Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
[HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

  1. #1
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    34
    Postów
    437
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    117
    Reputacja
    1321

    [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Ponieważ mój obecny ISP udostępnia net po adresie mac oraz sprawdza ttl (to już osobna historia na zabawę ), a ja ostatnio nie z mojej winy zmieniłem laptopa to musiałem zmusić atherosa AR5007EG do zmiany mac pod mandrivą. Trochę się z tym namęczyłem, jak i z samym atherosem, który niestety nie działa out-of-box, a w dodatku trzeba patchować źródła madwifi 9.3.3, aby działał poprawnie (http://madwifi.org/ticket/1679#comment:11). Niestety standardowe myki z "ifconfig hw ether" nie działąją. Troszkę mnie to zdrowia kosztowało, więc postanowiłem się podzielić moimi doświadczeniami z innymi.

    1. Usuwamy ath0
    Kod:
    wlanconfig ath0 destroy
    2. Wyłączamy wifi0
    Kod:
    ip link set dev wifi0 down
    3. Zmieniamy mac na wifi0
    Kod:
    macchanger --mac 00:16:d4:18:97:b9 wifi0
    lub
    Kod:
    ip link set addr 00:16:d4:18:97:b9 dev wifi0
    4. Włączamy wifi0
    Kod:
    ip link set dev wifi0 up
    5. Tworzymy interfejs ath0
    Kod:
    wlanconfig ath create wlanmode sta wlandev wifi0 -bssid
    Tutaj 2 małe uwagi:
    a) Jaką cyfrę, zamiast X, będzie miał interfejs athX zależy od naszgo ustawienia udev.
    Kod:
    cat /etc/udev/rules.d/61-net_config.rules
    otrzymujemy
    Kod:
    # udev persistent rules for net subsystem
    # Generated by Mandriva udev rules
    # See /etc/udev/rules.d/62-create_persistent.rules
    
    SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ENV{INTERFACE}!="*.*", SYSFS{address}=="00:1e:68:15:40:1b", NAME="eth0", ENV{MDV_CONFIGURED}="yes"
    #SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ENV{INTERFACE}!="*.*", SYSFS{address}=="00:1f:3a:44:ba:c4", ATTRS{type}=="1", NAME="ath0", ENV{MDV_CONFIGURED}="yes"
    SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ENV{INTERFACE}!="*.*", SYSFS{address}=="00:16:d4:18:97:b9", ATTRS{type}=="1", NAME="ath0", ENV{MDV_CONFIGURED}="yes"
    To jaki się stworzy interfejs, zależy od wpisów w tym pliku, a konkretnie od pola SYSFS i NAME. Warto zadbać o to, żeby w polu SYSFS znalazł się nasz zmieniony, docelowy adres mac (wyedytować ten plik za pomocą mc). Jeśli mac się tam nie znajdzie, to zostanie stworzony interfejs o pierwszym wolnym numerze (np.: ath1 lub ath2 lub ath3 lub...).
    b) przełącznik "-bssid" tworzy athX z takim samym mac jak wifi0 - o to nam chodzi bez tego driver tworzy nam athX z mac zaczynającym się od 06 zamiast 00.

    6. Na koniec sprawdzamy mac:
    Kod:
    ip a
    1: lo: <LOOPBACK,UP,10000> mtu 16436 qdisc noqueue
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
        link/ether 00:11:11:11:11:11 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    3: wifi0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 199
        link/ieee802.11 00:16:d4:18:97:b9 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    5: vmnet1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
        link/ether 00:50:56:c0:00:01 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 172.16.47.1/24 brd 172.16.47.255 scope global vmnet1
        inet6 fe80::250:56ff:fec0:1/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    6: vmnet8: <BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
        link/ether 00:50:56:c0:00:08 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 172.16.31.1/24 brd 172.16.31.255 scope global vmnet8
        inet6 fe80::250:56ff:fec0:8/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    9: ath0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc noqueue
        link/ether 00:16:d4:18:97:b9 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet6 fe80::216:d4ff:fe18:97b9/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    Wszystkie polecenia wykonujemy jako root.
    Aby po restarcie zmiany się zachowały, to wrzucamy te polecenia (oprócz ostatniego) do pliku, nadajemy mu prawa do wykonywania i dodajemy np. do /etc/rc.d/rc.local lub jakiegoś innego pliku odpalanego wraz ze startem systemu.





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 50

    Komentarze:
     mr_x  zgadza się   Za przydatny poradnik
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 17:32
    registered Linux user #364828
    Każdy staje się beta-testerem Microsoftu kiedy uruchamia Windows. ISTQB certified tester
    Acer Aspire R.I.P. Lenovo R.I.P. gegu vs. laptopy 2:0

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    32
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    638
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Jaki pakiet jest odpowiedzialny za polecenie ip, bo w Debianie nie mam tego?

    Polecenie, którego użyłem nic nie zwraca
    Kod:
    paulo@debian:~$ apt-file search ip | grep ^ip:
    paulo@debian:~$
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 07.05.2008 o 17:33

  4. #3
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,423
    Wątków
    233
    Siła Reputacji
    1273
    Reputacja
    18333

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Kod:
    ip link list
    Kod:
    ip address show
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 07.05.2008 o 17:36
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    32
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    638
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Kod:
    ip
    bash: ip: command not found
    Chyba się nie rozumiemy. Po prostu nie mam tego polecenia. Stanąłem w tym miejscu
    2. Wyłączamy wifi0
    Kod:
    ip link set dev wifi0 down
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 07.05.2008 o 17:38

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    46
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    361
    Reputacja
    4946

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    iproute


    Pozdrawiam





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 50

    Komentarze:
     mr_x  zgadza się   Za pomoc w znalezieniu pakietu

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    32
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Siła Reputacji
    638
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Coś mi ten sposób nie działa. Napisałem prosty skrypt do tego:
    Kod:
    #!/bin/sh
    
    wifiX=wifi0
    athX=ath0
    mac_old=`ifconfig $athX | grep HWaddr | awk '{print $5}'`
    
    if [ $1 ]
        then
    	echo 'Obecny adres MAC:' ${mac_old}
    	echo 'Nowy adres MAC:' $1
    	wlanconfig ${athX} destroy
    	ip link set dev ${wifiX} down
    	ip link set addr $1 dev ${wifiX}
    	ip link set dev ${wifiX} up
    	wlanconfig ath create wlanmode sta wlandev ${wifiX} -bssid
        else
    	echo Użycie:
    	echo $0 mac
    fi
    Ale po zmianie nie łączy mnie (tzn. przy wywołaniu dhclient ath0). Pomaga jedynie restart systemu i łączenie na standardowym MAC'u, lecz po zmianie w ten sposób nie chce łączyć. Na pewno powinno połączyć, bo to mój router i nie ma filtracji po MAC.


    =======Edit========
    Trochę pokombinowałem i wygląda na to, że już jest OK. Nie można wyłączać wifi, bo karta już się nie połączy - wtedy tylko reboot pomaga. Zmieniłem też wpis w pliku
    Kod:
    /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
    w sekcji, gdzie jest interfejs ath0 adres mac zastąpiłem "*", bo wtedy po każdej zmianie na inny mac, zmieniała się cyfra interfejsu. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Teraz bez problemu mogę zmieniać mac na moim eee pc
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 07.05.2008 o 20:06 Powód: Automerged Doublepost

  8. #7
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    34
    Postów
    437
    Wątków
    9
    Siła Reputacji
    117
    Reputacja
    1321

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Nie można wyłączać wifi, bo karta już się nie połączy - wtedy tylko reboot pomaga.
    Myślę, że wyładowanie i ponowne załadowanie modułów dla atherosa rozwiązałoby sprawę.

    U mnie akurat, jak nie ubiję interfejsu wifi0, to po podniesieniu ath0 nie mogę się połączyć z żadną siecią.
    Ostatnio edytowane przez gegu ; 09.05.2008 o 05:20
    registered Linux user #364828
    Każdy staje się beta-testerem Microsoftu kiedy uruchamia Windows. ISTQB certified tester
    Acer Aspire R.I.P. Lenovo R.I.P. gegu vs. laptopy 2:0

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •