Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Mandrake 9.0, Samba i Windows XP
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Mandrake 9.0, Samba i Windows XP

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    Mandrake 9.0, Samba i Windows XP

    Witka!

    jeszcze nie rozwiązałem poprzednich problemów, a już ma nowy. Mam Sambę na MDK 9.0 i udostepniony za jej pomocą katalog z plikami. Wszystkie komputery w sieci lokalnej go widzą, ale kompyw z WinXP nie potrafią na niego wejść.
    Jakieś pomysły?
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    A komputery z Windows2000 moga
    Ja mialem problem z Samba, nie za bardzo chciala udostepniac zasoby komputerow z Win2000. Jedyne rozwiazanie jakie udalo mi sie znalesc to mapowac to jako dysk sieciowy, tylko ze trzeba ustawic by korzystal z innego uzytkownika i hasla.

    Jakos tak....





  4. #3
    Avatar imported_Pic
    imported_Pic Gość
    Moze problem tkwi w systemie plikow ?

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Moze problem tkwi w systemie plikow ?
    Oj raczej nie. Przeciez w takim wypadku nic by nie dzialalo. Windows 98, nie mogl by korzystac z udostepnionych dyskow(NTFS) przez Win2000. Ogolnie windowsy nie mogly by korzystac z udostepnianych zasobow z Linuxa...
    To chyba jest cos z szyfrowaniem hasel... Cos o tym kiedys wygooglalem w sieci. A moze na tym WinXP sa zablokowane jakies uslugi sieciowe Jakies Udostepnianie plikow i drukarek, a moze Netbios zablokowany.
    Mozemy jedynie gdybac...





  6. #5
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    XP ma system NetBIOS włączony (we właściwościach połączenia sieciowego ustawiłem na włączony). Win2000 Server potrafi korzystać z Samby bez problemu. Widzi ją w otoczeniu sieciowy, "wchodzi" na nią bez problemu i widzi zasoby i drukarkę. Da się z nich korzystać (i z zasobów i z drukarki). Klienci z Win98SE i Win98 i WinME nie mają również żadnych problemów. Tylko XP (i Home i Professional) nie mogą "wejść" na komputer z Sambą.
    Zdzieram się z tym już tydzień i nic! HELP ME PLEASE :!:
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  7. #6
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71

    Ech...

    I dlatego nie uzywam WindowsXP, wole zostac przy win2000.
    Poszukaj na www.samba.org moze jest jakis patch do WindowsXP.

    Ale hmm...
    Czy ten WinXP widzi inne komputery w otoczeniu sieciowym Czy ma problem tylko z Linuxem A na Linuxie nie ma zablokowanego dostepu do jakis tam IP.
    Najlepiej testowac jak sie wylaczy firewalla i WindowsXP i na Linuxie.





  8. #7
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    Podobno XP chce byc jakąś MASTER BROWSER (główną przeglądarką?). Jak się to wyłączy, to jest już OK, ale za bardzo nie wiem, jak to wyłączyć
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  9. #8
    Dołączył
    Aug 2003
    Postów
    4
    Wątków
    3
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    http://is-it-true.org/nt/registry/rtips15.shtml to jakby ktos mial ten problem z master browser i nie wiedzial gdzie to mozna wylaczyc....
    W Value wpisuje sie zamiast True...... False af kors

    Pozdro
    Woytaz

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    miałem podobny problem. Najpierw musisz sprawdzić, czy możesz wejść do jakiegokolwiek udziału samby dostępnego dla wszystkich. w tym celu w otoczeniu sieciowym XP gdy zapyta Cię o hasło samby wpisz root i jego hasło z mandraka. Jeżeli uda Ci się wejść do publicznego udziału, a nie wchodzisz do udziału użytkownika-to problem jest z szyfrowaniem haseł w XP. W tym celu : panel sterowania>narzędzia administracyjne>zasady zabezpieczeń lokalnych>ustawienia zabezpieczeń>zasady lokalne>opcje zabezpieczeń>zabezpieczenia sieci:poziom uwierzytelniania LAN Manager:tutaj po 2kliknięciu otwiera się okno z którego wybieramy"wyślij tylko odpowiedź NTLM", OK.
    Pamiętaj aby XP nie był główną przeglądarką:
    1.HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001SerwicesBro wser
    ustaw parametr DWORD "Start" o wartości 4
    2. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesB rowserParametrs
    parametr "MaintainSerwerList ustaw na No
    parametr IsDomainMaster ustaw na No

    W pliku smb conf zahaszuj parametry kodowania haseł, lub je wywal
    (lanman auth)
    Powodzenia-Jacek :roll:

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1
    Generalnie najprościej to zrobić w ten sposób.
    Aby komp z XP działał na sambie najpierw należy:
    1. założyć konto na samym linuxie dla użytkownika z winxp -> np jak logowanie do xp mam user:kajetan passwd:kp -> to zakładam takie samo konto z takim samym passwordem. Samo konto na linuxie nie starcza dlatego:
    2. założyć konto na sambie ->najlepiej takie samo jak na linuxie

    Dwa takie same konta umożliwiają w najprostszy znany mi sposób pracę na serwerze samby.

    PS
    Reszta zależy wyłącznie od pliku konfiguracyjnego samba.conf.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10.0 I Windows 98 Nie Widzi Dysku
    By MARIUK in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17.08.2004, 20:38
  2. Windows 98 Mandrake 10.0 obo Seagate
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.07.2004, 13:15
  3. Mandrake 10.0 i windows xp botowanie
    By gotoxy in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 27.03.2004, 18:01

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •