Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
VMWare
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: VMWare

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    12
    Wątków
    4
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    VMWare

    Mam zainstalowanego Windowsa XP jako hosta, natomias na virtualnej maszynie mam zaistalowanego Mandrake 9.1 [pod VMWare workstation] Czy potrafi ktos skonfigurować wirtualną sieć w taki sposób aby można było połaczyc sie z XP do serwera stojacego na maszynie wirtualnej oraz aby w linuxie moc kozystac z internetu i sieci lan. Mam tez jeszcze jedno pytanie dlaczego pomimo tego iz zainstalowalem wszystkie serwery nie pojawia sie zakladka servers w centrum sterowania mandrake?

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Instalowałem ale w drugą strone tzn winde pod linuxem ponieważ na jakiś czas potrzebny był mi odpalany pod linuxem windowsowy program który nie chodził pod WINE (jak zresztą wiadomo dużo rzeczy tam nie chodzi np. bazy danych) wsjo działąło ok nawet widzi spod wirtalnej maszyny server na sambie i drukarki wszystkie się wszędzie widzą. Pod windą skonfigurowałem adresy ip i reszte normalnie jak to się robi w zwykłej windzie, w twoim przypadku jak ma widzieć server spod windy to chyba sambe trza uruchomić (o ile dobrze cię zrozumiałem). Napisz cosik więcej to może coś się wymyśli albo eksperymentalnie pokombinuje.

  4. #3
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Ja probuje uruchomic lan w linuchu na vmware i w mandrake centrum internet nawet mi sie polaczyl ale jak dam ok to karte sieciowa dawnuje i stalego ip i maske zapomina ale bramke nie. bede jeszcze Kombinowac innymi sposobami.

  5. #4
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    W windzie wsjo działa ok wirtualne adresy karty działają bezproblemowo - w drugą strone znaczy pod linuxem powinno być to samo sprawdź ustawienia samego vmware może cosik tam jest nie tak.

  6. #5
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    udalo mi sie czesciowo przy pomocy webmin'a a probowalem juz z ifconfog, route, ./network restart, i wpisywalem do pliku ifcfg-etg0 co sie dalo, a czesciowo bo webmin odpalil interfejs i pomimo ze dalem by ladowal przy starcie to nie laduje.

  7. #6
    Dołączył
    Oct 2003
    Postów
    108
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Wogóle to dziwne rzeczy mogą się dziać jak u mnie łąduje sambe i vmware przy starcie to za cholere daemon samba nie startuje dopiero jak zapodam start ręcznie to wsjo jest ok ale nie mam pojęcia dlaczego. Cosik z portem bodajże 137 jest nie tak.

  8. #7
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    Ja probuje uruchomic lan w linuchu na vmware i w mandrake centrum internet nawet mi sie polaczyl ale jak dam ok to karte sieciowa dawnuje i stalego ip i maske zapomina ale bramke nie. bede jeszcze Kombinowac innymi sposobami.
    1) co to jest linuch?
    2) podczas tworzenia wirtualnego komputera przy sieci wybierasz nat, a w systemie instalowanym na wirtualu dajesz, zeby skonfigurowal net przez dhcp.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  9. #8
    Dołączył
    Dec 2003
    Postów
    11
    Wątków
    1
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    1) linuch to takie cos taki system wiesz linux
    2) mam ustawione mostkowanie (bridget) i chula bo przeinstalowalem (poddalem sie przyznaje) system i ustawilem podczas instalacji siec, tylko dalej ne wiem co bylo nie tak. NAT nie probowalem a ustawilem static IP bo tak mam w sieci, bramki itp.

  10. #9
    Dołączył
    Dec 2003
    Skąd
    Tarnów
    Postów
    205
    Wątków
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    28
    Reputacja
    1
    1) linuch to takie cos taki system wiesz linux
    Gowno prawda, linux to linux, a linuch to za przeproszeniem h*j wie co...

    NAT nie probowalem a ustawilem static IP bo tak mam w sieci, bramki itp.
    W wirtualnym komputerze musisz miec nat, komuter na ktorym jest zainstalowany vmware bedzie udostepnial polaczenie wirtualnemu.
    <img src='http://www.proftpd.de/forum2/images/smiles/icon_rtfm.gif' border='0' alt='user posted image'>
    Powered by FreeBSD 5.2-RC2

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    33
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    41
    Reputacja
    141
    To nie miejsce na takie inteligentne dywagacje! :evil:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Vmware - Problem Poinstalacyjny
    By TrooP in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 21.11.2004, 21:38
  2. Vmware help!!!
    By Yaro2 in forum Emulacja
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 07.06.2004, 23:48
  3. konfiguracja vmware
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25.02.2004, 14:14
  4. VMware
    By Anonymous in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21.08.2003, 14:05

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •