Witaj Gościu, jeżeli to czytasz to znaczy że nie jesteś zarejestrowany/zalogowany. Kliknij by się zarejestrować. Rejestracja zajmie mniej niż 30 sekund , a dzięki temu zniknie Ci ten dymek oraz będziesz miał pełne możliwośći personalizacji forum do własnych potrzeb.
localhost login??? POMOCY!!!
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: localhost login??? POMOCY!!!

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    localhost login??? POMOCY!!!

    Witam. Jestem tu nowy i zarazm jestem nowym użytkownikiem Linuxa (jeszcze nie do końca :wink: ) Męczyłem się z tym pół dnia i skapitulowałem. Chodzi o to ż epo instalacji Mandrake 9.1 podczas pierwszego uruchomienia pokazuje mi się wiersz poleceń i napis: localhost login: :roll: , co mam dalej z tym zrobić? Nie podawałem przy instalacji żadnego loginu... Prosze o pomoc bo już powoli zaczynam się zniechęcac do Linuxa a jeszcze nie zacząłem się nim bawić! :?
    Pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja





  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71

    hmm...

    Chyba jednak tworzyles jakiegos uzytkownika. A na pewno wpisywales jakies haslo. A jak sie trzeba zalogowac Uzytkownik root, a haslo takie jak podales przy instalacji, a musiales podac, bo by cie nie puscilo dalej...

    Wydaje mi sie ze mozesz miec problemy z zabawa Linuksem jesli nie znasz najmniejszych podstaw jak to dziala i jak sie poruszac w tym systemie. Ja bym ci proponowal zagadac z kims kto juz ma Linuxa by zalozyl ci konto i bys mogl cos zrobic na zdalnej maszynie.

    Ja tak wlasnie sie z Linuksem zapoznawalem, mialem konto w szkole, w pracy tez na Debianie i Slacku. Jak juz potrafilem odpalic mc i wyedytowac plik w etytorze vi to postanowilem miec wlasnego Linuksa i zainstalowalem Mandrake... :roll:





  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Przy kolejnej instalacji stworzyłem użytkownika i dalej nic! Wpisywałem ligin i hasło takie jak w instalacji i brak odpowiedzi. Próbowałem na różne sposoby (raz z hasłem raz bez) i nic. Po wpisaniu liginu i hasła kursor nadal czeka na jakieś znaki :? Dzięki za zainteresowanie.

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Przy instalacji można dać konto root bez hasła. Może tak zrobiłeś. Spróbuj wpisać jako użytkownika root'a i jeżeli zapyta o hasło, to nic nie pisz, tylko daj Enter. A jeżeli chodzi o to, że niby dodałeś użytkownika ale nie możesz się na niego zalogować... Możliwe, że nie nie wcisnełeś przycisku 'Zatwierdź' (czy jak on tam się nazywał przy dodawaniu użytkowników). W każdym razie: w Twoim systemie, na pewno jest root. Jeżeli zalogujesz się na niego, będziesz mógł dodać innych użytkowników
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Albo ja jestem jakiś tępy i robie coś nie tak albo ten Mandrake... :wink: Zrobiłem tak jak kazał przedmówca i po wpisaniu jako login ROOT ukazuje się taki wiersz: [root@localhost root]# :?: I tyle! Jak ktos ma jeszcze cierpliwość do mnie to prosze o wyjaśnienie.

  7. #6
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Rzeszów
    Postów
    12
    Wątków
    5
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    wpisz mcc i kliknij enter...

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    Albo ja jestem jakiś tępy i robie coś nie tak albo ten Mandrake... :wink: Zrobiłem tak jak kazał przedmówca i po wpisaniu jako login ROOT ukazuje się taki wiersz: [root@localhost root]# :?: I tyle! Jak ktos ma jeszcze cierpliwość do mnie to prosze o wyjaśnienie.
    [root@localhost root] oznacza tyle, że: jesteś zalogowany jako root na hoście localhost i obecnie znajdujesz się w folderze root. Wszystko jest OK
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  9. #8
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    • Platforma sprzętowa
      • Płyta Główna:
      • Abit BX-133RAID
      • Procesor:
      • Pentium III (Coppermine)
      • Karta Graficzna:
      • GeForce
      • Karta Dźwiękowa:
      • Creative Labs SB Live!
      • Monitor:
      • iiyama
      • Kernel:
      • 2.6.16.23-1
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    37
    Reputacja
    71
    Jak juz wczesniej wspominalem, kolega moze miec problemy z obsluga Mandrake jesli nie ma najmniejszego pojecia co to jest Linux. Moja rada to zainstalowac sobie KDE i ustawic by komputer sie uruchamial w trybie graficznym. To powinno pomoc. W KDE obsluga Mandrake przypomina Windows... klikasz i masz





  10. #9
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    P-o-u-L masz zdecydowanie racje! Nie moge sobie poradzić z tym Linuxem. Kiedy zobaczyłem screeny Mandrake 9.1 to wyglądały jak Win i pomyslałem ze żaden problem (z Windami wszelkiej maści nie mam najmniejszych problemów ) Po prostu nie potrafie wejść do tego trybu graficznego. Kiedy wpisałem komendę którą podał Weloo (mcc) nadal nic nie potrafiłem z tym zrobić. Skoro jestem już zalogowany jako ROOT to co trzeba wpisać zeby pokazał się tryb graficzny (taki jak Win)? To już chyba ostatnie pytanie i jak nic z tego to się poddaje :wink: Dzięki wszystkim za podpowiedzi!

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Siła Reputacji
    42
    Reputacja
    141
    startx. O ile zainstalowałeś KDE, Gnome lub inne środowisko graficzne. A zainstalowałeś, prawda? :twisted:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Skompilowałem Kernela Ale źle
    By mobo in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13.10.2004, 16:53
  2. Problem Z Podłączeniem Aparatu Pentax 33l
    By grapess in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17.09.2004, 23:00
  3. Przeklęty SAGEM
    By Adalbertus in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 16.06.2004, 00:46
  4. Malutki problem z siecia ->DHCP
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11.02.2004, 02:48

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •