Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
Brak sieci pod MDK 9.X
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Brak sieci pod MDK 9.X

  1. #1
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Brak sieci pod MDK 9.X

    Elo! Proszę o pomoc przy uruchomieniu neta. Sieć nie działa pod 9.0 i 9.1.
    Pod Auroxem 9.0 śmiga od pierwszego startu. Zachorowałem na punkcie wydania z numerkim 9.2. Jaka może być przyczyna moich problemów? Bardzo mi zależy na Mandrynce.

    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Duron 1,2 GHz ; 2 x 256 DDR ; ECS K7S6A ; Realtek RTL 8139 Famili PCI Fast Etherne NIC

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Czy wykrywa ci kartę - harddrake2 spod roota
    czy załadowany jest moduł 8139too - lsmod spod roota
    czy masz ustawiąną sieć - centrum sterowania mandrake

  4. #3
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Brak sieci pod mandrake 9.X

    1) Karte sieciową wykrywa tak jak należy
    2)Owego modułu nie znalezlem
    3) Ustawienia sieci "bankowo" dobrze wpisałem, ale sprawdziłem plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 i oto jego zawartość:
    DEVICE="eth0"
    BOOTPROTO="none"
    IPADDR="195.205.66.105"
    NETMASK="255.255.255.0"
    NETWORK=195.205.66.0
    BROADCAST=195.205.66.255
    ONBOOT="yes"
    IPXNETNUM_802_2=""
    IPXPRIMARY_802_2="no"
    IPXACTIVE_802_2="no"
    IPXNETNUM_802_3=""
    IPXPRIMARY_802_3="no"
    IPXACTIVE_802_3="no"
    IPXNETNUM_ETHERII=""
    IPXPRIMARY_ETHERII="no"
    IPXACTIVE_ETHERII="no"
    IPXNETNUM_SNAP=""
    IPXPRIMARY_SNAP="no"
    IPXACTIVE_SNAP="no"
    I mam pewne wątpliwości co do tych wpisów bo moja brama to 195.205.66.1 a tu inaczej cuś jest. Tak ma być?

  5. #4
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    w harddrake2 można ustawić moduł do karty
    karty z realteak rtl-8139 korzystają z tego modułu
    zobacz co wyjdzie po poleceniu ifconfig
    u mnie są dwie sieci eth0 i lo
    wywal /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    /etc/sysconfig/drakconnect*
    (oczywiście w bezpieczne miejsce) i jeszcze raz wykryj sieć w CentrumSterowania, gdy bawiłem się 2.6.0 to coś takiego pomogło

  6. #5
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość
    Fuck! Dalej nic....
    Po poleceniu ifconfig komputer wyświetlił taki komunikat:
    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:30:4F:1B:6C:1C
    inet addr:195.205.66.105 Bcast:195.205.66.255 Mask:255.255.255.0
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:533 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:100
    RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
    Interrupt:11 Base address:0xa000

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:431 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:431 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:27918 (27.2 Kb) TX bytes:27918 (27.2 Kb)

    Co do plików to je wywaliłem. Zrobiłem reboot i odpaliłem CSM, ku mojemu zaskoczeniu druid "pamiętał" ustawienia z instalacji systemu.
    Czekam na dalsze propozycje

  7. #6
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    mój /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 mandrake9.1
    DEVICE=eth0
    BOOTPROTO=dhcp
    IPADDR=192.168.1.15
    NETMASK=255.255.255.0
    NETWORK=192.168.1.0
    BROADCAST=192.168.1.255
    ONBOOT=yes
    MII_NOT_SUPPORTED=yes
    NEEDHOSTNAME=yes
    jak widzisz mam dhcp. nie wiem jaki masz dostęp przez sieć ze stałym adresem czy coś innego.
    ku mojemu zaskoczeniu druid "pamiętał" ustawienia z instalacji systemu.
    -wiec musi być jeszcze jakiś plik z ustawieniami

    chyba za wiele ci nie pomogę aż taki dobry nie jestem

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    FORDON/BYDGOSZCZ
    Postów
    130
    Wątków
    16
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    30
    Reputacja
    1

    re:)

    Witam.

    Może tak zaczniemy czytać forum? Znalazłem chyba 3 posty odpowiadające na Twój problem...

    Brama musi być taka, jaką Ty masz w rzeczywistości, a nie taka, jaką podaje Twój linux.. Jeżeli nie dajesz rady z configiem ręcznym sieci w tym celu wpisz netconfig i ustaw eth0 jako DHCP (ps - "lo", to local network.. -taka dygresja do powyższych wypowiedzi..), oraz zrestaruj sieć ... natomiast jeśli chcesz ręcznie to ustawić wpisz (zaznaczając manual) poprawnie maskę, ip sieciowe (wewnętrze), oraz bramę, którą możesz wpisać w zakładce linuxconf/ routing & gateways/set default ... (oczywiście odznacz routing pakietów.!) i działać będzie ... Myślę, że jak dokładniej przeszukasz forum znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie ...
    Pozdrawiam:
    soba
    -----------
    <a href='http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013' target='_blank'>http://mandrake.pl/viewtopic.php?p=1013#1013</a>

  9. #8
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Brak sieci pod MDK 9.X

    A niby jakie wpisałem...

  10. #9
    Avatar Anonymous
    Anonymous Gość

    Dno!!!

    Do d*** ten Mandrake! Zainstalowalem MDK 8.2, dziesięć razy sprawdziłem parametry sieciowe zanim potwierdziłem ... po restarcie omało co wylewu nie dostałem :evil: . Znów brak sieci tak jak pod 9.0 i 9.1. Może kartę sieciową mam zminić?

  11. #10
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    23
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Jeśli masz miejsce na dysku zainstaluj obok auroxa i porównaj pliki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Mandrake 10.0 - Brak Internetu
    By Walden in forum Sieć
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 06.02.2005, 11:14
  2. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 25.01.2005, 22:40
  3. Czy Admin Sieci Mnie Wykryje?
    By Sybek in forum Sieć
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 01.11.2004, 22:27
  4. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 25.10.2004, 14:19
  5. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 23.04.2004, 17:08

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •