Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Mandrake 9.0, Samba i Windows XP
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Mandrake 9.0, Samba i Windows XP

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1

    Mandrake 9.0, Samba i Windows XP

    Witka!

    jeszcze nie rozwiązałem poprzednich problemów, a już ma nowy. Mam Sambę na MDK 9.0 i udostepniony za jej pomocą katalog z plikami. Wszystkie komputery w sieci lokalnej go widzą, ale kompyw z WinXP nie potrafią na niego wejść.
    Jakieś pomysły?
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71
    A komputery z Windows2000 moga
    Ja mialem problem z Samba, nie za bardzo chciala udostepniac zasoby komputerow z Win2000. Jedyne rozwiazanie jakie udalo mi sie znalesc to mapowac to jako dysk sieciowy, tylko ze trzeba ustawic by korzystal z innego uzytkownika i hasla.

    Jakos tak....





  4. #3
    Avatar imported_Pic
    imported_Pic Gość
    Moze problem tkwi w systemie plikow ?

  5. #4
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71
    Moze problem tkwi w systemie plikow ?
    Oj raczej nie. Przeciez w takim wypadku nic by nie dzialalo. Windows 98, nie mogl by korzystac z udostepnionych dyskow(NTFS) przez Win2000. Ogolnie windowsy nie mogly by korzystac z udostepnianych zasobow z Linuxa...
    To chyba jest cos z szyfrowaniem hasel... Cos o tym kiedys wygooglalem w sieci. A moze na tym WinXP sa zablokowane jakies uslugi sieciowe Jakies Udostepnianie plikow i drukarek, a moze Netbios zablokowany.
    Mozemy jedynie gdybac...





  6. #5
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    XP ma system NetBIOS włączony (we właściwościach połączenia sieciowego ustawiłem na włączony). Win2000 Server potrafi korzystać z Samby bez problemu. Widzi ją w otoczeniu sieciowy, "wchodzi" na nią bez problemu i widzi zasoby i drukarkę. Da się z nich korzystać (i z zasobów i z drukarki). Klienci z Win98SE i Win98 i WinME nie mają również żadnych problemów. Tylko XP (i Home i Professional) nie mogą "wejść" na komputer z Sambą.
    Zdzieram się z tym już tydzień i nic! HELP ME PLEASE :!:
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  7. #6
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71

    Ech...

    I dlatego nie uzywam WindowsXP, wole zostac przy win2000.
    Poszukaj na www.samba.org moze jest jakis patch do WindowsXP.

    Ale hmm...
    Czy ten WinXP widzi inne komputery w otoczeniu sieciowym Czy ma problem tylko z Linuxem A na Linuxie nie ma zablokowanego dostepu do jakis tam IP.
    Najlepiej testowac jak sie wylaczy firewalla i WindowsXP i na Linuxie.





  8. #7
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    opolskie
    Postów
    79
    Wątków
    14
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Podobno XP chce byc jakąś MASTER BROWSER (główną przeglądarką?). Jak się to wyłączy, to jest już OK, ale za bardzo nie wiem, jak to wyłączyć
    Teddy47
    ---------
    "Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" :-D

  9. #8
    Dołączył
    Aug 2003
    Postów
    4
    Wątków
    3
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    http://is-it-true.org/nt/registry/rtips15.shtml to jakby ktos mial ten problem z master browser i nie wiedzial gdzie to mozna wylaczyc....
    W Value wpisuje sie zamiast True...... False af kors

    Pozdro
    Woytaz

  10. #9
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    miałem podobny problem. Najpierw musisz sprawdzić, czy możesz wejść do jakiegokolwiek udziału samby dostępnego dla wszystkich. w tym celu w otoczeniu sieciowym XP gdy zapyta Cię o hasło samby wpisz root i jego hasło z mandraka. Jeżeli uda Ci się wejść do publicznego udziału, a nie wchodzisz do udziału użytkownika-to problem jest z szyfrowaniem haseł w XP. W tym celu : panel sterowania>narzędzia administracyjne>zasady zabezpieczeń lokalnych>ustawienia zabezpieczeń>zasady lokalne>opcje zabezpieczeń>zabezpieczenia sieci:poziom uwierzytelniania LAN Manager:tutaj po 2kliknięciu otwiera się okno z którego wybieramy"wyślij tylko odpowiedź NTLM", OK.
    Pamiętaj aby XP nie był główną przeglądarką:
    1.HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001SerwicesBro wser
    ustaw parametr DWORD "Start" o wartości 4
    2. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesB rowserParametrs
    parametr "MaintainSerwerList ustaw na No
    parametr IsDomainMaster ustaw na No

    W pliku smb conf zahaszuj parametry kodowania haseł, lub je wywal
    (lanman auth)
    Powodzenia-Jacek :roll:

  11. #10
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Generalnie najprościej to zrobić w ten sposób.
    Aby komp z XP działał na sambie najpierw należy:
    1. założyć konto na samym linuxie dla użytkownika z winxp -> np jak logowanie do xp mam user:kajetan passwd:kp -> to zakładam takie samo konto z takim samym passwordem. Samo konto na linuxie nie starcza dlatego:
    2. założyć konto na sambie ->najlepiej takie samo jak na linuxie

    Dwa takie same konta umożliwiają w najprostszy znany mi sposób pracę na serwerze samby.

    PS
    Reszta zależy wyłącznie od pliku konfiguracyjnego samba.conf.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10.0 I Windows 98 Nie Widzi Dysku
    By MARIUK in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 17.08.2004, 21:38
  2. Windows 98 Mandrake 10.0 obo Seagate
    By Anonymous in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02.07.2004, 14:15
  3. Mandrake 10.0 i windows xp botowanie
    By gotoxy in forum Instalacja Mandriva
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 27.03.2004, 19:01

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •