Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Wieszanie sie Mandrake 9.1
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wieszanie sie Mandrake 9.1

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Wieszanie sie Mandrake 9.1

    Witam wszystkich,
    podczas pracy z linuxem (jestem poczatkujacy - nawe bardzo) czesto mi sie zawiesza tzn stoi wszystko (tak jak w windzie 98, me i innych starszych bo z serii nt mi sie dobrze pracuje). Nie wiem od czego to zalezy. Moze trzeba cos uaktualnic. Tylko co i skad to wziasc. Moze spotkal sie ktos z czyms takim na mandrake?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    re :)

    Witam.

    Na to, że Twój linux się zawiesza może skladać się wiele przyczyn...(choćby źle skonfigurowany sprzęt)
    W sumie nieopisałeś dokładnie problemu.
    Zobacz w logach /var/log - tam powinien być zapisany Twój problem. Zadam Tobie dwa pytania. Posiadasz wogóle partycję wymiany swap?, oraz podczas jakich czynności zawiesza się Tobie twój linux?
    Widzisz. Często jest tak, że jakaś aplikacja (niedopracowana) spośród środowiska graficznego wywiesza system na amen. Ja się także spotkałem z wadliwie działającym na Mandrake 9.0 DHCP- to w moim przypadku zawieszało system.

    Zatem popatrz w logi i dokładniej sprecyzuj problem podczas czego się Twój linux "zawiesza". Dobrze by było, jakbyś też podał listę dostępnego sprzętu, jaki posiadasz (procesor, karty, itp).
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    re2

    Mój sprzęt to: Celeron 2,3 GHz; 512MB RAM (400MHz); Grafika GeForce FX5200 Pro/660 TV/DVI, Płyta główna GigaByte GA-8IPE1000; Dysk Western Digital 80GB 7200 8MB; nagraywarka Liteon; DVD Liteon; Stacja Dyskietek oraz obudowa. hehe Bardziej szczegółowo sie nie da. ogolnie to juz mialem problemy z linuxem na tym komputerze a mianowicie nie chcial mi sie nawe uruchomic linux aurox 9 wec i tym samym pewnie i RH 9 by sie zacial. Wina chyba byla grafika ale teraz mi dziala nawetdobrzewiec nie powinno byc zle. Sterowniki dlaem GeForce FX wiec chyba ok. am dodatkowo karte sieciowa Realtek oraz karte TV Aver TV Studio (dziala na linuxie) karte dzwiekowa mam zintegrowana AC'97.

    Co do logow to wlasnie zagladalem tam i nie wiem w ktorym szukac bo mam tego bardzo duzo. Wgralem linuxa troche pelniejszczego tzn wiecej narzedzi na serwr bo chcesie nauczyc postawic serwer na linuxie do sieci na sdi a potem na gotowo zrobic to samo ale na slabszym moim starym komputerzei wkoncu zrezygnowac z routera.

    Co do partycji SWAP to jest ona i chyba wszystko z tym ok bo ogolnie przeznaczylem 10GB na linuxa i na tych 10GB instalator zrobil sobie partycje tak jak chcial. Nie integrowalem w to bo jak narazie malo kumam to wszystko.

    Zawieszal mi sie zazwyczaj bz powodu i nie przy tej samej czynnosci. Czasem jakprzegladalem www a czasem jak pisalem na kadu.

    Dzieki za poprzednigo posta. Przynajmneij juz wiem mniej wicej gdzie sa logi

  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Może jakieś problemy ze sprzętem? Mój serwer (tzn. ten który mam pod opieką) zawieszał się bardzo, bardzo często. Wymiana pamięci, płyty, procesora i hdd nic nie dała. Winna była ..... klawiatura :!: :!: :!:
    Po wymianie klawiatury na nową i włożeniu starych "flaków" wszystko działa bez zarzutu!
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Po wymianie klawiatury na nową i włożeniu starych "flaków" wszystko działa bez zarzutu!
    tak sie wlasnei zastanawialem tez nad klawiatura bo 2 razy to sie zawiesil podczas pisania na kadu i raz albo tez dwa jak pisalem smsa na www. Wiec moze i tu tkwi problem. Wymieniac to jednak nie bede bo komp ma zaledwie 1,5 miesiaca wiec klawiatury jeszcze nei dotarlem ale moze pogrzebie w ustawienaich klawiatuy bo mzo trzeba zmienic typ albo cos podobnego.

  7. #6
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1
    Zamień się z jakimś kumplem klawiaturą na tydzień i będziesz wiedział, co i jak. To najszybszy sposób.
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    29
    Reputacja
    1

    re :)

    Zapomniałeś jeszcze o monitorze hehe .. Otórz Mandrake też jest z "rodziny" Red Hata - ma z nim bardzo dużo wspulnego.)

    Co ja mogę teraz tobeie poradzić. A- może faktycznie to wina grafiki (w sęsie zły ster. od karty graficznej), B zawiesza sie tobie przy smsach i kadu- zakładając, że używasz konqueror`a obie aplikacje wykorzystują pare podobnych bibliotek (nie będę się rozgraniczał jakich) - może wina tkwi w bibliotekach (lib)..
    Niesądzę, żeby to była klawiatura- ale nigdy nic nie wiadomo.

    Jak już wcześniej powiedziałem- prześledź swoje logi
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 10.07.2004, 02:53
  2. 3 partycje - 3 systemy (w tym Mandrake)
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 20.05.2004, 10:31
  3. Dysk w Mandrake 10 !!!
    By Snuff in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 05.05.2004, 23:47
  4. Instalacja Mandrake 9.2
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 15.12.2003, 09:53

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •