jeszcze bardziej zakręcony niż byłem, już nie jestem taki pewny czy mój modem jest dobrze zainstalowany w systemie ale w Centrum Sterowania Mandrake w zakładce "Sprzęt" modem został prawidłowo wykryty, sprawdziłem, natomiast w zakładce "sieć" gdy włączyłem "druida" ustawiania połączenia internetowego, wybieram modem oraz pozostałe ustawienia jak w windowsie, proces przebiega "raczej" pomyślnie ale gdy testuję połączenie program KPPP wyświetla komunikat "/etc/resolv.conf", że nie ma pliku a następnie "modem nie odpowiada"

    mam kilka pytań, jeśli mógłbyś na nie odpowiedzieć byłbym wdzięczny:
    1 co to są "diale" i jak je zainstalować?
    2 jak sprawdzić jakiego portu powinien użyć modem i jak to skonfigurować?
    3 jak sprawdziś poprawność wkompilowania sterownika w jądro?
    4 jak użyć "net monitora i mcc" do sprawdzenia modemu?

    to i tak nie wszystkie pytania i chyba lepiej bedzie jeśli odeślesz mnie do jakiejś fachowej literatury, tylko jakiej?

    pozdrawiam Daniel

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Problem Z Uruchomieniem Mandrake 10.1
    By adam-as in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28.03.2005, 01:03
  2. Problem Z Uruchomieniem Mandrake 10...........
    By sztajn in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14.02.2005, 19:44
  3. Problem Z Uruchomieniem Mandrake
    By Jacho in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 18.09.2004, 11:16
  4. Mandrake Move - problem z uruchomieniem
    By jordan_majel in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 23.05.2004, 19:03
  5. problem z uruchomieniem Mandrake 9.2 po instalacji
    By darkus in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 18.05.2004, 10:09

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •