Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
5 --> 3 --> 5
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 5 --> 3 --> 5

  1. #1
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141

    5 --> 3 --> 5

    Czy ktoś może mi przypomnieć, jaka to była komenda, co po jej wpisaniu, X-y się wyłączały a użytkownik "spadał" do trybu tekstowego? Muszę zainstalować sterowniki do karty graficznej (wiadomo już jakiej), ale nie chcę restartować kompa. Może mi ktoś odświeżyć pamięć?
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Trzeba z trybu graficznego przejsc w tekstowy, jakis Ctrl+F9 czy F8, a tam wpisac init 3. Ta komenda wylaczy tryb graficzny. Nie jestem wstanie tego sprawdzic, ale cos takiego zrobilem jak instalowalem sterowniki od NVidia.

    Mam nadzieje ze pomoglem.





  4. #3
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    re :)

    Witam.
    A jak mnie Xsy się wieszają robię tak: <ctr>+<alt>+<F1>(lub F2) - loguję się jako root -kill pid(xsy) i po zabawie ;]


    a init 3 jest odpowiedzialny faktycznie za start bez Xsów :)
    jeszcze można przejść całkowicię (nawet odpalanie z dokładniejszym potwierdzeniem) w tryb textowy - konfiguracja tego leży w ./etc/lilo.conf -opisałem ten przebieg w aswoim poście - odnośnie kompilacji kernela (fragment z konfiguracją lilo), lub na http://soba.box.net.pl/kernel/kernel - tu są także parametry rozdzielczości konsoli podane..
    append="quiet devfs=mount" -usuńmy quite zostawiając devfs mount

    vga=788 -tryb text 1024x768
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Już znalazłem: telinit 3. Sprawa zakończona, sterowniki zainstalowane
    Zna ktoś może jakieś parametry powiązane ze sterownikami nVidii, które można wpisać do XF86Config? Jak dotąd znalazłem jedynie cień do wskaźnika myszy i wysyłanie sygnału wizji dodatkowo na wyjście telewizyjne.
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.
    ja również jestem zainteresowany - a właśnie jak ten wskaźnik zrobiłęś - z ciekawości pytam.. ?

    Oraz jeżeli używam Xfree 3.... a chciałbym przejść an 4 czy jest jakiś kreator w mandrake, który mi to ułatwi, czy muszę dłubać i instalować nowy Xfree ?
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  7. #6
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    YanC

    Już znalazłem: telinit 3. Sprawa zakończona, sterowniki zainstalowane
    Zna ktoś może jakieś parametry powiązane ze sterownikami nVidii, które można wpisać do XF86Config? Jak dotąd znalazłem jedynie cień do wskaźnika myszy i wysyłanie sygnału wizji dodatkowo na wyjście telewizyjne.

    W sicie pojawiła się nowa wersja programu YanC (Yet another nV Configurator). Jest to wyposażona w graficzny interfejs aplikacja służąca do konfiguracji linuxowych sterowników kart graficznych nVidi. Wersja 0.1.2 przypomina swoim wyglądem programy oferowane dla systemu Windows. Poczynione przez użytkownika zmiany, takie jak m.in. cień wskaźnika, pojawiające się logo nVidi oraz oczywiście opcje związane z wyświetlaniem obrazu na dodatkowym ekranie, zapisywane są w pliku XF86 Config. Opisywana tu aplikację można pobrać ze stron serwisu SourceForge. yanc.sourceforge.net
    Chip Linux Wiosna 2003

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    Dzięki! Faktycznie działa! Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :mrgreen:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •