Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
[HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

  1. #1
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    33
    Postów
    437
    Wątków
    9
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    115
    Reputacja
    1321

    [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Ponieważ mój obecny ISP udostępnia net po adresie mac oraz sprawdza ttl (to już osobna historia na zabawę ), a ja ostatnio nie z mojej winy zmieniłem laptopa to musiałem zmusić atherosa AR5007EG do zmiany mac pod mandrivą. Trochę się z tym namęczyłem, jak i z samym atherosem, który niestety nie działa out-of-box, a w dodatku trzeba patchować źródła madwifi 9.3.3, aby działał poprawnie (http://madwifi.org/ticket/1679#comment:11). Niestety standardowe myki z "ifconfig hw ether" nie działąją. Troszkę mnie to zdrowia kosztowało, więc postanowiłem się podzielić moimi doświadczeniami z innymi.

    1. Usuwamy ath0
    Kod:
    wlanconfig ath0 destroy
    2. Wyłączamy wifi0
    Kod:
    ip link set dev wifi0 down
    3. Zmieniamy mac na wifi0
    Kod:
    macchanger --mac 00:16:d4:18:97:b9 wifi0
    lub
    Kod:
    ip link set addr 00:16:d4:18:97:b9 dev wifi0
    4. Włączamy wifi0
    Kod:
    ip link set dev wifi0 up
    5. Tworzymy interfejs ath0
    Kod:
    wlanconfig ath create wlanmode sta wlandev wifi0 -bssid
    Tutaj 2 małe uwagi:
    a) Jaką cyfrę, zamiast X, będzie miał interfejs athX zależy od naszgo ustawienia udev.
    Kod:
    cat /etc/udev/rules.d/61-net_config.rules
    otrzymujemy
    Kod:
    # udev persistent rules for net subsystem
    # Generated by Mandriva udev rules
    # See /etc/udev/rules.d/62-create_persistent.rules
    
    SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ENV{INTERFACE}!="*.*", SYSFS{address}=="00:1e:68:15:40:1b", NAME="eth0", ENV{MDV_CONFIGURED}="yes"
    #SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ENV{INTERFACE}!="*.*", SYSFS{address}=="00:1f:3a:44:ba:c4", ATTRS{type}=="1", NAME="ath0", ENV{MDV_CONFIGURED}="yes"
    SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", ENV{INTERFACE}!="*.*", SYSFS{address}=="00:16:d4:18:97:b9", ATTRS{type}=="1", NAME="ath0", ENV{MDV_CONFIGURED}="yes"
    To jaki się stworzy interfejs, zależy od wpisów w tym pliku, a konkretnie od pola SYSFS i NAME. Warto zadbać o to, żeby w polu SYSFS znalazł się nasz zmieniony, docelowy adres mac (wyedytować ten plik za pomocą mc). Jeśli mac się tam nie znajdzie, to zostanie stworzony interfejs o pierwszym wolnym numerze (np.: ath1 lub ath2 lub ath3 lub...).
    b) przełącznik "-bssid" tworzy athX z takim samym mac jak wifi0 - o to nam chodzi bez tego driver tworzy nam athX z mac zaczynającym się od 06 zamiast 00.

    6. Na koniec sprawdzamy mac:
    Kod:
    ip a
    1: lo: <LOOPBACK,UP,10000> mtu 16436 qdisc noqueue
        link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
        inet 127.0.0.1/8 scope host lo
        inet6 ::1/128 scope host
           valid_lft forever preferred_lft forever
    2: eth0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
        link/ether 00:11:11:11:11:11 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    3: wifi0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 199
        link/ieee802.11 00:16:d4:18:97:b9 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    5: vmnet1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
        link/ether 00:50:56:c0:00:01 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 172.16.47.1/24 brd 172.16.47.255 scope global vmnet1
        inet6 fe80::250:56ff:fec0:1/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    6: vmnet8: <BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
        link/ether 00:50:56:c0:00:08 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet 172.16.31.1/24 brd 172.16.31.255 scope global vmnet8
        inet6 fe80::250:56ff:fec0:8/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    9: ath0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP,10000> mtu 1500 qdisc noqueue
        link/ether 00:16:d4:18:97:b9 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
        inet6 fe80::216:d4ff:fe18:97b9/64 scope link
           valid_lft forever preferred_lft forever
    Wszystkie polecenia wykonujemy jako root.
    Aby po restarcie zmiany się zachowały, to wrzucamy te polecenia (oprócz ostatniego) do pliku, nadajemy mu prawa do wykonywania i dodajemy np. do /etc/rc.d/rc.local lub jakiegoś innego pliku odpalanego wraz ze startem systemu.





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 50

    Komentarze:
     mr_x  zgadza się   Za przydatny poradnik
    Ostatnio edytowane przez suncez ; 31.10.2010 o 18:32
    registered Linux user #364828
    Każdy staje się beta-testerem Microsoftu kiedy uruchamia Windows. ISTQB certified tester
    Acer Aspire R.I.P. Lenovo R.I.P. gegu vs. laptopy 2:0

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Jaki pakiet jest odpowiedzialny za polecenie ip, bo w Debianie nie mam tego?

    Polecenie, którego użyłem nic nie zwraca
    Kod:
    paulo@debian:~$ apt-file search ip | grep ^ip:
    paulo@debian:~$
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 07.05.2008 o 18:33

  4. #3
    Avatar POL_ED
    POL_ED jest nieaktywny Zbanowany admin
    Mężczyzna
    Dystrybucja: MDV2011-32,Debian Lenny, 64studio
    Polska
    Dołączył
    Jun 2005
    Skąd
    Tigerland
    Postów
    12,404
    Wątków
    230
    Downloads
    150
    Uploads
    102
    Siła Reputacji
    1271
    Reputacja
    18333

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Kod:
    ip link list
    Kod:
    ip address show
    Ostatnio edytowane przez POL_ED ; 07.05.2008 o 18:36
    Proszę o używanie przycisków reputacji
    Jak stosować vbcode


    Jabber : [jabber]pol_ed[/jabber]

  5. #4
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Kod:
    ip
    bash: ip: command not found
    Chyba się nie rozumiemy. Po prostu nie mam tego polecenia. Stanąłem w tym miejscu
    2. Wyłączamy wifi0
    Kod:
    ip link set dev wifi0 down
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 07.05.2008 o 18:38

  6. #5
    Dołączył
    Jul 2004
    Skąd
    Chorzów
    Wiek
    45
    Postów
    2,290
    Wątków
    0
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    359
    Reputacja
    4946

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    iproute


    Pozdrawiam





    Reputacja przyznana temu postowi
    Łącznie punktów reputacji: 50

    Komentarze:
     mr_x  zgadza się   Za pomoc w znalezieniu pakietu

  7. #6
    Avatar mr_x
    mr_x jest nieaktywny Super Moderator
    Mężczyzna
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Asus M2N-SLI
      • Procesor:
      • AMD Athlon 64 X2 5000+
      • Karta Graficzna:
      • NV GF 9800 GTX+
      • Karta Dźwiękowa:
      • Integra
      • Monitor:
      • LG 24 cale (1920x1200)
    Dystrybucja: Mint (amd64)
    Polska
    Dołączył
    Oct 2006
    Skąd
    Białystok
    Wiek
    31
    Postów
    2,572
    Wątków
    135
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    636
    Reputacja
    9135

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Coś mi ten sposób nie działa. Napisałem prosty skrypt do tego:
    Kod:
    #!/bin/sh
    
    wifiX=wifi0
    athX=ath0
    mac_old=`ifconfig $athX | grep HWaddr | awk '{print $5}'`
    
    if [ $1 ]
        then
    	echo 'Obecny adres MAC:' ${mac_old}
    	echo 'Nowy adres MAC:' $1
    	wlanconfig ${athX} destroy
    	ip link set dev ${wifiX} down
    	ip link set addr $1 dev ${wifiX}
    	ip link set dev ${wifiX} up
    	wlanconfig ath create wlanmode sta wlandev ${wifiX} -bssid
        else
    	echo Użycie:
    	echo $0 mac
    fi
    Ale po zmianie nie łączy mnie (tzn. przy wywołaniu dhclient ath0). Pomaga jedynie restart systemu i łączenie na standardowym MAC'u, lecz po zmianie w ten sposób nie chce łączyć. Na pewno powinno połączyć, bo to mój router i nie ma filtracji po MAC.


    =======Edit========
    Trochę pokombinowałem i wygląda na to, że już jest OK. Nie można wyłączać wifi, bo karta już się nie połączy - wtedy tylko reboot pomaga. Zmieniłem też wpis w pliku
    Kod:
    /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
    w sekcji, gdzie jest interfejs ath0 adres mac zastąpiłem "*", bo wtedy po każdej zmianie na inny mac, zmieniała się cyfra interfejsu. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Teraz bez problemu mogę zmieniać mac na moim eee pc
    Ostatnio edytowane przez mr_x ; 07.05.2008 o 21:06 Powód: Automerged Doublepost

  8. #7
    Dołączył
    May 2004
    Skąd
    Katowice
    Wiek
    33
    Postów
    437
    Wątków
    9
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    115
    Reputacja
    1321

    Odp: [HOw-TO] Zmiana adresu MAC Atheros AR5007EG

    Nie można wyłączać wifi, bo karta już się nie połączy - wtedy tylko reboot pomaga.
    Myślę, że wyładowanie i ponowne załadowanie modułów dla atherosa rozwiązałoby sprawę.

    U mnie akurat, jak nie ubiję interfejsu wifi0, to po podniesieniu ath0 nie mogę się połączyć z żadną siecią.
    Ostatnio edytowane przez gegu ; 09.05.2008 o 06:20
    registered Linux user #364828
    Każdy staje się beta-testerem Microsoftu kiedy uruchamia Windows. ISTQB certified tester
    Acer Aspire R.I.P. Lenovo R.I.P. gegu vs. laptopy 2:0

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •