Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
probloem z siecia???
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: probloem z siecia???

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    probloem z siecia???

    gdy zaloguje sie jako szeregowy uzytkownik, to ping/lynx zwracaja unknow host, ale... gdy zamiast nazwy wpisze IP to dziala! --
    co to moze byc?!

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    DNSy. To one odpowiadają za tłumaczenie np. www.onet.pl na odpowiednie IP. Prawdopodobnie nie masz podanych DNSów w ustawieniach sieci. Skorzystaj z linuxconf'a, ale to nie jedyne rozwiązanie...
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  4. #3
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    36
    Reputacja
    71
    Tak, to chyba cos z DNS.
    Jak nie chcesz uzywac linuxconfa to otworz plik /etc/resolv.conf jakims edytorem tekstu i sprawdz co tam masz.
    Powinno byc cos takiego
    Kod:
    nameserver 212.76.33.1
    
    nameserver 212.76.32.1
    Oczywiscie tutaj powinny byc adresy IP twoich serwerow DNS. W twoim przypadku bedzie to chyba tak:
    Kod:
    nameserver 213.134.128.20
    
    nameserver 213.134.128.19
    Jednak jesli masz to wpisane a dalej nie dziala, to moze oznacza to problemy z firewallem... Najlepiej wylaczyc firewalla i sprawdzic ponownie. Powinny byc udostepniane polaczenia do Internetu UDP na port 53.





  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    3
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    dzieki juz działa

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. problem z siecia
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16.05.2004, 22:50
  2. Malutki problem z siecia ->DHCP
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11.02.2004, 01:48
  3. problem z siecia radiowa
    By besserek in forum Sieć
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20.12.2003, 08:17
  4. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 26.09.2003, 19:17

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •