Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
probloem z siecia???
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: probloem z siecia???

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    probloem z siecia???

    gdy zaloguje sie jako szeregowy uzytkownik, to ping/lynx zwracaja unknow host, ale... gdy zamiast nazwy wpisze IP to dziala! --
    co to moze byc?!

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    DNSy. To one odpowiadają za tłumaczenie np. www.onet.pl na odpowiednie IP. Prawdopodobnie nie masz podanych DNSów w ustawieniach sieci. Skorzystaj z linuxconf'a, ale to nie jedyne rozwiązanie...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    38
    Reputacja
    71
    Tak, to chyba cos z DNS.
    Jak nie chcesz uzywac linuxconfa to otworz plik /etc/resolv.conf jakims edytorem tekstu i sprawdz co tam masz.
    Powinno byc cos takiego
    Kod:
    nameserver 212.76.33.1
    
    nameserver 212.76.32.1
    Oczywiscie tutaj powinny byc adresy IP twoich serwerow DNS. W twoim przypadku bedzie to chyba tak:
    Kod:
    nameserver 213.134.128.20
    
    nameserver 213.134.128.19
    Jednak jesli masz to wpisane a dalej nie dziala, to moze oznacza to problemy z firewallem... Najlepiej wylaczyc firewalla i sprawdzic ponownie. Powinny byc udostepniane polaczenia do Internetu UDP na port 53.





  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dzieki juz działa

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. problem z siecia
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16.05.2004, 21:50
  2. Malutki problem z siecia ->DHCP
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11.02.2004, 00:48
  3. problem z siecia radiowa
    By besserek in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20.12.2003, 07:17
  4. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 26.09.2003, 18:17

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •