Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
linux nie przyjmuje zmian
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: linux nie przyjmuje zmian

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    linux nie przyjmuje zmian

    Mam taki smieszny problem. Jestem w sieci lokalnej. Pewnego razu trzeba bylo dokonac zmiany adresu, DNSow, maski itp. Po resecie systemu sie okazalo ze siec nie dziala. Szukalem dosc dlugo przyczyny, az wreszcie znalazlem. Oto wynik polecenia route

    Kernel IP routing table
    Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
    10.129.0.0 * 255.255.240.0 U 0 0 0 eth0
    127.0.0.0 * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
    default * 0.0.0.0 U 0 0 0 eth0

    No tak. Nie ma defaultowej trasy. No to raz dwa route del.. i route add i dziala wszystko ok. Reset systemu i... znowu to samo. Po kazdym resecie wraca do tego samego ustawienia.

    Czemu?
    Cos zrobilem nie tak, albo za malo, albo nie w ten sposob?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    zajrzyj do /etc/sysconfig/network
    powinienes miec cos takiego:
    Kod:
    HOSTNAME=ns1.tpnets.com
    
    NETWORKING=yes
    
    GATEWAY=212.244.193.1
    
    GATEWAYDEV=eth0
    (Oczywiscie pozmieniaj tak by ci pasowalo)
    Potem reboot i sprawdz czy dziala.





  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Niestety, tu juz znacznie wczesniej grzebalem...

  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Łódź
    Postów
    1,412
    Wątków
    10
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1
    To powyzej to ja tylko tak mi sie jakos zrobilo goscinnie;-)

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Opis Plików Konfiguracyjnych.
    By nexo in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 10.11.2004, 10:24
  2. Jak dlugo dziala wam Linux ?
    By Druciak in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 10.08.2004, 23:49
  3. Linux z gazety LINUX + Extra!. Czy dostępna jest pomoc tech?
    By Anonymous in forum Wersje pudełkowe i pomoc techniczna - opinie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 21.05.2004, 18:08
  4. Czy Linux może być lepszy od kobiety?
    By NeizD in forum OFF Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30.03.2004, 13:27

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •