Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
Brak sieci pod MDK 9.X
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Brak sieci pod MDK 9.X

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Brak sieci pod MDK 9.X

    Elo! Proszę o pomoc przy uruchomieniu neta. Sieć nie działa pod 9.0 i 9.1.
    Pod Auroxem 9.0 śmiga od pierwszego startu. Zachorowałem na punkcie wydania z numerkim 9.2. Jaka może być przyczyna moich problemów? Bardzo mi zależy na Mandrynce.

    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Duron 1,2 GHz ; 2 x 256 DDR ; ECS K7S6A ; Realtek RTL 8139 Famili PCI Fast Etherne NIC

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Czy wykrywa ci kartę - harddrake2 spod roota
    czy załadowany jest moduł 8139too - lsmod spod roota
    czy masz ustawiąną sieć - centrum sterowania mandrake

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Brak sieci pod mandrake 9.X

    1) Karte sieciową wykrywa tak jak należy
    2)Owego modułu nie znalezlem
    3) Ustawienia sieci "bankowo" dobrze wpisałem, ale sprawdziłem plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 i oto jego zawartość:
    DEVICE="eth0"
    BOOTPROTO="none"
    IPADDR="195.205.66.105"
    NETMASK="255.255.255.0"
    NETWORK=195.205.66.0
    BROADCAST=195.205.66.255
    ONBOOT="yes"
    IPXNETNUM_802_2=""
    IPXPRIMARY_802_2="no"
    IPXACTIVE_802_2="no"
    IPXNETNUM_802_3=""
    IPXPRIMARY_802_3="no"
    IPXACTIVE_802_3="no"
    IPXNETNUM_ETHERII=""
    IPXPRIMARY_ETHERII="no"
    IPXACTIVE_ETHERII="no"
    IPXNETNUM_SNAP=""
    IPXPRIMARY_SNAP="no"
    IPXACTIVE_SNAP="no"
    I mam pewne wątpliwości co do tych wpisów bo moja brama to 195.205.66.1 a tu inaczej cuś jest. Tak ma być?

  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    w harddrake2 można ustawić moduł do karty
    karty z realteak rtl-8139 korzystają z tego modułu
    zobacz co wyjdzie po poleceniu ifconfig
    u mnie są dwie sieci eth0 i lo
    wywal /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    /etc/sysconfig/drakconnect*
    (oczywiście w bezpieczne miejsce) i jeszcze raz wykryj sieć w CentrumSterowania, gdy bawiłem się 2.6.0 to coś takiego pomogło

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Fuck! Dalej nic....
    Po poleceniu ifconfig komputer wyświetlił taki komunikat:
    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:30:4F:1B:6C:1C
    inet addr:195.205.66.105 Bcast:195.205.66.255 Mask:255.255.255.0
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:533 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:100
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
    Interrupt:11 Base address:0xa000

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:431 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:431 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:27918 (27.2 Kb) TX bytes:27918 (27.2 Kb)

    Co do plików to je wywaliłem. Zrobiłem reboot i odpaliłem CSM, ku mojemu zaskoczeniu druid "pamiętał" ustawienia z instalacji systemu.
    Czekam na dalsze propozycje

  7. #6
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    mój /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 mandrake9.1
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=dhcp
    IPADDR=192.168.1.15
    NETMASK=255.255.255.0
    NETWORK=192.168.1.0
    BROADCAST=192.168.1.255
    ONBOOT=yes
    MII_NOT_SUPPORTED=yes
    NEEDHOSTNAME=yes
    jak widzisz mam dhcp. nie wiem jaki masz dostęp przez sieć ze stałym adresem czy coś innego.
    ku mojemu zaskoczeniu druid "pamiętał" ustawienia z instalacji systemu.
    -wiec musi być jeszcze jakiś plik z ustawieniami

    chyba za wiele ci nie pomogę aż taki dobry nie jestem

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Siła Reputacji
    31
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    Może tak zaczniemy czytać forum? Znalazłem chyba 3 posty odpowiadające na Twój problem...

    Brama musi być taka, jaką Ty masz w rzeczywistości, a nie taka, jaką podaje Twój linux.. Jeżeli nie dajesz rady z configiem ręcznym sieci w tym celu wpisz netconfig i ustaw eth0 jako DHCP (ps - "lo", to local network.. -taka dygresja do powyższych wypowiedzi..), oraz zrestaruj sieć ... natomiast jeśli chcesz ręcznie to ustawić wpisz (zaznaczając manual) poprawnie maskę, ip sieciowe (wewnętrze), oraz bramę, którą możesz wpisać w zakładce linuxconf/ routing & gateways/set default ... (oczywiście odznacz routing pakietów.!) i działać będzie ... Myślę, że jak dokładniej przeszukasz forum znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie ...
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Brak sieci pod MDK 9.X

    A niby jakie wpisałem...

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Dno!!!

    Do d*** ten Mandrake! Zainstalowalem MDK 8.2, dziesięć razy sprawdziłem parametry sieciowe zanim potwierdziłem ... po restarcie omało co wylewu nie dostałem :evil: . Znów brak sieci tak jak pod 9.0 i 9.1. Może kartę sieciową mam zminić?

  11. #10
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Jeśli masz miejsce na dysku zainstaluj obok auroxa i porównaj pliki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10.0 - Brak Internetu
    By Walden in forum Sieć
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 06.02.2005, 10:14
  2. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 25.01.2005, 21:40
  3. Czy Admin Sieci Mnie Wykryje?
    By Sybek in forum Sieć
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 01.11.2004, 21:27
  4. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 25.10.2004, 13:19
  5. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 23.04.2004, 16:08

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •