Hello Guest, if you reading this it means you have not yet registered. Please take a second to Click here to register and in a few simple steps, you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Please note that nicknames are prohibited lewd or meaningless (no numbers or letters at random) and introduce yourself in the section for you to meet our community.
localhost login??? POMOCY!!!
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: localhost login??? POMOCY!!!

  1. #1
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1

    localhost login??? POMOCY!!!

    Witam. Jestem tu nowy i zarazm jestem nowym użytkownikiem Linuxa (jeszcze nie do końca :wink: ) Męczyłem się z tym pół dnia i skapitulowałem. Chodzi o to ż epo instalacji Mandrake 9.1 podczas pierwszego uruchomienia pokazuje mi się wiersz poleceń i napis: localhost login: :roll: , co mam dalej z tym zrobić? Nie podawałem przy instalacji żadnego loginu... Prosze o pomoc bo już powoli zaczynam się zniechęcac do Linuxa a jeszcze nie zacząłem się nim bawić! :?
    Pozdrawiam

  2. Panna Google
    Panna Google jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    01-05-2004
    Skąd
    Internet
    Postów
    999
    Pochwał
    159

    Nie lubisz reklam? Zarejestrowani ich nie widzą! Rejestracja







  3. #2
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    39
    Reputacja
    71

    hmm...

    Chyba jednak tworzyles jakiegos uzytkownika. A na pewno wpisywales jakies haslo. A jak sie trzeba zalogowac Uzytkownik root, a haslo takie jak podales przy instalacji, a musiales podac, bo by cie nie puscilo dalej...

    Wydaje mi sie ze mozesz miec problemy z zabawa Linuksem jesli nie znasz najmniejszych podstaw jak to dziala i jak sie poruszac w tym systemie. Ja bym ci proponowal zagadac z kims kto juz ma Linuxa by zalozyl ci konto i bys mogl cos zrobic na zdalnej maszynie.

    Ja tak wlasnie sie z Linuksem zapoznawalem, mialem konto w szkole, w pracy tez na Debianie i Slacku. Jak juz potrafilem odpalic mc i wyedytowac plik w etytorze vi to postanowilem miec wlasnego Linuksa i zainstalowalem Mandrake... :roll:





  4. #3
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Przy kolejnej instalacji stworzyłem użytkownika i dalej nic! Wpisywałem ligin i hasło takie jak w instalacji i brak odpowiedzi. Próbowałem na różne sposoby (raz z hasłem raz bez) i nic. Po wpisaniu liginu i hasła kursor nadal czeka na jakieś znaki :? Dzięki za zainteresowanie.

  5. #4
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Przy instalacji można dać konto root bez hasła. Może tak zrobiłeś. Spróbuj wpisać jako użytkownika root'a i jeżeli zapyta o hasło, to nic nie pisz, tylko daj Enter. A jeżeli chodzi o to, że niby dodałeś użytkownika ale nie możesz się na niego zalogować... Możliwe, że nie nie wcisnełeś przycisku 'Zatwierdź' (czy jak on tam się nazywał przy dodawaniu użytkowników). W każdym razie: w Twoim systemie, na pewno jest root. Jeżeli zalogujesz się na niego, będziesz mógł dodać innych użytkowników
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  6. #5
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    Albo ja jestem jakiś tępy i robie coś nie tak albo ten Mandrake... :wink: Zrobiłem tak jak kazał przedmówca i po wpisaniu jako login ROOT ukazuje się taki wiersz: [root@localhost root]# :?: I tyle! Jak ktos ma jeszcze cierpliwość do mnie to prosze o wyjaśnienie.

  7. #6
    Dołączył
    Sep 2003
    Skąd
    Rzeszów
    Postów
    12
    Wątków
    5
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    wpisz mcc i kliknij enter...

  8. #7
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    Albo ja jestem jakiś tępy i robie coś nie tak albo ten Mandrake... :wink: Zrobiłem tak jak kazał przedmówca i po wpisaniu jako login ROOT ukazuje się taki wiersz: [root@localhost root]# :?: I tyle! Jak ktos ma jeszcze cierpliwość do mnie to prosze o wyjaśnienie.
    [root@localhost root] oznacza tyle, że: jesteś zalogowany jako root na hoście localhost i obecnie znajdujesz się w folderze root. Wszystko jest OK
    This is your life and it's ending one minute at a time.

  9. #8
    Avatar Druciak
    Druciak jest nieaktywny Gold Member
    Dystrybucja: 2.0 PLD Linux (Ac)
    Dołączył
    May 2003
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    1,537
    Wątków
    48
    Siła Reputacji
    39
    Reputacja
    71
    Jak juz wczesniej wspominalem, kolega moze miec problemy z obsluga Mandrake jesli nie ma najmniejszego pojecia co to jest Linux. Moja rada to zainstalowac sobie KDE i ustawic by komputer sie uruchamial w trybie graficznym. To powinno pomoc. W KDE obsluga Mandrake przypomina Windows... klikasz i masz





  10. #9
    Dołączył
    Sep 2003
    Postów
    10
    Wątków
    2
    Siła Reputacji
    0
    Reputacja
    1
    P-o-u-L masz zdecydowanie racje! Nie moge sobie poradzić z tym Linuxem. Kiedy zobaczyłem screeny Mandrake 9.1 to wyglądały jak Win i pomyslałem ze żaden problem (z Windami wszelkiej maści nie mam najmniejszych problemów ) Po prostu nie potrafie wejść do tego trybu graficznego. Kiedy wpisałem komendę którą podał Weloo (mcc) nadal nic nie potrafiłem z tym zrobić. Skoro jestem już zalogowany jako ROOT to co trzeba wpisać zeby pokazał się tryb graficzny (taki jak Win)? To już chyba ostatnie pytanie i jak nic z tego to się poddaje :wink: Dzięki wszystkim za podpowiedzi!

  11. #10
    Dołączył
    Jul 2003
    Skąd
    Poznań
    Wiek
    34
    Postów
    1,740
    Wątków
    58
    Siła Reputacji
    43
    Reputacja
    141
    startx. O ile zainstalowałeś KDE, Gnome lub inne środowisko graficzne. A zainstalowałeś, prawda? :twisted:
    This is your life and it's ending one minute at a time.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Skompilowałem Kernela Ale źle
    By mobo in forum Oprogramowanie
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13.10.2004, 14:53
  2. Problem Z Podłączeniem Aparatu Pentax 33l
    By grapess in forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 17.09.2004, 21:00
  3. Przeklęty SAGEM
    By Adalbertus in forum Sieć
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 15.06.2004, 22:46
  4. Malutki problem z siecia ->DHCP
    By Anonymous in forum Sieć
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11.02.2004, 00:48

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych wątków
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •